Συγκεκριμένα, μεταξύ Μαΐου και Απριλίου συνεχίστηκαν οι ανατιμήσεις σε: Ρύζι (5,4%), Αλεύρι και άλλα δημητριακά (8%), Χοιρινό (3,4%), Πουλερικά (1,4%), Αλλαντικά (3,1%), Ψάρια- γενικά (0,8%), Αυγά (4%), Ελαιόλαδο (4,4%), Φρούτα νωπά (7,6%), Λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα (3,4%), Πατάτες (4,3%), Παγωτά (5,3%), Σάλτσες- καρυκεύματα (5,1%), Αναψυκτικά (5,3%) και Οινοπνευματώδη ποτά (5%), σύμφωνα με την ερτ.
Μέσα σε έναν χρόνο καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε: Ψωμί και δημητριακά (11,1%), Κρέατα- γενικά (11,9%), Ψάρια- γενικά (5,2%), Γαλακτοκομικά και αυγά (18%), Έλαια και λίπη (15,8%), Φρούτα (2,6%), Λαχανικά (9,7%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (10,3%), Λοιπά τρόφιμα (14,2%), Καφέ- κακάο- τσάι (13,2%), Μεταλλικό νερό– αναψυκτικά – χυμούς φρούτων (12,9%) και Αλκοολούχα ποτά– -μη σερβιριζόμενα (8,3%).
Τα παραπάνω στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι οι τιμές των τροφίμων όχι μόνο αντιστέκονται αλλά καταγράφουν και μικρή ετήσια αύξηση πλήττοντας περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, παρά το ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,8% στη χώρα μας το Μάιο, από 3% τον Απρίλιο και 11,3% το Μάιο του 2022.
Οι ανατιμήσεις πάντως αναμένεται να συνεχισθούν, σύμφωνα με την Ημερησία, και θα αφορούν 25 κατηγορίες προϊόντων:
Τόνος ιδιωτικής ετικέτας έως 30%
Σαλάτες ιδιωτικής ετικέτας έως 30%
Βιολογικά προϊόντα έως 19% (από μια εταιρεία)
Καθαριστικά για το σπίτι έως 16%
Σνακ έως 15%
Μαρμελάδες 15%
Στοματικό διάλυμα έως 15%
Μαλακτικό για ρούχα έως 14%
Σαμπουάν από 2% έως 14%
Ανθρακούχο νερό έως 12%
Σοκολατάκια από 4% έως 11%
Κρέατα από 4% έως 11%
Αναψυκτικά έως 10%
Κουάκερ 10%
Σολομός 10%
Ελιές 9,5%
Μωρομάντηλα έως 9%
Σαπούνια από 6% έως 8%
Κονσέρβες ντολμαδάκια 7%
Έτοιμα γεύματα ψυγείου 6,5%
Μπαταρίες 6%
Παγάκια 6%
Αλουμινόχαρτο 6%
Παστέλια 5%
Βρεφικά και παιδικά γάλατα σε σκόνη και υγρά 3%
Αλλαντικά 3%