Σε εξέλιξη βρίσκεται ρωσική «πυραυλική επίθεση» στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, όπως ενημέρωσε νωρίς το πρωί ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο.
Η επίθεση στο Κίεβο φαίνεται να είναι μεγάλης κλίμακας και έρχεται μία ημέρα μετά το μακελειό στο Κρεβί Ρι, με θύματα τουλάστιστον 18 αμάχους, ανάμεσά τους και πολλά μικρά παιδιά.
«Εκρήξεις στην πρωτεύουσα. Αντιαεροπορικές άμυνες επιχειρούν. Μείνετε στα καταφύγια!», ανέφερε ο δήμαρχος μέσω Telegram. Κατόπιν, πρόσθεσε πως οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων κλήθηκαν και μετέβησαν σε τουλάχιστον τρεις συνοικίες του Κιέβου.
Ξέσπασαν πυρκαγιές και τουλάχιστον δυο άνθρωποι «τραυματίστηκαν» στη συνοικία Νταρνίτσκι (νοτιοανατολικά), εξήγησε ο κ. Κλίτσκο.
«Η πυραυλική επίθεση στο Κίεβο συνεχίζεται», τόνισε ο δήμαρχος, διευκρινίζοντας πως στο στόχαστρο βρίσκονται κτίρια που δεν είναι κατοικίες.
Η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας έθεσε επίσης σε κατάσταση συναγερμού τις περιφέρειες του Χαρκόβου, της Μικολάιφ και της Οδησσού, ενώ πύραυλοι κινούνται από βορρά στους αιθέρες «στην περιφέρεια Τσερνίχιβ» προς νότο.
Η διοίκηση επιχειρήσεων των ενόπλων της Πολωνίας ανέφερε πως πολωνικά και συμμαχικά μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν εσπευσμένα και εστάλησαν στη νοτιοανατολική Πολωνία εξαιτίας ρωσικών πυραυλικών πληγμάτων στη δυτική Ουκρανία.
Η εσπευσμένη απογείωση των μαχητικών αποφασίστηκε ώστε τα αεροσκάφη «να εγγυηθούν την ασφάλεια» σε τομείς της πολωνικής επικράτειας που γειτονεύουν με τις περιοχές της Ουκρανίας που στοχοποιούνται, εξήγησε μέσω X.
Αναχαίτισε 11 ουκρανικά drones η Μόσχα
Στην άλλη πλευρά, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι μονάδες της αντιαεροπορικής άμυνας αναχαίτισαν και κατέστρεψαν 11 ουκρανικά drones κατά τη διάρκεια της νύχτας. Καταρρίφθηκαν στις παραμεθόριες περιφέρειες Κουρσκ και Μπιέλγκοροντ, καθώς και στη νότια περιφέρεια Ραστόφ, διευκρίνισε το υπουργείο μέσω Telegram.
Ο Γιούρι Σλιούσαρ, ασκών χρέη περιφερειάρχη σε αυτή την τελευταία, ανέφερε νωρίτερα μέσω Telegram ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, όμως συντρίμμια μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος κατέπεσαν σε κτίρια της δημόσιας διοίκησης μιας περιοχής.
Πυρά Ζελένσκι κατά ΗΠΑ για την «αδύναμη» αντίδραση στο μακελειό του Κρίβι Ριχ
Χθες, ο πρόεδρος Ζελένσκι στηλίτευσε την «αδύναμη» αντίδραση των ΗΠΑ στην ρωσική πυραυλική επιδρομή στη γενέτειρά του την Παρασκευή η οποία στοίχισε τη ζωή σε 19 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 72, με περίπου τα μισά θύματα να είναι παιδιά.
Η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια Μπρίτζετ Μπρινκ εξέφρασε «φρίκη» για αυτό το «πλήγμα με βαλλιστικό πύραυλο», αλλά χωρίς να αναφέρει, αρχικά, πως ήταν ρωσικός. Ο κ. Ζελένσκι στάθηκε στο ότι πλέον η Ουάσιγκτον «δεν μπορεί να προφέρει τη λέξη ‘ρωσικός’ όταν μιλάει για πύραυλο».
Ο προχθεσινός βομβαρδισμός στην Κρίβι Ριχ ήταν ο πλέον πολύνεκρος των τελευταίων εβδομάδων και προκάλεσε σοκ εξαιτίας της μικρής ηλικίας πολλών θυμάτων.
Είναι γενικά σπάνιο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να καταφέρεται με τέτοιο τόνο εναντίον του βασικού του συμμάχου. Οι ΗΠΑ υπήρξαν ο βασικός υποστηρικτής, από πολιτική και στρατιωτική άποψη, της χώρας του μετά τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. Όμως, αφότου ανέλαβε πρόεδρος της χώρας αυτής ο Ντόναλντ Τραμπ, τον Ιανουάριο, η στάση της Ουάσιγκτον έχει αλλάξει εντυπωσιακά. Οι δυο άνδρες είχαν άλλωστε φραστική αψιμαχία στον Λευκό Οίκο την 28η Φεβρουαρίου που βρέθηκε στις οθόνες όλου του κόσμου.
Ο κ Τραμπ λέει πως φιλοδοξεί να τερματίσει την ένοπλη σύρραξη. Για αυτό, έσπασε τη διπλωματική απομόνωση που είχε επιβληθεί στον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν από τις δυτικές πρωτεύουσες αφότου διέταξε την εισβολή. Πιέζει να τερματιστούν γρήγορα οι εχθροπραξίες και η κυβέρνησή του οργάνωσε έμμεσες συνομιλίες με ρώσους και ουκρανούς αξιωματούχους στη Σαουδική Αραβία, που πάντως δεν έφεραν καμιά σημαντική πρόοδο.
Η στάση του Αμερικανού προέδρου, παρότι απειλεί τη Ρωσία με νέες κυρώσεις, έχει προκαλέσει τεράστια δυσαρέσκεια στην Ουκρανία.
Η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ Μπρινκ είχε ονομαστεί στο πόστο από τον πρώην πρόεδρο, τον Τζο Μπάιντεν, το 2022. Ωστόσο αφότου ανέλαβε την προεδρία ο κ. Τραμπ, η διπλωμάτισσα αποφεύγει κατά σύστημα να κατονομάζει τη Ρωσία όταν αναφέρεται σε επιθέσεις, αντίθετα με την πρότερη πρακτική της.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, αναφερόμενο στο πλήγμα στη γενέτειρα του ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, έκανε λόγο για «πλήγμα ακριβείας με πύραυλο» που είχε «εκρηκτική γόμωση» εναντίον εστιατορίου όπου «ήταν συγκεντρωμένοι διοικητές μονάδων και δυτικοί σύμβουλοι». Ο ουκρανικός στρατός διέψευσε την ανακοίνωση, στην οποία είδε «ψευδή είδηση» με σκοπό «την απόκρυψη του κυνικού εγκλήματος» των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.