Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Μεγάλες πυρκαγιές στο Σοφικό Κορινθίας και τους Τσολιάδες Κιλκίς:Τραυματίστηκαν 3 πυροσβέστες - Κλειστό το Τελωνείο στους Ευζώνους (Βίντεο)

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά  που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης σε δασική έκταση στο Σοφικό Κορινθίας, στην περιοχή Άγιος Βλάσσης, δίπλα στην Εθνική Οδό Επιδαύρου - Κορίνθου 

Στη μάχη με τις φλόγες που σύμφωνα με μαρτυρίες ξεπέρασαν τα 20 μέτρα, 3 πυροσβέστες τραυματίστηκαν ελαφρά. Ένας αξιωματικός και ένας υπαξιωματικός υπέστησαν θλαστικά τραύματα και ένας εποχικός έπαθε ελαφρά εγκαύματα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η διακομιδή τους στο νοσοκομείο της Κορίνθου.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι μήνυμα από το 112 ήχησε στους πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Οι πυροσβέστες την χαρακτηρίζουν ως «δύσκολη πυρκαγιά» καθώς έχει αποκτήσει μεγάλη έκταση το συγκεκριμένο μέτωπο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν απειλείται οικιστικό κομμάτι.

Όπως δήλωσε στο EΡΤΝews, o δήμαρχος Κορινθίων Νίκος Σταυρέλης, το μέτωπο της πυρκαγιάς είναι μεγάλο και φτάνει τα 4 – 5 χιλιόμετρα, όπως εκτίμησε, ενώ το έργο της πυρόσβεσης δυσχεραίνουν οι άνεμοι, των οποίων οι ριπές φτάνουν τα 6 – 7 μποφόρ. Ο ίδιος, πάντως, τόνισε ότι δεν υπάρχει ανησυχία ούτε για τον οικισμό του Σοφικού ούτε για την κατασκήνωση, καθώς δεν κινδυνεύουν από τις φλόγες.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας κ. Μουρίκη, η φωτιά καίει σε δύο μέτωπα, προς τον δρόμο της Επιδαύρου και προς Κόρφο, ανεξέλεγκτη στο παρθένο δάσος. Σύμφωνα με τον ίδιο, γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη ώστε να ανακοπεί η πορεία της προς τον Κόρφο, ενώ στις προσπάθειες πυρόσβεσης χρησιμοποιείται και επιβραδυντικό υλικό. Όπως επιβεβαίωσε δεν υπάρχει κίνδυνος για ανθρώπινη ζωή, για οικισμούς ή για την κατασκήνωση του Σοφικού.

Σημαντική είναι η συμβολή και των εθελοντών, που συνδράμουν ακόμη και με πυροσβεστικά οχήματα. “Είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση” δήλωσε χαρακτηριστκά ο πρόεδρος της εθελοντικής οργάνωσης Γαλατακίου κ. Πολίτης.

Η φωτιά κατευθύνεται νότια κάτω από το Σοφικό και ξεκίνησε από ελαιόδεντρα στο ύψος μίας ταβέρνας και έλαβε πολύ γρήγορα διαστάσεις. 

Άμεσα κινητοποιήθηκαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ στην επιχείρηση συμμετέχουν, πλέον, 120 πυροσβέστες, πέντε πεζοπόρα τμήματα, 32 οχήματα, 13 αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα (τα δύο συντονιστικά), υδροφόρες και μηχανήματα έργου. Παράλληλα, έχουν επιστρατευτεί μηχανήματα έργου του στρατού για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Βασίλη Βαθρακογιάννη «είναι μια δύσκολη φωτιά, σε περιοχή με πυκνή βλάστηση. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν περιοδκά από αέρος 19 εναέρια μέσα. Δεν έχει ελεγχθεί η πυρκαγιά, παραμένει σε εξέλιξη, όλες οι δυνάμεις ειναι στο σημείο. Ανοίγουν συνεχώς αντιπυρικές ζώνες από τα μηχανήματα έργου, μαζί με μηχανήματα που έχει διαθέσει το ΓΕΕΘΑ. Έχει περιοριστεί το μέτωπο, αλλά έχουμε ακόμα πολλή δουλεια να κάνουμε. Ειδικά το πρώτο μισάωρο, οι φλόγες πέρασαν σε ύψος τα 20-25 μέτρα».

Έκλεισε το τελωνείο των Ευζώνων εξαιτίας της πυρκαγιάς κοντά στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίω

Την ίδια ώρα, πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε οικοπεδικές εκτάσεις και στους Τσολιάδες Κιλκίς κοντά στο συνοριακό σταθμό ο οποίος έκλεισε προληπτικά λόγω καπνού.

Ειδικότερα, δεν διεξάγονται διελεύσεις οχημάτων, από και προς το ελληνικό έδαφος, μέσω του Τελωνείου των Ευζώνων, στο Κιλκίς, εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξέσπασε το μεσημέρι, κοντά στα σύνορα Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. 

Η φωτιά, η οποία εκδηλώθηκε στην περιοχή «Τσολιάδες», σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής, καίει αγροτοδασική και χορτολιβαδική έκταση. Στο σημείο επιχειρούν 39 πυροσβέστες και δύο πεζοπόρα τμήματα, με 12 υδροφόρα οχήματα, ενώ ελικόπτερο πραγματοποιεί συνεχείς ρίψεις από αέρος.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης στο σημείο αποφασίστηκε να κλείσει η ΠΑΘΕ, από το ύψος της γέφυρας Πολυκάστρου μέχρι το τελωνείο των Ευζώνων, και η κυκλοφορία για τα οχήματα που κινούνται προς τα βόρεια σύνορα διεξάγεται μέσω του Πολυκάστρου.

Παράλληλα, οι τελωνειακές αρχές της γειτονικής χώρας έκλεισαν την είσοδο προς το ελληνικό έδαφος για να αντιμετωπιστεί η φωτιά και εφόσον οι ελληνικές αρχές ανάψουν το «πράσινο φως» θα αποκατασταθεί η λειτουργία στο συνοριακό πέρασμα προς τη χώρα μας.

Play Video

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα σε ξερά χόρτα και οικοπεδικούς χώρους στις Αχαρνές κοντά σε σπίτια. Στο σημείο έσπευσαν επίγειες δυνάμεις και 1 ελικόπτερο. 

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα σε υπολείμματα καλλιεργειών που εκδηλώθηκε στην περιοχή Βρύση Τυρνάβου.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ