Κοινωνία

Φωτιά στο Σοφικό: Μάχη να «μαζέψουν» τις φλόγες μέχρι να πέσει το φως

Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης (17/7) σε δασική έκταση στο Σοφικό Κορινθίας, στην περιοχή Άγιος Βλάσσης, δίπλα στην Εθνική Οδό Επιδαύρου - Κορίνθου. Η φωτιά κατακαίει παρθένο πευκοδάσος και χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά δύσκολη. Ηδη, μηχανήματα του ΓΕΕΘΑ επιχειρούν για να γίνουν αντιπυρικές ζώνες, ενώ τρεις πυροσβέστες τραυματίσθηκαν ευτυχώς ελαφρά στην προσπάθεια για την κατάσβεση. Το πύρινο μέτωπο κινείται προς δύο κατευθύνσεις, το ένα προς την Επίδαυρο και το δεύτερο προς τον Κόρφοκαι Αγγελόκαστρο. Σημειώνεται πως δεν κινδύνευσε ο οικισμός του Σοφικού, ούτε οι κατασκηνώσεις που βρίσκονται στην περιοχή.

Στο μεταξύ, είναι σε εξέλιξη σύσκεψη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια μαζί με τους αρμόδιους φορείς, στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Στο σημείο επιχειρούν 120 πυροσβέστες, πέντε πεζοπόρα τμήματα, 32 οχήματα, 13 αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα (τα δύο συντονιστικά), υδροφόρες και μηχανήματα έργου. Παράλληλα, έχουν επιστρατευτεί μηχανήματα έργου του στρατού για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

 

Δεν απειλούνται κατοικημένη περιοχή και η κατασκήνωση

«Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στον Άγιο Βλάση, στην περιοχή του Σοφικού», ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Αναστάσιος Γκιολής, επικαλούμενος την ενημέρωση που έχει από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Όπως πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης, σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση που έχει από την Πυροσβεστική, «με τις ισχυρές εναέριες και επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης που επιχειρούν στο πύρινο μέτωπο, προσπαθούμε να "μαζέψουμε" τη φωτιά και υπάρχει η αισιοδοξία ότι τελικά ο στόχος θα επιτευχθεί».

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «η φωτιά δεν απειλεί μέχρι τώρα κάποια κατοικημένη περιοχή, ούτε και την κατασκήνωση που λειτουργεί στην περιοχή του Σοφικού, αφού οι εγκαταστάσεις βρίσκονται μακριά από τη φωτιά».

Έκκληση του δημάρχου Κορίνθου για περισσότερα εναέρια

Επίσης, και ο δήμαρχος Κορίνθου, Νίκος Σταυρέλης, μιλώντας στην ΕΡΤ, επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος για τον οικισμό ή κατασκηνώσεις στο Σοφικό», ενώ υποστήριξε ότι τα εναέρια μέσα δεν είναι επαρκή. Παράλληλα, ο δήμαρχος έκανε έκκληση και μέσω του loutrakiblog.gr, λέγοντας: «Ο Θεός να βάλει το χέρι του. Δυστυχώς ακόμα δεν ελέγχεται η φωτιά στο Σοφικό και ο αέρας είναι δυνατός. Το περίφημο δάσος της Σολυγείας εκπέμπει SOS. Ζητάμε επιπλέον αεροσκάφη Canadair. Συγκινητική είναι η προσφορά των εθελοντών και της Πυροσβεστικής» συμπληρώνοντας πως υπάρχει κίνδυνος για Κόρφο και Αγγελόκαστρο.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, δήλωσε πως «είναι μια δύσκολη φωτιά, σε περιοχή με πυκνή βλάστηση. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν περιοδκά από αέρος 19 εναέρια μέσα. Δεν έχει ελεγχθεί η πυρκαγιά, παραμένει σε εξέλιξη, όλες οι δυνάμεις ειναι στο σημείο. Ανοίγουν συνεχώς αντιπυρικές ζώνες από τα μηχανήματα έργου, μαζί με μηχανήματα που έχει διαθέσει το ΓΕΕΘΑ. Έχει περιοριστεί το μέτωπο, αλλά έχουμε ακόμα πολλή δουλεια να κάνουμε. Ειδικά το πρώτο μισάωρο, οι φλόγες πέρασαν σε ύψος τα 20-25 μέτρα».

Επιπλέον, νωρίτερα, εστάλη μήνυμα από το 112, ζητώντας από τους κατοίκους του Σοφικού να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει για την ώρα άμεση απειλή για οικισμό, ενώ δεν απειλήθηκε και η κατασκήνωση στην περιοχή.

«Η φωτιά ξεκίνησε από τον δρόμο, πέρασε από ελαιώνα και μπήκε στο δάσος. Καίει μεγάλες εκτάσεις καλλιεργιών, ελιές, πεύκα. Επιχειρούν εναέρια μέσα, όλοι είναι παρόντες. Η φωτιά πηγαίνει προς Επίδαυρο, καθώς έχει αέρα» αναφέρουν άτομα, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή που μαίνεται η φωτιά και συνδράμουν στην κατάσβεση.

Πού υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας

Λόγω της πυρκαγιάς, πραγματοποιείται διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στη Λεωφόρο Επιδαύρου και συγκεκριμένα από τη διασταύρωση Λουτρών Ωραίας Ελένης μέχρι τη διασταύρωση της Δήμαινας, με την κίνηση των οχημάτων να διεξάγεται μέσω παρακαμπτήριων εναλλακτικών διαδρομών. H κυκλοφορία για Επίδαυρο από την Αλμυρή έχει διακοπεί, διεξάγεται μόνο μέσω Ναυπλίου. Μάλιστα, για το θέμα αυτό εξέδωσε ανακοίνωση και ο Δήμος Τροιζηνίας Μεθάνων, αναφέροντας πως «η μετακίνηση προς τον Δήμο μας ή προς τον Ισθμό θα επιτρέπεται μέσω Ναυπλίου».

Τραυματίστηκαν ελαφρά τρεις πυροσβέστες

Στο μεταξύ, τρεις πυροσβέστες τραυματίστηκαν από την πυρκαγιά στο Σοφικό, φέροντας θλαστικά τραύματα και ελαφρά εγκαύματα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Πηγές αναφέρουν πως πρόκειται για έναν αξιωματικό, έναν υπαξιωματικό κι έναν εθελοντή.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...