Υγεία

Οδηγός επιβίωσης για τους ανοιξιάτικους κινδύνους και τις αλλεργίες

Πίσω από την ομορφιά της εποχής, ωστόσο, και τον ρομαντισμό των πασχαλινών εξορμήσεων, κρύβονται μικροί και ύπουλοι κίνδυνοι για την υγεία. Αλλεργίες, τσιμπήματα εντόμων, και ερεθιστικά φυτά μπορούν να μετατρέψουν την πιο ανέμελη Κυριακή τιου Πάσχα σε… επεισόδιο πρώτων βοηθειών.

Αν περνάτε το Πάσχα στην ελληνική ύπαιθρο, δείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για να είστε ήρεμοι και προετοιμασμένοι. Και το κυριότερο, υγιείς.

Πάσχα, γύρη και αλλεργίες: Ο αόρατος εχθρός

Η άνοιξη είναι η εποχή των λουλουδιών, αλλά και της ρινικής καταρροής. Για όσους πάσχουν από εποχικές αλλεργίες, η έκθεση στη γύρη μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως καταρροή, φτέρνισμα, φαγούρα στα μάτια και σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και κρίσεις βήχα ή δύσπνοια

Πρόκειται για την εποχική αλλεργική ρινίτιδα ή το αλλεργικό άσθμα, καταστάσεις που κάνουν την άνοιξη… δοκιμασία αντί για αναγέννηση.

Για τους ανθρώπους που γνωρίζουν ότι υποφέρουν από τις αλλεργίες της άνοιξης, η σωστή πρόληψη είναι το παν. Η ενδεδειγμένη αγωγή, όπως αντιισταμινικά ή εισπνεόμενα, καλό είναι να ξεκινά πολλές μέρες πριν αρχίσουν οι πρώτες γύρεις να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. Έτσι, μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα εκδήλωσης έντονων συμπτωμάτων ή κρίσεων.

Αν παρ’ όλα αυτά τα συμπτώματα εμφανιστούν ή επιμείνουν, μην το αφήσετε στην τύχη. Ο αλλεργιολόγος είναι ο πλέον κατάλληλος να αξιολογήσει την κατάστασή σας και να προτείνει την πιο αποτελεσματική θεραπεία. Άλλωστε, η άνοιξη είναι για να την απολαμβάνουμε — όχι για να την περνάμε με χαρτομάντιλα και εισπνεόμενα ανά χείρας.

Οι αλλεργίες στην εξοχή, ειδικά αυτή την περίοδο, μπορούν να «χτυπήσουν» έντονα και πολλές φορές απροειδοποίητα.

Οι ειδικοί προτείνουν να αποφεύγετε την έκθεση στην εξοχή τις μεσημεριανές ώρες, όταν η συγκέντρωση γύρης είναι στο απόγειό της, και να χρησιμοποιείτε αντιισταμινικά δεύτερης γενιάς (χωρίς υπνηλία), εφόσον υπάρχει ιστορικό αλλεργίας.

Η χρήση γυαλιών ηλίου και καπέλου μειώνει την επαφή με τη γύρη, ενώ το ντους και το πλύσιμο των ρούχων μετά την επιστροφή στο σπίτι είναι σημαντικά για την απομάκρυνση των αλλεργιογόνων.

Σφήκες, μέλισσες και κουνούπια: Απαραίτητα στον πλανήτη, αλλά όχι τόσο αθώα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα τσιμπήματα εντόμων είναι ο πιο συχνός λόγος «μίνι κρίσεων» την Κυριακή του Πάσχα. Σφήκες και μέλισσες καραδοκούν γύρω από το γιορτινό τραπέζι, ενώ μύγες και κουνούπια κάνουν πάρτι.

Στους περισσότερους, τα τσιμπήματα προκαλούν απλό πρήξιμο και φαγούρα. Όμως, σε άτομα με αλλεργική ευαισθησία, ακόμη και ένα τσίμπημα μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία – μια επικίνδυνη και δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο χρόνος είναι κρίσιμος. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο πρήξιμο, εξάνθημα που εξαπλώνεται, δυσκολία στην αναπνοή ή στον λόγο, ζάλη ή λιποθυμία.

Αν υπάρχει ιστορικό αλλεργιών, είναι απαραίτητο να υπάρχει πάντα μαζί συσκευή ένεσης επινεφρίνης (EpiPen). Αν όχι, ένα αντιισταμινικό μπορεί να ανακουφίσει τα πιο ήπια συμπτώματα, ενώ η εφαρμογή πάγου τοπικά βοηθά στο πρήξιμο και τον πόνο.

Κάμπιες και επικίνδυνα φυτά

Δεν είναι λίγοι όσοι παθαίνουν δερματικά εξανθήματα από την επαφή με άγρια βλάστηση ή τις τριχωτές πευκοκάμπιες, που ελλοχεύουν σε μονοπάτια, χωράφια και πλαγιές.

Τα μικροσκοπικά τους τριχίδια, όταν έρθουν σε επαφή με το δέρμα, μπορούν να προκαλέσουν έντονο κνησμό, κοκκινίλες, ακόμα και αναπνευστικά προβλήματα αν εισπνευστούν.

Στην περίπτωση επαφής με μια τέτοια κάμπια, το πρώτο βήμα είναι να ξεπλυθεί η περιοχή με άφθονο νερό (όχι τρίψιμο). Στη συνέχεια, να εφαρμοστεί μια κορτιζονούχα ή αντιισταμινική κρέμα.

Εάν το εξάνθημα επιδεινωθεί ή εμφανιστούν συστηματικά συμπτώματα, απαιτείται ιατρική εκτίμηση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ