Οι τεκμηριωμένα καταχρηστικές εμπορικές πρακτικές του Πεκίνου, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η εδαφική επίθεση ήταν δύσκολο να περιοριστούν εν μέρει λόγω της έλλειψης ευθυγράμμισης μεταξύ της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των δημοκρατικών εθνών, αφενός, και των δυτικών επιχειρηματικών ελίτ που εμπλέκονται στο εμπόριο με την Κίνα, από την άλλη, δήλωσαν οι συμμετέχοντες σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε από το think tank American Enterprise Institute στις 14 Ιουνίου.
Στελέχη των ΗΠΑ και της Ευρώπης τείνουν να επιτρέπουν στους ηγέτες του Πεκίνου να τους αποδώσουν την αίσθηση ότι η κυβέρνηση της Κίνας είναι φίλος τους και η αλλαγή αυτής της ψευδούς αίσθησης είναι υψίστης σημασίας για την ανάληψη αποτελεσματικής δράσης κατά της επιθετικότητας του ΚΚΚ και την προστασία της εθνικής ασφάλειας και των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων των δυτικών δυνάμεων, είπαν οι ειδικοί.
Με τίτλο «Υπερασπίζοντας τις δυτικές οικονομίες ενάντια στις κινεζικές αθέμιτες πρακτικές», η συζήτηση περιελάμβανε μακροσκελή μαρτυρία από τον βουλευτή Darin LaHood (R-Il.), ο οποίος εξέδωσε μια αυστηρή προειδοποίηση σχετικά με αυτό που θεωρεί ότι η Κίνα αποτελεί κίνδυνο για τον κόσμο.
«Η Κίνα, από την άποψή μου, είναι μια υπαρξιακή απειλή με πολλούς τρόπους - από άποψη εθνικής ασφάλειας, από οικονομικής, εμπορικής, από πλευράς κυβερνοχώρου. Το λέω συχνά: η Κίνα έχει ένα σχέδιο να μας αντικαταστήσει, οικονομικά, στρατιωτικά...», είπε ο LaHood.
Ωστόσο, ακόμη και όταν οι κυβερνώντες του Πεκίνου τρέφουν φιλοδοξίες εχθρικές προς τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, οι στενοί οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των δυνάμεων συχνά εμποδίζουν ορισμένους ανθρώπους να δουν το θέμα καθαρά, υποστήριξε ο LaHood. Στην περιοχή του 18ου Κογκρέσου στο κέντρο του Ιλινόις που εκπροσωπεί, είπε ο LaHood, τα προς το ζην των ψηφοφόρων του εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το εμπόριο με την Κίνα.
«Έχω την όγδοη μεγαλύτερη αγροτική περιφέρεια στη χώρα. Περίπου το ένα τρίτο του καλαμποκιού και της σόγιας που καλλιεργούν οι αγρότες μου πηγαίνει στην Κίνα κάθε μέρα. Έχω τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εργαζομένων της Caterpillar οπουδήποτε στον κόσμο. Στην περιοχή μου, φτιάχνουμε πολλούς κινητήρες, τρακτέρ και εκσκαφείς», είπε ο LaHood.
Η Caterpillar έχει 29 εργοστάσια παραγωγής καθώς και τέσσερις εγκαταστάσεις Ε&Α στην Κίνα, επεσήμανε. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις πραγματικότητες, υπάρχει ένα προφανές χάσμα μεταξύ του μεγάλου μέρους της ρητορικής που ακούγεται στο Κογκρέσο, όπου οι νομοθέτες ζητούν μια ψυχροπολεμική νοοτροπία για την αντιμετώπιση της απειλής του ΚΚΚ, και της καθημερινής πραγματικότητας μιας στενής οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των Αμερικανών εργατών και των κινεζικών επιχειρήσεων.
Εάν τα επιχειρήματα που διατυπώθηκαν τότε ότι η Κίνα μπήκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) το 2001 είχαν αποδειχτεί αληθινά και η αποδοχή στο σώμα είχε οδηγήσει σε ένα πιο βασισμένο σε κανόνες, δυτικού τύπου σύστημα εμπορικών συναλλαγών για την Κίνα, τότε το χάσμα μεταξύ των πολιτικών και οικονομικών θέσεων δεν θα ήταν τόσο μεγάλο, υποστήριξε ο LaHood. Αλλά οι υποσχέσεις που δόθηκαν την εποχή που το Πεκίνο επεδίωκε την ένταξη στον ΠΟΕ έχουν αποδειχθεί κούφιες, είπε.
«Συνολικά, δεν έχουν προσαρμοστεί στο σύστημα που βασίζεται σε κανόνες. Συνεχίζουν να κλέβουν την πνευματική μας ιδιοκτησία, συνεχίζουν να μην τηρούν τους ίδιους κανόνες και πρότυπα που τηρεί κάθε βιομηχανοποιημένη χώρα στον κόσμο», σχολίασε ο LaHood.
Οι ελίτ της Κίνας έχουν γίνει πολύ ικανές να κολακεύουν τους εγωισμούς των Αμερικανών επιχειρηματιών και εκπροσώπων και να διατηρούν την οικονομική σχέση βαθιά εδραιωμένη και σε αντίθεση με τους πολιτικούς στόχους των ΗΠΑ, δήλωσε ο Τζέιμς Πάλμερ, αναπληρωτής συντάκτης του περιοδικού Foreign Policy, με έδρα την Ουάσινγκτον. Οι Αμερικανοί επιχειρηματίες έλκονται από τη «βαρυτική έλξη» μιας κινεζικής αγοράς 1,3 δισεκατομμυρίων καταναλωτών και τις τεράστιες εμπορικές δυνατότητες που βλέπουν εκεί, και το δέλεαρ των τρομερών κερδών σβήνει την αντίδραση των ηγετών των επιχειρήσεων των ΗΠΑ σε ανεξέλεγκτες καταχρήσεις, όπως η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας (IP), είπε.
Η κλοπή IP από κινεζικές οντότητες έχει κοστίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου 225 έως 600 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την Επιτροπή για την κλοπή της αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας.
«Έχουμε δει μια απροθυμία να συνεργαστούμε με την κλοπή, αλλά τίποτα από αυτά δεν αποθαρρύνει πραγματικά τις επιχειρήσεις από το να θέλουν να μπουν στην [κινεζική] αγορά, να επωφεληθούν από το φθηνό εργατικό δυναμικό και το φθηνό εργατικό δυναμικό που δεν επιβαρύνεται από τα συνδικάτα, γιατί αν υπάρχει ένα πράγμα που μισεί το ΚΚΚ, είναι τα συνδικάτα», είπε ο Πάλμερ.
Όταν οι Αμερικανοί επιχειρηματίες ταξιδεύουν στην Κίνα, συχνά αποδεικνύονται επιρρεπείς σε διαβεβαιώσεις σχετικά με την κεντρική θέση της οικονομικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ-Κίνας και σε κολακείες για τον δικό τους ρόλο στη διατήρησή της, πρότεινε ο Πάλμερ. Είναι σημαντικό να δούμε προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο το ΚΚΚ έχει στοχεύσει δυτικά στελέχη για τέτοιου είδους ψυχολογικά τεχνάσματα, είπε.
«Φτάνεις στο Πεκίνο, πηγαίνεις στο ξενοδοχείο Shangri-La ή στο Mandarin Oriental, βρίσκεσαι σε ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων και περιτριγυρίζεσαι από ευχάριστους νέους Κινέζους που σου λένε πόσο σημαντικός είσαι, πόσο σημαντική είναι η σχέση ΗΠΑ-Κίνας, πόσο κρίσιμη είναι η δουλειά τους και πόσοι εξτρεμιστές υπάρχουν και στις δύο πλευρές, αλλά μπορείς να είσαι αυτός που μιλάει με μέτρο, που γίνεται η γέφυρα», είπε ο Πάλμερ.
«Και μετά επιστρέφεις και λες στην [Ουάσιγκτον], ω, οι Κινέζοι είναι πραγματικά τόσο λογικοί άνθρωποι. Και ουσιαστικά μετατρέπεσαι σε λομπίστας για το ΚΚΚ», πρόσθεσε.
Ο Πάλμερ περιέγραψε αυτό το είδος ήπιας επίθεσης που στοχεύει Αμερικανούς επιχειρηματίες ως δύσκολο να αντιμετωπιστεί επειδή φυσικά δεν είναι δυνατό ή, αντικειμενικά μιλώντας, επιθυμητό να αποτραπούν φιλικές συνομιλίες μεταξύ Κινέζων και Αμερικανών που επισκέπτονται. Οι επιχειρηματικοί και πολιτικοί ηγέτες πρέπει να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικές τακτικές. Ο Πάλμερ ανέφερε το παράδειγμα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ στην εταιρεία κατασκευής smartphone και εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας Huawei το 2019 ως παράδειγμα αποτελεσματικού μέσου αντιμετώπισης καταχρηστικών κινεζικών πρακτικών.
«Η Huawei μας παρείχε μερικά πολύ χρήσιμα μοντέλα για κυρώσεις και εργαλεία κυρώσεων που έχουν αναζωογονηθεί και χρησιμοποιηθεί κατά της Ρωσίας», είπε ο Πάλμερ.
Η οικονομική αποσύνδεση μπορεί επίσης να λάβει χώρα ως αποτέλεσμα των ίδιων πρωτοβουλιών του Πεκίνου, πρόσθεσε. Αυτό συμβαίνει όταν οι Κινέζοι αξιωματούχοι υποφέρουν από «εσωτερική παράνοια» σχετικά με την επιρροή των ΗΠΑ ή αυτό που οι ηγέτες του ΚΚΚ θεωρούν ως «αμερικανική πολιτιστική και οικονομική διείσδυση», συνέχισε. Ένα παράδειγμα αυτού είναι εμφανές στη βιομηχανία του θεάματος, όπου οι ταινίες αμερικανικής παραγωγής δυσκολεύονται να ξεπεράσουν τους λογοκριτές που προβάλλουν κινηματογραφικά προϊόντα.
«Το Χόλιγουντ για χρόνια ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας αμερικανικής βιομηχανίας που θα έκανε ό,τι έλεγε το Πεκίνο για να αποκτήσει πρόσβαση, αλλά τόσο λίγες ταινίες λαμβάνουν άδεια να μπουν στην Κίνα τώρα που αυτό έχει αρχίσει να έχει επιπτώσεις στο Χόλιγουντ», είπε ο Πάλμερ.