ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Το "βαθύ κράτος" μίλησε! "Οι S-400 της Τουρκίας θα μπορούσαν να υπερασπιστούν την Ουκρανία"

Η Ουκρανία χρειάζεται αντιαεροπορικά όπλα και η Τουρκία έχει ένα από το οποίο θα πρέπει να απαλλαγεί – ένα ρωσικής κατασκευής σύστημα S-400 που αγόρασε πριν από τέσσερα χρόνια, το οποίο πυροδότησε τεράστια αντίδραση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες σταμάτησαν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Άγκυρα ως απάντηση, αναφέρει η Wall Street Journal.

Στο σενάριο που παρουσιάζει o Paul Kolbe, πρώην αξιωματούχος της CIA, oι Ηνωμένες Πολιτείες βοηθούν την Τουρκία να στείλει τους S-400 στην Ουκρανία για να αμυνθεί από τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, προσφέροντας στους Τούρκους έναν νέο αμερικανικό αντικαταστάτη και επαναφέροντας τις αποστολές F-35 σε τροχιά. Θα βοηθούσε επίσης στη βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας ενόψει της ρωσικής επιθετικότητας, επισημαίνει.

"Ο απεγνωσμένος αγώνας της Ουκρανίας να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή εξαρτάται από την άρνηση της ρωσικής αεροπορικής κυριαρχίας. Ενώ η Ουκρανία έχει διατηρήσει κάποια ικανότητα αεράμυνας, δεν έχει τα μέσα να διατηρήσει επ' αόριστον τη ρωσική αεροπορική ισχύ. Μόλις η Ρωσία κυριαρχήσει στον ουκρανικό ουρανό, οι χερσαίες δυνάμεις της Ουκρανίας θα είναι εξαιρετικά ευάλωτες, όπως και οι γραμμές όπλων και η βοήθεια από τη Δύση.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τη Δύση περισσότερα αεροσκάφη και αεράμυνα. Η έναρξη των ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων σε στρατιωτικά αεροδρόμια και χώρους εκπαίδευσης στη δυτική Ουκρανία, καθώς και η προειδοποίηση του Ρώσου Υφυπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ ότι οι αποστολές βοήθειας από τη Δύση είναι «νόμιμοι στόχοι», καταδεικνύουν ότι η Ουκρανία χρειάζεται καλύτερη αντιαεροπορική άμυνα μεγάλης εμβέλειας και μεγάλου υψόμετρου. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι σημείωσε πρόσφατα ότι η Ουκρανία χρειάζεται νέα επίγεια συστήματα αεράμυνας περισσότερο από τα πολωνικά MiG-29, η συμφωνία των οποίων ακυρώθηκε αφού το Πεντάγωνο είπε ότι δεν θεωρούσε τη συμφωνία «βάσιμη».

Η Ουκρανία έχει περιορισμένα αποθέματα κινητών πυραυλικών συστημάτων S-300 της Σοβιετικής εποχής. Αυτά τα όπλα είναι αποτελεσματικά αλλά παρωχημένα και η Ουκρανία έπρεπε να τα χρησιμοποιήσει με σύνεση. Στο πλαίσιο του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Σλοβακία διαθέτουν S-300, τα οποία θα μπορούσαν να μεταφερθούν αρκετά γρήγορα. Ο Thomas Warrick του Ατλαντικού Συμβουλίου πρότεινε στις Ηνωμένες Πολιτείες να συμπεριλάβουν τους S-300 ως μέρος ενός προγράμματος δανεισμού για την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ φέρεται να διερευνά αυτήν την ιδέα.

Όταν η Τουρκία υπέγραψε για πρώτη φορά συμφωνία με τη Ρωσία για την αγορά συστοιχιών S-400, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι σύμμαχοι είδαν την ενσωμάτωση του ρωσικού συστήματος στην αεράμυνα του ΝΑΤΟ ως σοβαρή απειλή πληροφοριών. Σε απάντηση, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέστειλαν τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 και το Κογκρέσο τελικά υπήγαγε την Τουρκία στον νόμο για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων του 2017, ο οποίος την κατέστησε ακατάλληλη για την αγορά μαχητικών F-35 για τον εκσυγχρονισμό της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Μπορεί κανείς να φανταστεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κοροϊδεύει τη διχόνοια και να βλάπτει την πώληση πλαστών S-400 εντός του ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι S-400 θα ενισχύσουν την ικανότητα αεράμυνας της Ουκρανίας και η εξάλειψή τους από το τουρκικό απόθεμα θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο για την επανένταξη της Τουρκίας στην κοινοπραξία F-35 και την κατάργηση των Κυρώσεων. Το κενό στην τουρκική αεράμυνα μπορεί να καλυφθεί βραχυπρόθεσμα με συστοιχίες Patriot των ΗΠΑ και πιθανώς με τους αντιαεροπορικούς πυραύλους Siper της Τουρκίας, οι οποίοι βρίσκονται υπό ανάπτυξη.

Θα ήταν συμβολικό αν πύραυλοι ρωσικής κατασκευής κατέρριπταν τα πολεμικά αεροσκάφη του κ. Πούτιν στην Ουκρανία που βομβαρδίζουν πρόσφυγες, μαιευτήρια και νηπιαγωγεία. Έχοντας παραδώσει τα όπλα στην Τουρκία εξαρχής, ο κ. Πούτιν δύσκολα μπορεί να παραπονεθεί όταν η Τουρκία τα στέλνει σε έναν φίλο και γείτονα για να αμυνθεί από την άτακτη επιθετικότητα. Πράγματι, στα τέλη του περασμένου έτους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ενθάρρυνε την Τουρκία να αγοράσει περισσότερους S-400: «Αυτό το είδος συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας δεν πρέπει να αποτελεί απειλή για καμία χώρα. . . γιατί το σύστημα δεν είναι επιθετικό, είναι αμυντικό».

Η παράδοση τουρκικών S-400 στην Ουκρανία θα βοηθούσε την Ουκρανία, το ΝΑΤΟ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία και θα έβλαπτε μόνο τη Ρωσία. Η χρήση ρωσικής κατασκευής S-400, που πωλήθηκαν στην Τουρκία σε μια προσπάθεια διάσπασης του ΝΑΤΟ, για την κατάρριψη ρωσικών αεροπλάνων που βομβαρδίζουν πόλεις της Ουκρανίας θα ήταν ποιητική δικαιοσύνη".

Το βαθύ κράτος της Ουάσιγκτον φαίνεται πως πιέζει την Άγκυρα για μια τέτοια κίνηση, προσπαθώντας να χτυπήσει δύο λαγούς με ένα φυσίγγιο. Αφενός μια τέτοια ενέργεια θα ευθυγραμμίσει την Τουρκία εκ νέου με το ΝΑΤΟϊκό πόλο επιρροής και αφετέρου θα προκαλέσει πλήγμα στην αεροπορική και ψυχολογική ισχύ της Ρωσίας, ενώ υπό συγκεκριμένες συνθήκες, μετά τον πόλεμο, μπορεί να καταστεί δυνατό για το ΝΑΤΟ να μελετήσει το ρωσικό σύστημα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ