Παρά την επέκταση των στρατιωτικών δεσμών Κίνας-Ρωσίας τα τελευταία χρόνια –που οδηγείται από μια κοινή αίσθηση απειλής από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους– η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η παγκόσμια αντίδραση που προκάλεσε έχουν ρίξει σκιά στη στρατηγική εταιρική σχέση στο σύνολό της.
Τα σημάδια διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας είναι πιθανότατα ιδιαίτερα ευαίσθητα στο Πεκίνο, σε μια εποχή που χώρες σε όλο τον κόσμο καλούν την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Ρωσία για να σταματήσει τη σύγκρουση.
Το πώς θα εξελιχθούν οι διμερείς στρατιωτικές σχέσεις τους επόμενους μήνες και χρόνια θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην ικανότητα των δύο χωρών να εκσυγχρονίσουν τις δυνάμεις τους, να αποτρέψουν αξιόπιστα τους αντιπάλους και να προστατεύσουν τα εθνικά συμφέροντα.
Αυτό το άρθρο εξετάζει τρία πιθανά σενάρια της μελλοντικής στρατιωτικής συνεργασίας Κίνας-Ρωσίας, συγκεκριμένα: (1) ένα καθεστώς που μοιάζει με το παρόν status quo, (2) μια αξιοσημείωτη αποδυνάμωση των δεσμών και (3) μια αξιοσημείωτη ενίσχυση της συνεργασίας.
Κάθε «μέλλον» εξετάζει πιθανούς γεωπολιτικούς παράγοντες πίσω από τα σχετικά επίπεδα συνεργασίας, ένα εύλογο φάσμα δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να διεξάγουν οι δύο στρατοί και τις αντίστοιχες επιπτώσεις για την Κίνα, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σενάριο 1: Το Status Quo παραμένει ως έχει
Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει καταλύσει βαθιές αλλαγές στα δυτικά αμυντικά ιδρύματα – από τις αυξημένες αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας, μέχρι την επανεξέταση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ από Φινλανδία και Σουηδία – μπορεί να μην επηρεάσει το ευρύ περίγραμμα των στρατιωτικών σχέσεων Κίνας-Ρωσίας.
Ένας γρήγορος τερματισμός της σύγκρουσης, είτε με ειρηνευτική μεσολάβηση, είτε με αποχώρηση της Ρωσίας, θα μπορούσε να μειώσει τη διεθνή πίεση στο Πεκίνο να περιορίσει τις σχέσεις του με τη Μόσχα.
Η διατήρηση της εξουσίας του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε επίσης να εξασφαλίσει σταθερότητα στους στρατιωτικούς δεσμούς, καθώς η ισχύς της στρατηγικής εταιρικής σχέσης έχει αποδοθεί εν μέρει στους στενούς προσωπικούς δεσμούς μεταξύ του ίδιου και του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ.
Μια μελλοντική στρατιωτική σχέση Κίνας-Ρωσίας που μοιάζει με τη διμερή συνεργασία των τελευταίων ετών θα μπορούσε να δει τις δύο πλευρές να διατηρούν ή να επεκτείνουν σταδιακά τις υπάρχουσες γραμμές διπλωματικής ενίσχυσης, συμπεριλαμβανομένων:
- Τεχνική συνεργασία μέσω πωλήσεων όπλων σε τομείς όπως οι κινητήρες αεροσκαφών και η κοινή ανάπτυξη πλατφορμών όπως τα ελικόπτερα βαρέων ανυψωτικών. Παράγοντες που θα μπορούσαν να περιορίσουν την ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα περιλαμβάνουν τις ρωσικές ανησυχίες για την κινεζική αντίστροφη μηχανική, τον ανταγωνισμό για τις πωλήσεις όπλων στις ξένες αγορές και τη μείωση της εξάρτησης της Κίνας από τις ρωσικές εισαγωγές.
- Διμερείς στρατιωτικές ασκήσεις όπως η σειρά «Joint Sea» (η πιο πρόσφατη επανάληψη της οποίας έγινε τον Οκτώβριο του 2021) και οι ασκήσεις αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας «Aerospace Security» του 2016 και του 2017. Τέτοιες ασκήσεις θα μπορούσαν να συνεχίσουν να παρουσιάζουν σταδιακά μεγαλύτερη συχνότητα, πολυπλοκότητα, και γεωγραφικό εύρος.
- Συνδυασμένες περιπολίες, όπως οι αεροπορικές και ναυτικές περιπολίες που οι κινεζικές και ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν σε κοντινή απόσταση από τις ακτές της Ιαπωνίας από το 2019.
- Αλληλεπίδραση κορυφαίων ηγετών, για να περιλαμβάνουν εικονικές ή αυτοπροσώπως συναντήσεις μεταξύ των αρχηγών άμυνας και υπηρεσιών στην Κίνα και τη Ρωσία.
Η Κίνα πιθανότατα θα επωφεληθεί περισσότερο από τη συνέχεια στις διμερείς στρατιωτικές σχέσεις με τη Ρωσία. Η Κίνα έχει αποκτήσει προηγμένες ρωσικές πλατφόρμες και εξοπλισμό που ήταν ζωτικής σημασίας για τον εκσυγχρονισμό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού και τα κινεζικά στρατεύματα υποτίθεται ότι μαθαίνουν πολλά από την εκπαίδευση με τους Ρώσους ομολόγους τους (οι οποίοι, σε αντίθεση με τους Κινέζους στρατιωτικούς, έχουν στην πραγματικότητα πρόσφατη εμπειρία μάχης).
Αν και τα οφέλη της Μόσχας από τη διμερή αμυντική συνεργασία ήταν σε μεγάλο βαθμό οικονομικής φύσης, οι πωλήσεις όπλων στην Κίνα θα συνεχίσουν να αποτελούν σημαντική ξένη αγορά καθώς η οικονομία της Ρωσίας αγωνίζεται υπό το βάρος των δυτικών κυρώσεων.
Για τις ΗΠΑ, αν και η συνέχεια στις στρατιωτικές σχέσεις Κίνας-Ρωσίας θα παραμείνει ανεπιθύμητη, δεν θα παρουσιάσει εκπλήξεις που θα αναγκάσουν το Πεντάγωνο να αναθεωρήσει γρήγορα τον στρατηγικό του σχεδιασμό (όπως φέρεται να έχει κάνει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία).
Σενάριο 2: Οι δεσμοί είναι αισθητά αποδυναμωμένοι
Το αντίστροφο των παραγόντων στο παραπάνω σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποδυνάμωση της στρατιωτικής συνεργασίας Κίνας-Ρωσίας. Εάν η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν τελειώσει γρήγορα και η Δύση παραμείνει ενωμένη στην αντίθεσή της στη Μόσχα, η Κίνα θα μπορούσε να πιεστεί ολοένα και περισσότερο να αποστασιοποιηθεί δημόσια από τη Ρωσία (ειδικά εάν η Δύση απειλήσει οικονομικά την Κίνα για τη σιωπηρή έγκριση των ενεργειών της Ρωσίας).
Το Πεκίνο, ανησυχώντας για την προώθηση μιας θετικής εικόνας για τον εαυτό του, θα μπορούσε να περιορίσει πτυχές της στρατηγικής εταιρικής σχέσης που το ξένο κοινό ερμηνεύει ως σημάδια υποστήριξης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των εξαιρετικά ορατών πτυχών των διμερών στρατιωτικών δεσμών.
Επιπλέον, εάν ο Πούτιν απομακρυνθεί βίαια από την εξουσία, ο Σι μπορεί να χρειαστεί χρόνο για να εξοικειωθεί και να οικοδομήσει εμπιστοσύνη με το νέο ηγέτη, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει την Κίνα να υιοθετήσει μια πιο προσεκτική προσέγγιση στη διμερή στρατιωτική συνεργασία στο ενδιάμεσο.
Μια κατάσταση αποδυναμωμένων στρατιωτικών δεσμών Κίνας-Ρωσίας θα μπορούσε να δει τις ακόλουθες αλλαγές στις διμερείς δραστηριότητες:
- Μειωμένη τεχνική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των κινεζικών αγορών ρωσικών όπλων και του παγώματος των κοινών αναπτυξιακών έργων.
- Ασθενείς ασκήσεις, στις οποίες η Κίνα επιδιώκει να απεικονίσει τις συνδυασμένες ασκήσεις ως λιγότερο συγκρουσιακές ασκήσεις. Ένας τρόπος θα ήταν η επισήμανση μη αμφιλεγόμενων θεμάτων άσκησης, όπως η ανθρωπιστική βοήθεια και η ανακούφιση από καταστροφές. Οι ασκήσεις θα μπορούσαν επίσης να είναι «πολυμερείς» (μέσω υφιστάμενων πλαισίων όπως οι αντιτρομοκρατικές ασκήσεις «Αποστολής Ειρήνης» του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης) για να καταστήσουν λιγότερο στρατηγικές τις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας και περισσότερο τα κοινά συμφέροντα πολλών χωρών.
- Αναστολή συνδυασμένων περιπολιών σε ύδατα ή εναέριους χώρους κοντά σε συμμάχους των ΗΠΑ – ή τουλάχιστον αναστολή της δημοσίευσης πληροφοριών από την Κίνα και τη Ρωσία για σχετικές δραστηριότητες.
- Λιγότερο συχνές υψηλού επιπέδου αλληλεπιδράσεις κορυφαίων ηγετών και λιγότερο λεπτομερείς δημόσιες τοποθετήσει των συναντήσεων που πραγματοποιούνται.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν ο μεγαλύτερος νικητής σε μια κατάσταση αποδυναμωμένων στρατιωτικών σχέσεων Κίνας-Ρωσίας. Η μειωμένη εμπιστοσύνη και η επιχειρησιακή εξοικείωση μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Κίνας και της Ρωσίας θα μπορούσε να υποβαθμίσει την ικανότητά τους να συντονίζουν στρατιωτικές ενέργειες που είναι επιζήμιες για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των συμμάχων.
Η Κίνα θα επηρεαζόταν αρνητικά από τη μείωση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, καθώς θα έχανε κάποιες ευκαιρίες να αποκτήσει προηγμένα όπλα και να εκπαιδευτεί με σκληραγωγημένα ρωσικά στρατεύματα. Οι επιπτώσεις, ωστόσο, πιθανότατα θα είχαν μικρή επίδραση στο χρονοδιάγραμμα της Κίνας για εκσυγχρονισμό και μετασχηματισμό δυνάμεων (η αμυντική βιομηχανία της Κίνας, για παράδειγμα, έχει γίνει ολοένα και πιο αυτάρκης).
Ο μεγαλύτερος χαμένος θα ήταν η Ρωσία, καθώς οι μειωμένες πωλήσεις όπλων στην Κίνα θα επιδείνωναν περαιτέρω τις πιέσεις στη ρωσική οικονομία εν μέσω δυτικών κυρώσεων που ο Πούτιν έχει χαρακτηρίσει «παρόμοιες με κήρυξη πολέμου», όπως αναφέρει το The Diplomat.
Λιγότερη δημόσια υποστήριξη από την Κίνα θα μπορούσε να αυξήσει το αίσθημα απομόνωσης του Πούτιν και να τον παρακινήσει σε πιο επικίνδυνες ενέργειες, όπως το να συμπεριλάβει απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων.
Σενάριο 3: Η συνεργασία ενισχύεται σημαντικά
Σε αντίθεση με τα δύο παραπάνω σενάρια, ένα μέλλον ενισχυμένης στρατιωτικής συνεργασίας Κίνας-Ρωσίας μπορεί να έχει λιγότερο σχέση με τον τρόπο που εξελίσσεται η σύγκρουση στην Ουκρανία και περισσότερο με την αντίληψη της Κίνας για τις απειλές στον Ινδο-Ειρηνικό.
Ένα τέτοιο μέλλον θα έβλεπε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους να ενώνονται όλο και περισσότερο στη ρητορική και τις ενέργειές τους με στόχο να πιέσουν την Κίνα για τα δεδηλωμένα συμφέροντά της σε περιοχές όπως η Ταϊβάν, τα νησιά Senkaku/Diaoyu και τα αμφισβητούμενα νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Η Κίνα μπορεί να θεωρήσει ωφέλιμο να ενισχύσει εμφανώς τους στρατιωτικούς της δεσμούς με τη Ρωσία εάν πιστεύει ότι οι πιθανότητες για μια σύγκρουση Ινδο-Ειρηνικού αυξάνονται και ότι η στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία θα μπορούσε να ενισχύσει τα αποτρεπτικά της μηνύματα κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
Οι ισχυρότεροι στρατιωτικοί δεσμοί Κίνας-Ρωσίας θα μπορούσαν να εκδηλωθούν ως εξής:
- Ενισχυμένη τεχνική συνεργασία, η οποία θα περιλαμβάνει ενδεχομένως τις συνεχιζόμενες κινεζικές αγορές ρωσικών όπλων και την επέκταση κοινών αναπτυξιακών έργων σε πλατφόρμες που ενσωματώνουν βασικές ρωσικές τεχνολογίες (π.χ. υποβρύχια). Εν μέσω διευρυμένης συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα, η Κίνα μπορεί να επιδιώξει να πιέσει τη Ρωσία να μειώσει τις πωλήσεις όπλων της σε χώρες με τις οποίες η Κίνα έχει εδαφικές διαφορές, όπως η Ινδία και το Βιετνάμ.
- Διευρυμένες συνδυασμένες ασκήσεις που παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα, κλίμακα και πολυπλοκότητα. Οι συνδυασμένες ασκήσεις θα μπορούσαν να συνεχίσουν να περιλαμβάνουν θέματα μάχης υψηλών προδιαγραφών όπως ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος και ο πόλεμος κατά της επιφάνειας και ενδεχομένως να επεκταθούν σε κοινές ασκήσεις με πολλαπλές στρατιωτικές υπηρεσίες.
- Πιο στοχευμένες συνδυασμένες περιπολίες, για να περιλαμβάνουν αεροπορικές και θαλάσσιες περιπολίες γύρω από την Ιαπωνία και πιθανώς άλλους συμμάχους των ΗΠΑ — ή τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα κινεζικά στρατιωτικά πλοία και αεροσκάφη έχουν επιδείξει τα τελευταία χρόνια ικανότητες να επιχειρούν σε όλο και πιο απομακρυσμένες περιοχές στον Ειρηνικό.
- Πιο συχνές αλληλεπιδράσεις κορυφαίων ηγετών, κατά τις οποίες οι ηγέτες διατυπώνουν κοινές αξιολογήσεις για το περιβάλλον ασφάλειας και αποφασιστικότητα να υποστηρίξουν ο ένας τα συμφέροντα του άλλου. Οι σχετικές αναγνώσεις θα συνεχίσουν να κατηγορούν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για γεωστρατηγική αστάθεια από την Ανατολική Ευρώπη έως την Ασία.
Σε μια εποχή που πολλές από τις προηγμένες οικονομίες του κόσμου είναι ενωμένες στην αντίθεσή τους στον πόλεμο του Πούτιν, η Ρωσία θα ήταν πιθανώς το πιο ενθουσιώδες μέρος για ενισχυμένες στρατιωτικές σχέσεις με την Κίνα.
Μια ενισχυμένη στρατιωτική σχέση θα μπορούσε να περιλαμβάνει την εκτεταμένη πώληση ρωσικών όπλων για να ανακουφίσει λίγο από τον πόνο της ταλαιπωρημένης οικονομίας της Ρωσίας και θα μπορούσε επίσης να σηματοδοτήσει στον κόσμο - συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού λαού - ότι η Κίνα εξακολουθεί να υποστηρίζει την ηγεσία της Ρωσίας.
Η Κίνα πιθανότατα θα ευνοούσε ισχυρότερους στρατιωτικούς δεσμούς με τη Ρωσία που αποθαρρύνουν πιο αξιόπιστα τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, θα επιταχύνουν την απόκτηση βασικών τεχνολογιών από την Κίνα που η αμυντική της βιομηχανία δεν μπορεί ακόμη να αντιγράψει και θα ενισχύσει τον ρεαλισμό της κινεζικής στρατιωτικής εκπαίδευσης.
Μια ισχυρότερη στρατιωτική σχέση Κίνας-Ρωσίας - για να φτάσει ενδεχομένως στο επίπεδο μιας επίσημης συμμαχίας - είναι το χειρότερο από τα τρία σενάρια για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση γενικότερα, καθώς θα βελτίωνε την ικανότητα του Πεκίνου και της Μόσχας να διεξάγουν συντονισμένο εξαναγκασμό δύο μετώπων ή ακόμα και πόλεμο εάν απαιτηθεί.
Ένα τέτοιο σενάριο θα έκανε το πλαίσιο «ολοκληρωμένης αποτροπής» του Πενταγώνου - τη μόχλευση όλων των μέσων εθνικής ισχύος μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους - πιο σημαντικό από ποτέ και φαίνεται πως ο πυρήνας αυτού του πλαισίου θα είναι η ευρωπαϊκή ήπειρος, σε κάτι που θυμίζει κάποια ήπια εφαρμογή της πολυθρύλητης και καταδικαστέας από κάθε λογικό άνθρωπο, Επιχείρησης Condor.