Τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου που ξεκινούν το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου για τη δημόσια υγεία «Σπύρος Δοξιάδης», στόχο έχουν τη μείωση της θνησιμότητας και την αύξηση των υγιών χρόνων ζωής.
Μετά το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», σειρά παίρνει η πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Μέσα στον Δεκέμβριο, θα λάβουν sms για να προγραμματίσουν δωρεάν εξετάσεις, 2,5 εκατ. γυναίκες. Στις αρχές του 2023, θα ξεκινήσει το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Στο τελευταίο, μάλιστα, αυξημένο ρόλο θα έχουν και οι προσωπικοί γιατροί.
Το Στρατηγικό Σχέδιο για τη Δημόσια Υγεία παρουσίασε την Τετάρτη (07/12/2022) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. «Με την έγκυρη πρόληψη αυτομάτως μειώνουμε κατά πολύ τη θνησιμότητα, καθώς ασθένειες θα διαγνωστούν σε πρώιμο στάδιο, όπως το βλέπουμε αυτή τη στιγμή να γίνεται με τον καρκίνο του μαστού. Παράλληλα όμως υπάρχει και μια σειρά από δράσεις που συνδέονται με την παιδική παχυσαρκία, καθώς και με δράσεις της δημόσιας υγείας, οι οποίες ουσιαστικά εγκαινιάζουν ένα νέο πλαίσιο στο οποίο στηριζόμαστε και επικεντρωνόμαστε στην πρόληψη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Θάνος Πλεύρης.
Το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το «Next Generation EU», περιλαμβάνει τρεις πυλώνες (πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη, αναμόρφωση του συστήματος Δημόσιας Υγείας) και πάνω από 20 δράσεις, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 300 εκατ. ευρώ. «Με τον τρόπο αυτό, επιχειρούμε να θεραπεύσουμε τις στρεβλώσεις τόσων ετών και να προχωρήσουμε επιτέλους μπροστά. Θεμελιώνοντας ένα ισχυρό σύστημα δημόσιας υγείας για κάθε πολίτη με ισότιμη πρόσβαση και στόχο όχι απλώς περισσότερα χρόνια ζωής, αλλά περισσότερα χρόνια υγιούς ζωής» σημείωσε η Ειρήνη Αγαπηδάκη και πρόσθεσε:
«Mε βάση τα ευρήματα πρόσφατων ερευνών, στη χώρα μας η πρόληψη είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένη διαχρονικά, με αποτέλεσμα το 75% των θανάτων να οφείλεται στα καρδιαγγειακά και τον καρκίνο, που είναι σε μεγάλο βαθμό νοσήματα που μπορούν να προληφθούν. Αποτέλεσμα αυτού είναι να χάνουμε κατά μέσο όρο 10 χρόνια από το προσδόκιμο της ζωής μας. Από σχετικές έρευνες φαίνεται ότι, κατά τη διετία 2018-2020, μία στις τέσσερις γυναίκες δεν είχε κάνει τεστ ΠΑΠ, μία στις δύο γυναίκες άνω των 40 ετών δεν είχε κάνει μαστογραφία και μόνο ένα στα 10 άτομα άνω των 50 ετών είχε κάνει εξέταση για έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου».
Τα προγράμματα
Τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας περιλαμβάνουν:
1. Πρόγραμμα Πρόληψης του καρκίνου του μαστού: 1,3 εκατ. γυναίκες, ηλικίας 50-69 ετών, δωρεάν μαστογραφία, υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση από ιατρό.
2. Πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας: 2,5 εκατ. γυναίκες, ηλικίας 21-65 ετών, τεστ ΠΑΠ, HPV DNA test, κολποσκόπηση, βιοψία.
3. Καρδιαγγειακά: 5,5 περίπου εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 30-70 ετών, λιπιδαιμικό προφίλ, μεταβολικό σύνδρομο.
4. Πρόγραμμα πρόληψης καρκίνου παχέος εντέρου: 3,8 εκατ. άνδρες και γυναίκες, 50-70 ετών, κολονοσκόπηση.
Ήδη έχουν διενεργηθεί περί τις 60.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί πάνω από 3.000 γυναίκες με ευρήματα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά». Το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το οποίο ξεκινά το προσεχές διάστημα, αποτελεί μία από τις δύο βασικές δράσεις για να πετύχει η χώρα μας την εξάλειψη του καρκίνου που οφείλεται στον ιό HPV ως το 2030, στόχο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και περιλαμβάνει:
• 90% των κοριτσιών να έχουν εμβολιαστεί πλήρως έως την ηλικία των 15 ετών έναντι του ιού HPV
• 70% των γυναικών ηλικίας ως 35 και 45 ετών να έχουν εξεταστεί με υψηλής αποδοτικότητας HPV DNA test και
• 90% των γυναικών που εντοπίζονται με ασθένεια του τραχήλου, να λαμβάνουν κατάλληλη θεραπεία.