Κύπρος

Κύπριος υπουργός Άμυνας: Θα κάνουμε πολλαπλής χρήσης ναυτική βάση στο Μαρί-Εκεί θα ελλιμενίζονται οι Φρεγάτες κλάσης ΚΙΜΩΝ

Σχέδιο μόνιμης παρουσίας ελληνικών μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων σε Αιγαίο και Κύπρο, έχουμε μέσω της αναβάθμισης της ναυτικής βάσης στο Μαρί.

Προτεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η δημιουργία ναυτικής βάσης πολλαπλών χρήσεων στο Μαρί.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Βασίλης Πάλμας, σύμφωνα με ΜΜΕ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το έργο γίνεται σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι ήδη υπήρξε θετική στάση από τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς της Ένωσης, Τιερί Μπρετόν, στη συνάντηση τους την περασμένη εβδομάδα στη Λευκωσία.

Ο κ. Πάλμας σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη τεχνική μελέτη για το συγκεκριμένο σχέδιο και ότι στη βάση, που θα εξυπηρετεί και την άμυνα της Κύπρου, θα ελλιμενίζονται και πολεμικά σκάφη άλλων κρατών.

Κύπριος βουλευτής ζητά ενεργοποίηση του ενιαίου δόγματος Ελλάδος-Κύπρου

“Το μέλλον της Κύπρου θα παραμείνει σε αδιέξοδο εκτός εάν το νησί υιοθετήσει μια στάση αμοιβαίας άμυνας με την Ελλάδα, που είναι ικανή να αποτρέψει στρατιωτικά την Τουρκία”.

Αυτό υποστήριξε ο Κύπριος ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους.

 Ο ίδιος μίλησε σε ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου, που συγκλήθηκε με αφορμή το πραξικόπημα και την εισβολή του 1974.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το μέλλον μας θα είναι αμφίβολο αν η Κύπρος δεν συνέλθει σύντομα και δεν αναβιώσει το ενιαίο αμυντικό δόγμα, εκτός και αν συνάψει συμμαχίες που τελικά θα έχουν ισοδύναμο στρατιωτικό αποτέλεσμα με την τουρκική απειλή», είπε ο Θεμιστοκλέους.

Το «ενιαίο αμυντικό δόγμα» ήταν ένα δόγμα που εγκαινιάστηκε την δεκαετία του 1990, όπου η Κύπρος έπρεπε να ενσωματωθεί σε έναν ενιαίο αμυντικό χώρο με την Ελλάδα που ανέλαβε την υπεράσπιση του νησιού.

Σχεδιασμένη ως αμοιβαίο αμυντικό σύμφωνο με την Ελλάδα, η ιδέα αυτή ανακοινώθηκε με μεγάλη μεγαλοπρέπεια από τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου το 1993.

Ωστόσο, η ιδέα παρέμεινε ακριβώς αυτή, μια  ιδέα, που δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Επιτράπηκε να μαραζώσει μετά την κρίση των Ιμίων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στις αρχές του 1996.

Πολλά χρόνια αργότερα, το 2008, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου παραδέχτηκε ότι το δόγμα είχε ισοδυναμεί με κενή συζήτηση.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Θεμιστοκλέους είπε ότι η μόνη λύση που θα ψηφίσει ο κόσμος σήμερα θα ήταν η απαλλαγή του νησιού από την τουρκική κατοχή.

«Είναι η δική μας ασυγχώρητη συγκατάθεση και υπακοή», συνέχισε, «που ενθάρρυνε την Τουρκία, της οποίας η [επιθετική] στάση απαξίωσε για πάντα και αναιρούσε την άθλια πολιτική και πρακτική του κατευνασμού, απαξίωσε τους αποστόλους της συνθηκολόγησης και της υποτέλειας», τόνισε ο ίδιος.

Ο βουλευτής είπε ότι 50 χρόνια μετά τα γεγονότα του 1974, «δεν έχουμε τίποτα άλλο να δώσουμε στην Τουρκία, τα δώσαμε όλα».

Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, υπάρχουν κόμματα και πολιτικοί που εξακολουθούν να πιέζουν και να συμβουλεύουν τον πρόεδρο να κάνει παραχωρήσεις, ώστε οι συνομιλίες για το Κυπριακό να ξαναρχίσουν «από εκεί που βυθίστηκαν στην κινούμενη άμμο του Κραν Μοντάνα».

Στη συνέχεια ο Θεμιστοκλέους ρώτησε ρητορικά γιατί όλοι οι προηγούμενοι πρόεδροι δεν κατάφεραν να λύσουν το Κυπριακό.

Και απαντώντας στη δική του ερώτηση, είπε: «Είναι επειδή κανένας από αυτούς δεν συναίνεσε να αφήσει την Κύπρο να γίνει προτεκτοράτο της Τουρκίας, κάτι που θα επέτρεπε στην Άγκυρα να έχει λόγο από την πίσω πόρτα για θέματα που αφορούν τον κυπριακό ελληνισμό, επεκτείνοντας την τουρκική κατοχή σε τις ελεύθερες περιοχές [το νότο του νησιού]».

Κλείνοντας, ο Θεμιστοκλέους προέτρεψε τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη να «μείνει δυνατός» ώστε να αντέξει τις πιέσεις τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό.

Οι Τούρκοι μεταφέρουν δυνάμεις και κάνουν άκρως επιθετικές ασκήσεις εδώ και μήνες στην Κύπρο

Τα τουρκικά πυροβόλα FIRTINA, τα άρματα μάχης Leopard-2 και  τα ρυμουλκούμενα πυροβόλα μαζί με συστήματα πυραύλων Kasirga, ευρίσκονται σε επιθετική διάταξη στην Κύπρο, για την έναρξη επιχειρήσεων όποτε δοθεί “ μισή ευκαιρία” στην κυριολεξία.

Όλες οι ασκήσεις των Τούρκων το καλοκαίρι που μας πέρασε, ήταν επιθετικού τύπου με “ επιθέσεις αρμάτων μάχης και ΤΟΜΑ, σε φάση εισβολής σε εχθρικό έδαφος”.

Κύπριοι αναλυτές φωνασκούν εδώ και μήνες, ότι η Τουρκία ετοιμάζει προβοκάτσια στην Κύπρο, και πιθανόν μετά τις υβριδικές επιχειρήσεις στην Νεκρή Ζώνη, αναζητά αφορμές να προωθήσει τις τουρκικές δυνάμεις ακόμα πιο βαθιά στο κυπριακό έδαφος.

Ποιος είναι ο κίνδυνος τι ελάχιστο οφείλουμε να κάνουμε  

Δεν θα πρέπει να αναμένουμε καμία εξωτερική βοήθεια σε οποιαδήποτε σενάριο “ επιθετικών επιχειρήσεων κάτω από οποιαδήποτε αφορμή” στην Μεγαλόνησο, αλλά ως Ελλάδα να πράξουμε αυτό που δεν έγινε το 1974.

Να στείλουμε μόνιμα Πολεμικά μας πλοία και μαχητικά αεροσκάφη με κάθε ευκαιρία, και να καταστήσουμε σαφές στην Άγκυρα, ότι σε οποιαδήποτε επιθετική επιχείρηση των Τούρκων, θα δεχθούν ολική επίθεση στην περιοχή χωρίς τελεσίγραφο, θέτοντας άτυπα ένα δικό μας casus belli.

Το Κυπριακό δεν επηρεάζει την Λευκωσία αλλά και την ελληνική εξωτερική πολιτική, αφού η ασφάλεια του νησιού είναι κομμάτι του σχεδίου της ελληνικής στρατιωτικής ασφάλειας.

Η μετατροπή των Κατεχομένων σε μια τεράστια τουρκική αεροναυτική βάση επηρεάζει το Αιγαίο και φτάνει μέχρι στα σχέδια της χώρας μας για εξορύξεις νοτίως της Κρήτης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...