Χθες από την Βουλή ο πρωθυπουργός επανέλαβε μεταξύ άλλων την πληροφορία που ακούσαμε προ μιας εβδομάδος πως για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος, την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, από τις 11 το πρωί έως τις 4 το μεσημέρι, η ζήτηση καλύφθηκε κατά 100% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ στις 7 Οκτωβρίου, η παραγωγή από ΑΠΕ άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό (3.106 MW), καλύπτοντας πλήρως τη ζήτηση.
Μετά το ρεκόρ εκείνο, άλλο ένα ορόσημο αναμένεται να σπάσει μέσα στη χρονιά διατυμπανίζουν κυβερνητικές πηγές: η εγκατεστημένη ισχύς των «πράσινων» μονάδων στο ελληνικό σύστημα θα ξεπεράσει εκτός απροόπτου εφέτος τα 10.000 μεγαβάτ, από 9.300 μεγαβάτ στην αρχή του χρόνου.
Συνάμα η κυβερνητική καραμέλα επιμένει σε φυσικό αέριο, αγωγούς, αιολική ενέργεια, ηλεκτρικές διασυνδέσεις και γενικά "φιλικές στο κλίμα" επιλογές. Μας πλασάρουν τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας ως κάτι που έρχεται οσονούπω ως νέα πραγματικότητα στην χώρα μας. Είναι όμως έτσι;
Την ίδια στιγμή μεγάλο μέρος της Ευρώπης έχει θέσει ως στόχο τη στροφή από τα ορυκτά καύσιμα που ρυπαίνουν σε μεγάλο βαθμό προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ωστόσο, όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα από την Anna Fleck της Statista, ένα στιγμιότυπο του ενεργειακού τοπίου στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, χρησιμοποιώντας στοιχεία από την τελευταία ετήσια έκθεση της BP, αποκαλύπτει ότι ενώ υπάρχει κάποια διαφοροποίηση στους τύπους ενέργειας σε όλη την Ένωση, τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να αποτελούν τη μερίδα του λέοντος των ενεργειακών πηγών στις οποίες βασίζεται περισσότερο η ήπειρος.
Εξαιρέσεις στον κανόνα αποτελούν η Γαλλία, η οποία ξεχωρίζει για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας, και η Δανία, η οποία βασίζεται κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως στην αιολική ενέργεια.
Η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία είναι οι μόνες χώρες στην Ευρώπη που βασίζονται κυρίως στην υδροηλεκτρική ενέργεια.
Αν και πρόκειται επίσης για ένα είδος ανανεώσιμης ενέργειας, η bp της δίνει τη δική της υποκατηγορία. Στην Ισλανδία και τη Νορβηγία, η υδροηλεκτρική ενέργεια αποτελεί πάνω από το 60% του ενεργειακού εφοδιασμού των χωρών.
Όπως μπορείτε εύκολα να διακρίνετε από τον πίνακα στο τέλος του άρθρου η Ελλάδα είναι όλη μπλε, όχι λόγω ΝΔ, αλλά λόγω πετρελαίου!
Πετρέλαιο θέρμανσης: Πολλές οι παραγγελίες μικρές οι ποσότητες
Με τιμή περίπου 20% υψηλότερη σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο, άνοιξε χθες η χειμερινή περίοδος για το πετρέλαιο θέρμανσης. Η τιμή στα αστικά κέντρα είναι πιο χαμηλή σε σύγκριση με την περιφέρεια, ενώ υπάρχουν πολίτες, που έσπευσαν ήδη, από την πρώτη ημέρα να κάνουν τις παραγγελίες τους. Όμως σε μικρές ποσότητες, όπως επισήμανε και ο Αντιπρόεδρος των πρατηριούχων Εμπόρων καυσίμων Γιώργος Ασμάτογλου.
Το πετρέλαιο θέρμανσης για παράδοση κατ΄οίκον από μία πανελλαδική έρευνα της ΕΡΤ, «παίζει από το 1,30 – 1,50 ευρώ/λίτρο. Οι τιμές αυτές υπενθυμίζεται πως είναι μετά τις επιδοτήσεις που υπάρχουν (κρατική επιδότηση 25 λεπτά/λίτρο στην αντλία), ενώ υπάρχουν και κάποιες «πρώτες εκπτώσεις», δεν έχουν ακόμη προχωρήσεις όλες οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων, αλλά κάποιες το έχουν ήδη κάνει με δική τους έκπτωση 6 με 7 λεπτά το λίτρο.
Για το πρώτο 24ωρο της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, οι πρατηριούχοι επισημαίνουν πως υπήρχαν ήδη προκρατήσεις, αλλά η κίνηση είναι συγκρατημένη. Τα νοικοκυριά φοβούνται ότι το πετρέλαιο μπορεί να ανέβει, οπότε σπεύδουν να κάνουν παραγγελίες αλλά σε μικρές ποσότητες όπως επισήμανε και ο Γιώργος Ασμάτογλου.
Ενόψει και του κρύου που έρχεται σημείωσε χαρακτηριστικά «προσπαθούν να βάλουν πετρέλαιο αλλά σε μικρές ποσότητες (300 λίτρα οι μονοκατοικίες και στα 500 λίτρα οι πολυκατοικίες) και εξέφρασε την ελπίδα να κρατήσει η μείωση στο πετρέλαιο θέρμανσης όχι μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά μέχρι τον Απρίλιο του 2023, το τέλος της περιόδου»