Με τις τρέχουσες θερμοκρασίες να αγγίζουν κόκκινο και να φτάνουν πάνω από 40 βαθμούς κελσίου, επιβάλλεται να διατηρήσετε το σπίτι και το σώμα σας δροσερό. Οι ακραία ζεστές θερμοκρασίες, αποσυντονίζουν την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο παθήσεων όπως οι θερμικές κράμπες, η θερμοπληξία, η υπερθερμία και η θερμική εξάντληση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχετε όλη τη μέρα το κλιματιστικό του σπιτιού σας ανοιχτό, ούτε ότι πρέπει να κλειδωθείτε στο σπίτι. Με μικρές και βιώσιμες αλλαγές μπορείτε να δροσιστείτε, χωρίς την ανάγκη κλιματισμού. Πιο κάτω θα δούμε ορισμένους τρόπους, τους οποίους προτείνουν οι ειδικοί, σύμφωνα με το wikihealth.gr.
Πώς θα παραμείνετε δροσεροί χωρίς κλιματισμό;
1. Διατηρήστε το σώμα σας ενυδατωμένο
Το σώμα, μέσω της εφίδρωσης, χάνει ηλεκτρολύτες και η μεγάλη απώλεια ηλεκτρολυτών, οδηγεί σε εξάντληση. Τόσο το νερό, όσο και το νάτριο του σώματος (το νάτριο είναι ηλεκτρολύτης) πρέπει να αντικαθίστανται συνεχώς κατά τη διάρκεια της μέρας, προς αποκατάσταση του συνολικού επιπέδου του νερού του σώματος, μέσω της τροφής και του ποτού. Τονίζεται ωστόσο, ότι δεν έχουν όλα τα ποτά την ίδια ενυδατική επίδραση στο σώμα. Το αλκοόλ, για παράδειγμα, αφυδατώνει το σώμα πιο γρήγορα όταν υπάρχει ζέστη. Αντίθετα, το νερό ενυδατώνει το σώμα κάτω από οποιεσδήποτε θερμοκρασίες.
Οι ειδικοί συνιστούν όλα τα άτομα να έχουν πάντα μαζί τους ένα μονωμένο μπουκάλι, που κρατά το νερό παγωμένο, τις πιο θερμούς μήνες του καλοκαιριού. Η θέα του μπουκαλιού λειτουργεί ως υπενθύμιση για πιο συχνή κατανάλωση νερού.
2. Χρησιμοποιήστε πάγο ή βρεγμένες πετσέτες στα σημεία παλμών του σώματός σας
Όταν η εξωτερική θερμοκρασία της ατμόσφαιρας είναι πολύ υψηλή, τα αιμοφόρα αγγεία του σώματος διαστέλλονται, επιτρέποντας σε μεγαλύτερη ποσότητα αίματος να φτάσει στην επιφάνεια του δέρματος, να κρυώσει και ακολούθως να απελευθερώσει θερμότητα. Η τοποθέτηση πάγου ή μιας κρύας πετσέτας στα σημεία παλμών του σώματος, όπως ο λαιμός, ο καρπός, ο κρόταφος και οι μασχάλες, από τα οποία περνούν αιμοφόρα αγγεία τα οποία ανατομικά βρίσκονται ήδη κοντά στην επιφάνεια του δέρματος και έρχονται ακόμη πιο κοντά όταν συστέλλονται, βοηθά στην γρήγορη και αποτελεσματική ψύξη ολόκληρου του σώματος.
3. Αποφύγετε τα ηλιακά εγκαύματα
Τα ηλιακά εγκαύματα επηρεάζουν την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Όταν υπάρχει έγκαυμα, το σώμα στέλνει περισσότερα υγρά στο σημείο του εγκαύματος, ώστε να συμβάλει στην άμεση επούλωσή του, με αποτέλεσμα να μένει λιγότερο διαθέσιμο νερό για την λειτουργία της εφίδρωσης. Η εφίδρωση, να υπενθυμίσουμε, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος. Η μειωμένη εφίδρωση του σώματος, αυξάνει τον κίνδυνο θερμικής εξάντλησης.
Σύμφωνα με τον Schumann, οι άνθρωποι θα πρέπει να βάζουν καπέλο, αντηλιακό και ειδικά αντηλιακά ρούχα με μακρύ μανίκι, ακόμα και όταν βγαίνουν για λίγο έξω στην αυλή, τις πιο ζεστές ημέρες του καλοκαιριού και κυρίως τις ώρες κοντά στο μεσημέρι, όπου οι ακτίνες του ήλιου καίνε περισσότερο. Αν έχετε εξωτερικές δουλειές ή θέλετε να ασκηθείτε, φροντίστε να το κάνετε είτε πολύ νωρίς το πρωί, είτε το βράδυ.
4. Κάντε κρύο ντους
Ένα κρύο ντους μπορεί να μειώσει καθοριστικά τη θερμοκρασία του σώματος και να βοηθήσει τους ανθρώπους να παραμείνουν δροσεροί και ανανεωμένοι για αρκετή ώρα τους καλοκαιρινούς μήνες. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2016, διαπίστωσε ότι το κρύο ντους είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης και θεραπείας της θερμοπληξίας. Για να βοηθήσετε το σώμα σας να διατηρεί πιο δροσερή θερμοκρασία καθ΄ όλη τη διάρκεια της μέρας, δεν χρειάζεται να είστε συνέχεια στο μπάνιο. Αντίθετα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα δοχείο ψεκασμού και να βρέχετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα την επιφάνεια του δέρματός σας. Το νερό στο δέρμα λειτουργεί όπως ο ίδρωτας. Όταν εξατμίζεται, το δέρμα ψύχεται.
5. Κρατήστε τη θερμότητα έξω από το σπίτι σας
Ο David Sailor, PhD , διευθυντής της Σχολής Γεωγραφικών Επιστημών και Πολεοδομικού Σχεδιασμού στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, τόνισε ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης του καύσωνα, είναι η διατήρηση της θερμότητας έξω από το σπίτι. Οι κουρτίνες στα παράθυρα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος μπλοκαρίσματος του ηλιακού φωτός, από την εισχώρησή του στο εσωτερικό του σπιτιού. Ταυτόχρονα όμως, οι κουρτίνες, απορροφούν και θερμότητα, πράγμα που διατηρεί το σπίτι πιο δροσερό.
Επιπρόσθετα, τα παραθυρόφυλλα, οι τέντες και τα δέντρα που είναι τοποθετημένα κοντά στα παράθυρα του σπιτιού, μπλοκάρουν επίσης το φως του ήλιου και διατηρούν το σπίτι σε πιο δροσερή κατάσταση.
6. Χρησιμοποιήστε ανακλαστικά υλικά στο εξωτερικό του σπιτιού σας
Τα ανακλαστικά υλικά που τοποθετούνται στις στέγες των σπιτιών, κρατούν το σπίτι πιο δροσερό, σύμφωνα με τους ειδικούς. Τα εν λόγω υλικά, κυρίως για παλαιότερα σπίτια που δεν έχουν καλή μόνωση, είναι πολύ χρήσιμα διότι ανακλούν έως και το 40% της ενέργειας του ήλιου, συγκριτικά με τα τυπικά υλικά που ανακλούν μόνο το 5-8% της ηλιακής ενέργειας.
7. Χρήση ενεργειακά αποδοτικών συσκευών
Παρόλο που μια καλή λύση για τη μείωση της θερμότητας του σπιτιού είναι να μην χρησιμοποιούνται οι μεγάλές οικιακές συσκευές, όπως τα πλυντήρια και τα στεγνωτήρια, που παράγουν αυξημένη θερμότητα, αυτό δεν είναι εφικτό, κυρίως για οικογένειες που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτές. Ο Sailor ωστόσο, συνιστά εναλλακτικά, τη χρήση ενεργειακά αποδοτικών συσκευών, οι οποίες απαιτούν λιγότερη ενέργεια για να λειτουργήσουν και κατά συνέπεια παράγουν και λιγότερη θερμότητα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης;
Η θερμική εξάντληση προκαλεί τα πιο κάτω συμπτώματα:
-Έντονη κόπωση
-Πονοκέφαλος
-Πυρετός
-Ζάλη
-Γρήγορη αναπνοή και γρήγορος καρδιακός παλμός
-Αίσθημα γενικής αδιαθεσίας
-Έντονη δίψα
-Πόνος στα χέρια
-Υπερβολική εφίδρωση και χλωμό δέρμα
-Αλλαγές στο δέρμα, όπως εξανθήματα
-Αδυναμία
Σε περίπτωση που η θερμική εξάντληση εξελιχθεί σε θερμοπληξία, τότε επιβάλλεται ιατρική παρέμβαση. Η θερμοπληξία αποτελεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ποια συμπτώματα προκαλεί η θερμοπληξία;
Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι τα ακόλουθα:
-Υψηλός πυρετός
-Σύγχυση
-Μπερδεμένη ομιλία
-Παραλήρημα
-Επιληπτικές κρίσεις
-Ευερεθιστικότητα
-Ξηρό και ζεστό δέρμα
-Κοκκίνισμα του δέρματος
-Ναυτία και έμετος
-Γρήγορη αναπνοή
-Γρήγορος καρδιακός ρυθμός
-Πονοκέφαλος
Σε ποιες επιπλοκές μπορεί να οδηγήσει η θερμοπληξία;
Ανάλογα με το διάστημα που διαρκεί ο πυρετός, η θερμοπληξία μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από επιπλοκές, με τις πιο σοβαρές να είναι οι ακόλουθες:
Βλάβη ζωτικών οργάνων: Η θερμοπληξία, χωρίς άμεση ιατρική παρέμβαση, μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στον εγκέφαλο ή σε άλλα ζωτικά όργανα του σώματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρής ή μόνιμης βλάβης.
Θάνατος: Η θερμοπληξία μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά.