Ανείπωτη καταστροφή και χιλιάδες θύματα προκάλεσε ο ισχυρότατος σεισμός των 7,7 Ρίχτερ στην Μιανμάρ. Ο ισχυρός σεισμός στην περιοχή δεν ήταν κάτι αναπάντεχο μιας και η εν λόγω περιοχή θεωρείται μία από τις πιο «ενεργές» γεωλογικά περιοχές στον κόσμο καθώς βρίσκεται στην κορυφή της σύγκλισης τεσσάρων τεκτονικών πλακών.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο κυριακάτικος «Ελεύθερος Τύπος», τα μάτια της διεθνούς κοινότητας είναι πλέον καρφωμένα στην περιοχή. Η διεργασία που εξελίσσεται ακατάπαυστα στα έγκατα της Γης και είχε ως αποτέλεσμα τον φονικό σεισμό απασχόλησε και την κοινή γνώμη στη χώρα μας ,που εύλογα αναρωτήθηκε αν ένας παρόμοιου μεγέθους σεισμός θα μπορούσε να εκδηλωθεί και στην Ελλάδα. Ειδικά μετά τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις που εκδηλώθηκαν στις Αρχές Φεβρουαρίου στην περιοχή της Σαντορίνης, η απάντηση που έρχεται από τους επιστήμονες δεν είναι καθησυχαστική.
Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, ένας σεισμός άνω των 7 Ρίχτερ δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί στο μέλλον, ωστόσο εξηγούν ότι τα ρήγματα που πιθανόν να δώσουν έναν τόσο δυνατό σεισμό δεν βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα, αλλά είναι υποθαλάσσια.
Κώστας Συνολάκης: Το Ελληνικό Τόξο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ξαναδώσει μεγάλο σεισμό
Ο ακαδημαϊκός και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νότας Καλιφόρνιας Κώστας Συνολάκης ανέφερε στον «Ελεύθερο Τύπο»:
«Στον ελλαδικό χώρο τέτοιο ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης έχουμε στο βόρειο τμήμα του ρήγματος της Ανατολίας, το οποίο είναι υποθαλάσσιο και πηγαίνει από τον Βόσπορο προς το Αιγαίο. Σε έναν πιθανό μεγάλο σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ δεν θα έχει , εκτιμώ, πολύ μεγάλο αντίκτυπο στις κατασκευές στη χώρα μας. Το άλλο μέρος στον ελλαδικό χώρο που θα μπορούσε να δώσει έναν τόσο πολύ μεγάλο σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ είναι στο Ελληνικό Τόξο, που ξεκινά από τη Μικρά Ασία, διασχίζει τη Ρόδο, περνά νότια της Κρήτης και φτάνει μέχρι τα Επτάνησα. Τέτοιου μεγέθους σεισμοί εκδηλώνονται στο Ελληνικό Τόξο κάθε 600-800 χρόνια. Ο τελευταίος συνέβη το 1403 στην Κρήτη που υπολογίζεται θεωρητικά σε 8 – 8,3 Ρίχτερ. Το Ελληνικό Τόξο είναι εξαιρετικά ενεργό και έχει ιστορικό σεισμών από 8 Ρίχτερ και λίγο πιο πάνω. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα ξαναδώσει μεγάλο σεισμό. Επίσης, το 1956 είχαμε έναν σεισμό στην Αμοργό μεγέθους 7,5 -7,7 Ρίχτερ που δεν μπορεί κανείς να το προσδιορίσει, ακριβώς γιατί δεν υπήρχαν πολλά μηχανήματα τότε, αλλά ήταν μεταξύ 7.5 και 7,7 Ρίχτερ».
Αθανάσιος Γκανάς: Στην Ελλάδα υπάρχουν ρήγματα πουμπορούν να δώσουν σεισμούςκοντάστα 8 Ρίχτερ
Από την πλευρά του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του δρ. Αθανάσιος Γκανάς επισημαίνει ότι «στην Ελλάδα υπάρχουν ρήγματα μεγάλα που μπορούν να δώσουν σεισμούς κοντά στα 8 Ρίχτερ. Τα ρήγματα αυτά είναι υποθαλάσσια και έχουν σχέση με το Ελληνικό Τόξο. Είναι δηλαδή πάνω στη γραμμή σύγκλισης της αφρικανικής και ευριασιατικής πλάκας, κυρίως νότια της Κρήτης και ανατολικά κοντά στη Ρόδο. Οι σεισμοί έχουν μεγάλη περίοδο επανάληψης, μιλάμε δηλαδή για εκατοντάδες χρόνια. Σημαντικό είναι ότι τέτοια ρήγματα δεν υπάρχουν στην ηπειρωτικά Ελλάδα, στην ξηρά δηλαδή. Τώρα, για το ρήγμα της Ανατολίας που έρχεται από την Τουρκία και μπαίνει στο ελλαδικό χώρο στη τάφρο του Βορείου Αιγαίου, εάν σπάσει όλο το ρήγμα, δηλαδή από την Τουρκία μέχρι την Σκόπελο, μπορεί να δώσει 7,5 Ρίχτερ».
Οι 5 «θερμές» ζώνες
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ρήγματα του ελλαδικού χώρου που θα μπορούσαν να σώσουν σεισμούς άνω των 7 Ρίχτερ εντοπίζονται σε 5 γεωγραφικές ενότητες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών επιστημόνων, γεωλόγων, γεωφυσικών και σεισμολόγων οι θερμές σεισμικές ζώνες στην Ελλάδα είναι οι εξής:
- Το ρήγμα του Βόρειου Αιγαίου, από της Θάλασσα του Μαρμαρά έως την περιοχή ανατολικά της Σκοπέλου (ρήγμα Αγίου Ευστρατίου). Σε αυτό το ρήγμα υπολογίζεται ότι ένας μεγάλος σεισμός μπορεί να έχει μέγεθος 7,2-7,5 Ρίχτερ.
- Το Ελληνικό Τόξο, 100 χιλιόμετρα νότια της Κρήτης, που μπορεί να δώσει άνω των 8 Ρίχτερ.
- Το ρήγμα της Αμοργού έχει δυνατότητα εκδήλωσης σεισμού μεγέθους 7,5-7,8 Ρίχτερ.
- Το Δυτικό Ελληνικό Τόξο, ανάμεσα στην Κρήτη και τα Κύθηρα που μπορεί να δώσει σεισμό μεγέθους έως 8, 2 Ρίχτερ.
- Το ρήγμα της Κεφαλλονιάς μπορεί να δώσει σεισμό μεγέθους 7,3- 7,5 Ρίχτερ.