Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

O Σίσι δημιουργεί ναυτική βάση “σημαδεύοντας” τους Τούρκους

Η Αίγυπτος δημιουργεί νέα ναυτική βάση, που θα προστατεύει την Ανατολική Λιβύη στις ακτές της Μεσογείου, από τις νέες τουρκικές προκλήσεις τις οποίες βλέπουμε σχεδόν καθημερινά.

Οι Αιγύπτιοι πιστεύουν ότι οι Τούρκοι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν “ειρηνικά” από το λιβυκό έδαφος και θα συνεχίσουν να απεργάζονται σενάρια ανατροπής του  Αλ Σίσι, όπως συνεχίζουν να κάνουν και σήμερα, παρά την συμφιλιωτική ρητορική που χρησιμοποιεί η Άγκυρα και τις συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Για τον λόγο αυτόν η Αίγυπτος κατασκευάζει μια ναυτική βάση στη Μεσόγειο, κοντά στα σύνορά της με τη Λιβύη.

Το Κάιρο προσπαθεί να προστατευθεί από τις προσπάθειες των Τούρκων να επεκτείνουν τις ταραχές και στην Αίγυπτο μεταξύ των μελών της μουσουλμανικής αδελφότητας, να ασκήσει έλεγχό στα θαλάσσια σύνορά της και να προστατεύσει τα οικονομικά της συμφέροντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόκειται για μια νέα ναυτική βάση στο Gargoub, γνωστή πόλη στη βορειοδυτική ακτή της Αιγύπτου, περίπου 250 χιλιόμετρα (155 μίλια) από τα σύνορα της Λιβύης.

Η βάση αυτή σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, θα είναι μέρος του Αιγυπτιακού Βόρειου Στόλου που θα περιφρουρεί τις ακτές της χώρας στην Μεσόγειο.

"Στην περιοχή όπου λειτουργεί ο Βόρειος Στόλος είναι γεμάτη από προκλήσεις ασφαλείας, ειδικά υπό το φως των εξελίξεων στη Λιβύη", δήλωσε ο εν αποστρατεία Αιγύπτιος Ναύαρχος Α. Μοχάτολι.

"Ο στόλος μας είναι καλά εξοπλισμένος για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις και να υπερασπιστεί τα εθνικά οικονομικά συμφέροντα στον ίδιο τομέα", κατέληξε ο ίδιος.

Το αιγυπτιακό πολεμικό ναυτικό δεν έχει ορίσει ημερομηνία για τα εγκαίνια της νέας βάσης, ωστόσο, κατά τη διάρκεια  πρόσφατης επίσκεψης στο Αμμάν, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Μουσταφά Μάντμπουλι έδωσε στον Βασιλιά Αμπντουλάχ Β της Ιορδανίας, πρόσκληση από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι να παραστεί στα εγκαίνια της ναυτικής βάσης.

Η νέα βάση συνθέτει μια σειρά νέων στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε διάφορα μέρη της Αιγύπτου σύμφωνα με στρατιωτικούς παρατηρητές, τα οποία θα έχουν ως στόχο να οριοθετήσουν τον έλεγχο της Αιγύπτου στα σύνορά της και να προστατεύσουν τα στρατηγικά της συμφέροντα.

"Αυτές οι εγκαταστάσεις είναι σημαντικές επειδή επιτρέπουν στον στρατό μας να αναπτύξει τα στρατεύματά του και τον εξοπλισμό του με στρατηγικό τρόπο", δήλωσε ο Αιγύπτιος στρατηγός Nasr Salem.

Τον Ιούλιο του 2017, ο Σίσι εγκαινίασε τη βάση Μοχάμεντ Ναγκίμπ, μια τεράστια στρατιωτική εγκατάσταση που περιέχει έναν μεγάλο χώρο εκπαίδευσης, και ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικού εξοπλισμού, ενώ φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα μάχης.

Τον Ιανουάριο του 2020, ο Αιγύπτιος πρόεδρος εγκαινίασε επίσης  ναυτική και χερσαία βάση στην Ερυθρά Θάλασσα, κοντά στα σύνορα της Αιγύπτου με το Σουδάν, και τη νότια είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας και το Στενό Bab el-Mandeb.

"Η Λιβύη έχει γίνει μια σαφής και άμεση απειλή για την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου", σημειώνει Αιγύπτιος ανώτατος αξιωματικός.

Η Αίγυπτος μοιράζεται εκτεταμένα χερσαία σύνορα με τη Λιβύη, που εκτείνονται σε 1.250 χιλιόμετρα (777 μίλια).

Η Λιβύη έχει επίσης μετατραπεί σε μεγάλη απειλή για την Αίγυπτο από τότε που η Τουρκία ενέτεινε την παρέμβασή της στην χώρα, στέλνοντας στρατιωτικούς συμβούλους και χιλιάδες Σύριους μισθοφόρους, υπό το πρίσμα των συμφωνιών συνεργασίας για την ασφάλεια που υπέγραψε η Άγκυρα με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Σίσι κήρυξε το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Λιβύης ως αιγυπτιακή κόκκινη γραμμή, απειλώντας να επέμβει στρατιωτικά  εάν περάσουν τα στρατεύματα του GNA ή οι μισθοφόροι των Τούρκων κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Η Τουρκία είναι επίσης παρούσα στην Ανατολική Μεσόγειο όπου η Αίγυπτος είναι σημαντικός παράγοντας στο επίπεδο παραγωγής, επεξεργασίας και εξαγωγής φυσικού αερίου.

"Η Τουρκία μέχρι στιγμής δεν αποτελεί μέρος της εξελισσόμενης συμμαχίας φυσικού αερίου στην περιοχή", δήλωσε ο Αιγύπτιος σύμβουλος Α. Σάλεμ, συνεχίζοντας τόνισε ότι: ”αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα συνεχίσει να παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο η Άγκυρα καθώς προσπαθεί να πάρει ένα μερίδιο από κοιτάσματα που δεν είναι δικά της".

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος έχει ήδη εκσυγχρονίσει το ναυτικό της χώρας, δαπανώντας δισεκατομμύρια δολάρια για την απόκτηση προηγμένου εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτεροφόρων, υποβρυχίων και φρεγάτων, κάτι που πλέον υλοποιποιεί  Ελλάδα και Ισραήλ που αναμένουν να κατασκευάσουν τον αγωγό East Med, δια πυρός και σιδήρου το επόμενο διάστημα όπως δείχνουν τα πράγματα.

https://www.youtube.com/watch?v=xrmJZL8Ng5s

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ