Δεδομένων των όλο και αυξανόμενων εντάσεων στην Μέση Ανατολή -με επίκεντρο φυσικά το Ιράν- αξίζει να ρίξουμε μία αναλυτικότερη ματιά στα όπλα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων που θα μπορούσαν να απειλήσουν δυτικές στρατιωτικές βάσεις, ειδικά την βρετανική αεροπορική βάση στο Ακρωτήρι, στην οποία επιχειρούν και αμερικανικά στρατιωτικά μέσα.
Στο παρελθόν η Τεχεράνη έχει πραγματοποιήσει πλήγματα κατά αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Μέση Ανατολή (π.χ. το 2020), ωστόσο ποτέ δεν έχει στοχεύσει την επικράτεια της Κύπρου.
Σύμμαχοι βέβαια του Ιράν, όπως η λιβανέζικη ισλαμιστική οργάνωση Χεζμπολάχ, είχαν απειλήσει πρόσφατα την βρετανική αεροπορική βάση στο Ακρωτήρι, διότι σύμφωνα με αυτούς η εγκατάσταση υποστήριζε τις ισραηλινές επιχειρήσεις στην Λωρίδα της Γάζας.
Το Ιράν, αν και απέχει μεγαλύτερη απόσταση από την Κύπρο συγκριτικά με τον Λίβανο, διαθέτει πιο προηγμένο οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων και drones. Κάποια από αυτά τα οπλικά συστήματα βρίσκονται σε επιφυλακή κάθε λεπτό, ανακοινώσει πολύ πρόσφατα η Τεχεράνη, έπειτα από το νέο γύρο εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Φτάνει το Μακρύ Χέρι του Ιράν την Κύπρο;
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το Ιράν απέχει από την Κύπρο περισσότερα από 1.600 χιλιόμετρα και περίπου 2.350 χιλιόμετρα από την Κρήτη (όπου βρίσκεται η βάση της Σούδας).
Επιβεβαιωμένα, η μακρινότερη πυραυλική επίθεση που έχει εξαπολύσει πρόσφατα το Ιράν ήταν αυτή της 1ης Οκτωβρίου του 2024 κατά του Ισραήλ. Τότε 181 βαλλιστικοί πύραυλοι της Τεχεράνης χτύπησαν διάφορους στόχους στο εβραϊκό κράτος, διανύοντας απόσταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων.
Στρατιωτικοί ειδικοί πιστεύουν πως το Ιράν διαθέτει βαλλιστικούς πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, οι οποίοι θεωρητικά θα μπορούσαν να απειλήσουν την Κύπρο. Ένα από αυτά τα όπλα πιστεύεται πως είναι ο βαλλιστικός πύραυλος Ghadr-1, ο οποίος επιδεικνύει εμβέλεια 2.000 χιλιομέτρων. Να τονίσουμε ωστόσο πως είναι άγνωστο πόσες μονάδες αυτού του τύπου διαθέτει σήμερα η χώρα.
Επιπρόσθετα, στο οπλοστάσιο της Τεχεράνης περιλαμβάνεται και ο πύραυλος κρουζ Soumar με εκτιμώμενη εμβέλεια μεταξύ 2.000 και 3.000 χιλιομέτρων. Αν το νούμερο αυτό αληθεύει, τότε ο ιρανικός πύραυλος Soumar θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και την αμερικανική ναυτική βάση στην Σούδα της Κρήτης.
Πάρα αυτά πρέπει να τονίσουμε πως αυτά τα ιρανικά οπλικά συστήματα δεν έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους σε ρεαλιστικά σενάρια μάχης. Αυτό σημαίνει πως κατά πάσα πιθανότητα θα αναχαιτίζονταν από τα δυτικά συστήματα αεράμυνας που προστατεύουν τόσο την βάση στο Ακρωτήρι, όσο και την βάση στην Σούδα.
