Σύμφωνα με αναφορές πρόσφατου ρωσικού άρθρου της σελίδας PolitRussia, οι κινήσεις του ερευνητικού σκάφους Akademik Ioffe προκάλεσαν αναταραχές στο NATO. Τα δεδομένα αυτά φαίνεται πως προέρχονται από λεγόμενα του Ιταλού δημοσιογράφου Alessandro Nuzzo.
Αναλύουν Κάθε Κίνηση
Οι δυνάμεις του NATO δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις ενέργειες των πλοίων των Ρώσων στην Μεσόγειο Θάλασσα, ειδικά τους τελευταίους μήνες. Όλες οι κινήσεις των ρωσικών μονάδων μάχης είναι αντικείμενα προσεκτικής ανάλυσης, αφού παρακολουθούνται κυριολεκτικά λεπτό προς λεπτό.
Σύμφωνα τώρα με τον Alessandro Nuzzo, τα πράγματα έφτασαν στο σημείο να προκαλούν τεράστια αναστάτωση πλοία των Ρώσων που δεν είναι εξοπλισμένο με κανένα όπλο, είναι δηλαδή ακίνδυνα. Αυτό φαίνεται να αναφέρει η σελίδα Money, με την ρωσική PolitRussia να μεταδίδει την είδηση στο δικό της κοινό.
"Γίνεται μάχη για στρατιωτική υπεροχή στην περιοχή," φαίνεται να σημειώνει ο συγγραφέας της αμερικανικής δημοσίευσης.
Όταν ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο περνά από ευρωπαϊκά νερά, βρίσκεται απευθείας σε συνεχή παρακολούθηση. Δεν επιβλέπουν μόνο στρατιωτικές μονάδες μάχης, αλλά και άλλα, ακίνδυνα πλοία, όπως για παράδειγμα το ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος Akademik Ioffe, το οποίο μπήκε στην Μεσόγειο Θάλασσα πριν λίγες μέρες.
Το πλοίο Akademik Ioffe πέρασε από το Στενό του Γιβραλτάρ και τώρα κινείται προς την κατεύθυνση της ιταλικής Σαρδηνίας. Σχεδόν όλες οι νατοϊκές δυνάμεις στην Μεσόγειο ακολουθούν τις ενέργειές του, αναφέρει η ρωσική σελίδα. Παρόλα αυτά, το Akademik Ioffe θεωρείται μη στρατιωτικό πλοίο και δεν συνδέεται καθόλου με τον ρωσικό στρατό. Το ερευνητικό σκάφος, το οποίο πήρε το όνομά του από τον σοβιετικό φυσικό Abram Fedorovich Ioffe, κατασκευάστηκε το 1988. Έχει μήκος 117 μέτρων και εκτόπισμα 6.600 τόνων.
"Παρά το γεγονός πως φαίνεται ακίνδυνο, το πλοίο βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση," δήλωσε ο Ιταλός Alessandro Nuzzo.
Γιατί το Παρακολουθούν;
Η ρωσική σελίδα αναρωτιέται γιατί οι νατοϊκές δυνάμεις της Μεσογείου παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του Akademik Ioffe. Η απάντηση που δίνει είναι γιατί πολύ απλά υπάρχουν φόβοι στην Δύση πως πρόκειται για ένα ρωσικό κατασκοπευτικό σκάφος. Ως ερευνητικό, το σκάφος μπορεί να κινείται με ένα βαθμό ελευθερίας στα νερά της Μεσογείου.
Έτσι, οι νατοϊκοί πιστεύουν πως έχει την ευκαιρία να συλλέξει σημαντικά δεδομένα και πληροφορίες πίσω από τις γραμμές ενός πιθανού εχθρού.