Μέση Ανατολή

Κορυφώνονται οι εντάσεις Δύσης-Ιράν: Η Τεχεράνη εκτόξευσε επιτυχώς κατασκοπευτικό δορυφόρο σε τροχιά- Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το πυρηνικό πρόγραμμα

Το Ιράν ισχυρίστηκε την Τετάρτη ότι εκτόξευσε με επιτυχία στο διάστημα έναν δορυφόρο απεικόνισης, μια κίνηση που θα μπορούσε να εντείνει περαιτέρω τις εντάσεις με τα δυτικά έθνη που φοβούνται ότι η διαστημική τεχνολογία του θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Ο υπουργός Επικοινωνίας του Ιράν Ίσα Ζαρεπούρ δήλωσε ότι ο δορυφόρος Noor-3 τέθηκε σε τροχιά 450 χιλιομέτρων (280 μιλίων) πάνω από την επιφάνεια της Γης, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Δεν ήταν σαφές πότε ακριβώς πραγματοποιήθηκε η εκτόξευση.

Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση από δυτικούς αξιωματούχους της εκτόξευσης ή της θέσης του δορυφόρου σε τροχιά. Το Ιράν είχε μια σειρά αποτυχημένων εκτοξεύσεων τα τελευταία χρόνια.

Ο Ζαρεπούρ δήλωσε ότι ο αεροδιαστημικός βραχίονας της παραστρατιωτικής Φρουράς της Επανάστασης του Ιράν, ο οποίος είχε επιτυχία στην εκτόξευση δορυφόρων στο παρελθόν, πραγματοποίησε την πιο πρόσφατη εκτόξευση.

Οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα ενός πυραύλου που απογειώθηκε από έναν κινητό εκτοξευτή χωρίς να αναφέρουν πού έγινε η εκτόξευση. Οι λεπτομέρειες στο βίντεο αντιστοιχούσαν σε μια βάση της Εθνοφρουράς κοντά στο Σαχρούντ, περίπου 330 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Τεχεράνης. Η βάση βρίσκεται στην επαρχία Σεμνάν, η οποία φιλοξενεί το διαστημοδρόμιο Ιμάμ Χομεϊνί από το οποίο λειτουργεί το πολιτικό διαστημικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η Φρουρά λειτουργεί το δικό της διαστημικό πρόγραμμα και τη δική της στρατιωτική υποδομή παράλληλα με τις τακτικές ένοπλες δυνάμεις του Ιράν και λογοδοτεί μόνο στον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Εκτόξευσε τον πρώτο της δορυφόρο στο διάστημα τον Απρίλιο του 2020. Αλλά ο επικεφαλής της Αμερικανικής Διαστημικής Διοίκησης τον υποβάθμισε αργότερα ως μια "τρεμάμενη κάμερα στο διάστημα" που δεν θα παρείχε ζωτικής σημασίας πληροφορίες. Οι δυτικές κυρώσεις απαγορεύουν στο Ιράν να εισάγει προηγμένη κατασκοπευτική τεχνολογία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίζονται ότι οι εκτοξεύσεις δορυφόρων του Ιράν αψηφούν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και έχουν καλέσει την Τεχεράνη να μην αναλάβει καμία δραστηριότητα που σχετίζεται με βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα.

Η εκτίμηση απειλής της αμερικανικής κοινότητας πληροφοριών για το 2022 υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη δορυφορικών οχημάτων εκτόξευσης "επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα" για το Ιράν να αναπτύξει διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, επειδή χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνολογία.

Το Ιράν ανέκαθεν αρνιόταν ότι επιδιώκει πυρηνικά όπλα και λέει ότι το διαστημικό του πρόγραμμα, όπως και οι πυρηνικές του δραστηριότητες, είναι για καθαρά πολιτικούς σκοπούς. Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας λένε ότι το Ιράν εγκατέλειψε ένα οργανωμένο στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα το 2003.

Την τελευταία δεκαετία, το Ιράν έχει στείλει αρκετούς δορυφόρους μικρής διάρκειας σε τροχιά και το 2013 εκτόξευσε στο διάστημα μια μαϊμού. Ωστόσο, το πρόγραμμα αντιμετώπισε πρόσφατα προβλήματα. Υπήρξαν πέντε αποτυχημένες εκτοξεύσεις στη σειρά για το πρόγραμμα Simorgh, έναν άλλο πύραυλο μεταφοράς δορυφόρων.

Μια πυρκαγιά στο διαστημοδρόμιο Ιμάμ Χομεϊνί τον Φεβρουάριο του 2019 σκότωσε τρεις ερευνητές, ανέφεραν τότε οι αρχές. Μια έκρηξη πυραύλου σε εξέδρα εκτόξευσης αργότερα το ίδιο έτος τράβηξε την προσοχή του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Οι εντάσεις είναι ήδη υψηλές με τα δυτικά έθνη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο έχει προχωρήσει σταθερά από τότε που ο Τραμπ, πριν από πέντε χρόνια, απέσυρε τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις και επανέφερε τις εξουθενωτικές κυρώσεις στο Ιράν.

Οι προσπάθειες για την αναβίωση της συμφωνίας κατέληξαν σε αδιέξοδο πριν από περισσότερο από έναν χρόνο. Έκτοτε, η ΙΑΕΑ έχει δηλώσει ότι το Ιράν διαθέτει αρκετό ουράνιο εμπλουτισμένο σε επίπεδα σχεδόν οπλικού επιπέδου για την κατασκευή "αρκετών" πυρηνικών όπλων, εάν το επιλέξει. Το Ιράν κατασκευάζει επίσης μια νέα υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση, η οποία πιθανότατα θα είναι αδιαπέραστη από αμερικανικές ή ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Και οι δύο χώρες έχουν δηλώσει ότι θα αναλάβουν στρατιωτική δράση εάν είναι απαραίτητο για να εμποδίσουν το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικό όπλο.

Το Ιράν έχει εκφράσει την προθυμία του να επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία του 2015, αλλά λέει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει πρώτα να χαλαρώσουν τις κυρώσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ