war ukraine
Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Μπορεί να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ σε περίπτωση επίθεσης της Ρωσίας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια;

«Η Ρωσία δεν πρέπει να εξαπολύσει καμία επίθεση από τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια», δήλωσε την Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, καλώντας τους Ρώσους «να αποσυρθούν από αυτή την εγκατάσταση»,όπως αναφέρει η The Guardian .

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Στόλτενμπεργκ ρωτήθηκε εάν ένα πιθανό ατύχημα ή δολιοφθορά στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια, που θα μπορούσε να οδηγήσει στη μετακίνηση ραδιενεργού νέφους στις χώρες του ΝΑΤΟ, μπορεί να θεωρηθεί επίθεση και, κατά συνέπεια, μπορεί να προκαλέσει το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ (Συνθήκη για τη συλλογική άμυνα), όπως γράφει το News.ro.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ερώτημα ήρθε στο πλαίσιο στο οποίο δύο Αμερικανοί γερουσιαστές, ένας Δημοκρατικός και ένας Ρεπουμπλικανός, εισήγαγαν ψήφισμα τον περασμένο μήνα που πρότεινε να εξεταστεί πιθανή καταστροφή της πυρηνικής εγκατάστασης που θα οδηγούσε σε διείσδυση ραδιενεργών στοιχείων στο έδαφος των χωρών μελών του ΝΑΤΟ. 

«Χαιρετίζουμε θερμά το γεγονός ότι η ΔΟΑΕ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Ζαπορίζια . Η ΔΟΑΕ έχει εντολή και την υποστηρίζουμε. Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση σε μια εμπόλεμη ζώνη. Η Ρωσία έχει ιδιαίτερη ευθύνη. Το καλύτερο μήνυμα από το ΝΑΤΟ και τον ΔΟΑΕ είναι ότι η Ρωσία δεν πρέπει να εξαπολύσει καμία επίθεση από το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Συνεχίζουμε να καλούμε τη Ρωσία να αποσυρθεί από αυτή τη περιοχή», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, αποφεύγοντας την συγκεκριμένη ερώτηση σχετικά με το άρθρο 5.

Τον περασμένο μήνα εισήχθη ψήφισμα στη Γερουσία των ΗΠΑ που προτείνει οι ενέργειες της Ρωσίας, της Λευκορωσίας "ή ενός εκπροσώπου της Ρωσίας" να θεωρηθούν επίθεση στο ΝΑΤΟ, εάν οι ενέργειές τους οδηγήσουν σε ραδιενεργό μόλυνση του εδάφους των συμμάχων.

Το ψήφισμα εισήχθη από τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ και τον Δημοκρατικό Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ. Υποστήριξαν ότι είναι άνευ προηγουμένου μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ η Ρωσία να μεταφέρει τα πυρηνικά της όπλα εκτός των συνόρων της στη Λευκορωσία, κάτι που αποτελεί σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Επίσης, είναι σαφές από το κείμενο ότι ο δεύτερος λόγος για την εισαγωγή του ψηφίσματος είναι η απρόβλεπτη κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων κατοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Γκράχαμ και ο Μπλούμενταλ πρότειναν οποιαδήποτε χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Ρωσική Ομοσπονδία, τη Λευκορωσία «ή πληρεξούσιο της Ρωσίας» ή την καταστροφή της πυρηνικής εγκατάστασης, η οποία θα οδηγούσε στη διείσδυση ραδιενεργών στοιχείων στο έδαφος των χωρών μελών του ΝΑΤΟ προκαλώντας σοβαρά ζημιά, γιατί αυτό θα θεωρηθεί επίθεση στη Συμμαχία και επιχείρημα για την ενεργοποίηση του Άρθρου 5.

 

Μπουντάνοφ: Ο κίνδυνος στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ζαπορίζια, μειώθηκε, αλλά δεν εξαλείφθηκε

 

Πρόσφατα, η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορήθηκαν ότι προετοιμάζουν μια επίθεση στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια. Ενώ οι Ουκρανοί δήλωσαν ότι είχαν εντοπίσει εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετήσει οι Ρώσοι σε δύο από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου, η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι γνώριζε επίσης πότε θα γινόταν η πράξη δολιοφθοράς που σχεδίαζαν οι Ουκρανοί: τη νύχτα της 5ης Ιουλίου .

Ωστόσο, μετά από αρκετές ημέρες διεθνούς έντασης και ανησυχίας, ο αρχηγός στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας, στρατηγός Κύριλλος Μπουντάνοφ, δήλωσε σε συνέντευξη στο Reuters την Πέμπτη ότι η απειλή μιας ρωσικής επίθεσης στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης φαίνεται να υποχωρεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κίνδυνος θα μπορούσε να επιστρέψει ανά πάσα στιγμή, εφόσον η εγκατάσταση παραμένει υπό την κατοχή των δυνάμεων της Μόσχας. «Η απειλή μειώνεται», είπε ο Μπουντάνοφ, ο οποίος είναι επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, αρνούμενος να διευκρινίσει πώς μπόρεσε να το εξακριβώσει.

«Λυπάμαι που δεν μπορώ να σας πω τι συνέβη πρόσφατα, αλλά είναι βέβαιο ότι η απειλή μειώνεται», είπε ο Μπουντάνοφ. «Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον όλοι μαζί, με κοινές προσπάθειες, με κάποιο τρόπο αναβάλαμε μια τεχνολογική καταστροφή», πρόσθεσε. «Δεν εξαλείφεται. Όσο ο σταθμός είναι κατειλημμένος, αυτό μπορεί να ξανασυμβεί ανά πάσα στιγμή αν το θέλουν», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ