Στον αστερισμό του µεγαλεπήβολου εγχειρήµατος, όπως γράφει ο Σπύρος Μουρελάτος για το ethnos.gr, της απορρόφησης και αξιοποίησης του πακτωλού των κοινοτικών πόρων, συνολικού ύψους 72 δισ. ευρώ, δραστηριοποιείται εδώ και εβδοµάδες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πλήρη συνεργασία µε την Επιτροπή Πισσαρίδη, που επιµελείται εδώ και αρκετές εβδοµάδες το σχέδιο ανάταξης της ελληνικής οικονοµίας.
Η ανακοίνωση, µάλιστα, της συγκρότησης της επιχειρησιακής οµάδας, όπως την περιέγραψε ανώτερος κυβερνητικός αξιωµατούχος, ήτοι της 5µελούς Εκτελεστικής Γραµµατείας, «ενός ευέλικτου σχήµατος, το οποίο θα επεξεργάζεται τις προτάσεις της Επιτροπής, εξειδικεύοντάς τες παράλληλα ανά τοµέα ευθύνης», όπως σηµείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, αποτυπώνει την πλήρη συνείδηση από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίµου για το κατεπείγον των διαδικασιών που θα πρέπει να ακολουθηθούν εφεξής.
Εν προκειµένω, το συγκεκριµένο όργανο θα απαρτίζεται από τον υφυπουργό ∆ηµοσιονοµικής Πολιτικής, Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Ακη Σκέρτσο, από τον γενικό γραµµατέα ∆ηµοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, ∆ηµήτρη Σκάλκο, τον προϊστάµενο του οικονοµικού γραφείου, Αλεξ Πατέλη, και τον πρόεδρο του Συµβουλίου Οικονοµικών Εµπειρογνωµόνων, Μιχάλη Αργυρού.
Καλά πληροφορηµένες πηγές περιγράφουν την καθετοποιηµένη δοµή που θα κληθεί να απορροφήσει και ακολούθως να αξιοποιήσει τον πακτωλό των κοινοτικών πόρων ως µια πυραµίδα: στην κορυφή της ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ακολούθως η πεντάδα της Εκτελεστικής Γραµµατείας και µετά οι πέντε οµάδες εργασίας για τις πέντε µεγάλες θεµατικές ενότητες, οι οποίες είναι πλήρως εναρµονισµένες µε τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κατ’ ουσίαν ο λόγος γίνεται για πέντε γείο Εργασίας για θέµατα που αφορούν την απασχόληση, τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή, το υπουργείο Υποδοµών και Μεταφορών για τις υποδοµές και το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για θέµατα παραγωγικού µετασχηµατισµού και τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Όπως, εξάλλου, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, άµεσα εµπλεκόµενο, όπως είναι ευλόγως αντιληπτό, θα είναι και το υπουργείο Οικονοµικών, που θα έχει πάντα τη συνολική εποπτεία όλων των ροών χρηµατοδότησης. Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, η συγκεκριµένη οµάδα εργάζεται στην κατεύθυνση της προπαρασκευής του master plan για τον εκσυγχρονισµό της ελληνικής οικονοµίας εδώ και εβδοµάδες, πολύ πριν από την προ διηµέρου ανακοίνωση της σύστασής της. Περιγράφοντας εύγλωττα το µήνυµα της εγρήγορσης παρά την αυγουστιάτικη ραστώνη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά: «Για να µη χαθεί ούτε ένα ευρώ, δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα λεπτό. Εάν λοιπόν για τους περισσότερους συµπολίτες µας η τελευταία ηµέρα του Ιουλίου είναι η πρώτη ηµέρα των διακοπών τους, ο Αύγουστος επιφυλάσσει για εµάς λιγότερες παραλίες και περισσότερες ασχολίες».
Το χρονοδιάγραμμα
Σε αυτό το πλαίσιο δεν άφησε περιθώριο παρερµηνειών σε ό,τι αφορά το ασφυκτικό χρονοδιάγραµµα που πρέπει να ακολουθηθεί, ενώ επέστησε την προσοχή στους υπουργούς του ότι έως το τέλος Αυγούστου θα πρέπει να έχουν συγκεντρωθεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία, έως το τέλος Σεπτεµβρίου θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί τουλάχιστον ο πυρήνας του σχεδίου ανάταξης της ελληνικής οικονοµίας, αφού πρώτα θα έχει τεθεί σε διαβούλευση τόσο µε τις πολιτικές δυνάµεις όσο και µε τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε έως τις 15 Οκτωβρίου, που είναι και η καταληκτική ηµεροµηνία, να έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οπως µεταφέρουν στενοί του συνεργάτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά πως, συνεκτιµωµένων και των διαχρονικών παραδοσιακά φτωχών επιδόσεων της χώρας στην άσκηση της απορρόφησης των ΕΣΠΑ, θα απαιτηθεί ένας πυρετώδης αγώνας δρόµου, προκειµένου η κυβέρνηση να υπερβεί εαυτόν και να µπορεί να αντλεί χρήµατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις αρχές του 2021.
Εξ ου και η απαραίτητη όσο και επιθυµητή διαδικασία για την κυβέρνηση της δηµόσιας διαβούλευσης ενός τόσο σηµαντικού σχεδίου τόσο µε τις λοιπές πολιτικές δυνάµεις του τόπου όσο και µε τους κοινωνικούς εταίρους. Ενας διάλογος που είναι σαφές πως υπερβαίνει την εντολή της κυβέρνησης της Νέας Δηµοκρατίας δεν µπορεί να λειτουργήσει ως άλλοθι για ατολµία ή ακινησία. Γι’ αυτό και υψηλόβαθµες κυβερνητικές πηγές προϊδεάζουν πως οι µεταρρυθµίσεις και η διαδικασία εκσυγχρονισµού σε όλα τα επίπεδα, που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος, δεν πρόκειται να ανασταλούν, ούτε να παρεµποδισθούν από δυνάµεις οπισθοδρόµησης, ως εκ τούτου στην κυβέρνηση είναι έτοιµοι και αποφασισµένοι ακόµη και να αντιπαρατεθούν µε αυτές τις δυνάµεις, είτε αποτελούν πολιτικές είτε κοινωνικές µειοψηφίες, που διατηρούν συµφέροντα στη διατήρηση των παθογενειών δεκαετιών, οι οποίες εντέλει ευθύνονται για την εδώ και δεκαετίες καθήλωση της χώρας.