Το στόχο να φέρουν τη δημοκρατία και την... ειρήνη στην Ευρώπη εκφράζουν οι ΗΠΑ, ανακοινώνοντας πρόγραμμα ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, μέσω αποβολής της ξένης επιρροής, ενώ την ίδια στιγμή ο αμερικανικός Στρατός σχεδιάζει επικεντρωθεί από εδώ και εμπρός στην ευρωπαϊκή ήπειρο μετά την εγκατάλειψη της Μέσης Ανατολής.
Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) εγκαινιάζει ένα πενταετές περιφερειακό πρόγραμμα για την υποστήριξη των δημοκρατικών θεσμών στην Κεντρική Ευρώπη και την οικοδόμηση ανθεκτικότητας σε επιβλαβείς ξένες επιρροές.
«Το πρόγραμμα θα έχει ως στόχο να ενισχύσει την υποστήριξη των δημοκρατικών κανόνων και την ανθεκτικότητα σε επιζήμια ξένη επιρροή στα πολιτικά συστήματα των χωρών της περιοχής, ενισχύοντας την ικανότητα της κοινωνίας των πολιτών, των κοινωνικών κινημάτων, των μέσων ενημέρωσης, των πολιτικών κομμάτων, των εργαζομένων και άλλων δημοκρατικών παραγόντων», λέει το έγγραφο.
Για το πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί σε Βουλγαρία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Κροατία και Τσεχική Δημοκρατία, έχουν διατεθεί 35 εκατομμύρια δολάρια.
Η USAID τόνισε ότι το πρόγραμμα θα στηρίξει τις προσπάθειες των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της επιζήμιας ξένης επιρροής, γι' αυτό, θα εντοπιστούν προβλήματα σε καθεμία από τις εμπλεκόμενες χώρες και θα αναπτυχθούν αντίμετρα.
Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι ο επικεφαλής της υπηρεσίας USAID, Μαρκ Γκριν, συζήτησε την «Έννοια για την αντιμετώπιση της κακόβουλης επιρροής του Κρεμλίνου» (CMKI) στο Παρίσι σε μια συνάντηση με εκπροσώπους των «μεγάλων επτά».
Η απόφαση των ΗΠΑ να εμπλακεί σε αυτό το βαθμό στην εγχώρια πολιτική των ευρωπαϊκών κρατών, δημιουργεί ανεπιθύμητους συνειρμούς με την επιχείρηση Condor, μια εκστρατεία πολιτικής καταστολής και κρατικού τρόμου που υποστηριζόταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και περιελάμβανε επιχειρήσεις πληροφοριών και δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου. Εφαρμόστηκε επίσημα και επίσημα τον Νοέμβριο του 1975 από τις δεξιές δικτατορίες του Νότιου Κώνου της Νότιας Αμερικής.
Όπως φάνηκε σε ένα πρόσφατα αποχαρακτηρισμένο έγγραφο της CIA, το 1977 υπηρεσίες πληροφοριών από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Δυτική Γερμανία εξέτασαν τη χρήση των τακτικών που χρησιμοποιήθηκαν στην επιχείρηση Condor κατά των αριστερών «ανατρεπτικών» στις χώρες τους.
Οι υπηρεσίες έστειλαν εκπροσώπους στη γραμματεία της οργάνωσης Condor στο Μπουένος Άιρες τον Σεπτέμβριο του 1977 προκειμένου να συζητήσουν πώς να ιδρύσουν έναν «οργανισμό παρόμοιο με την Condor» στην οποία οι υπηρεσίες θα συνέδεαν τους πόρους τους σε μια ενιαία οργάνωση. Η πρόθεση ήταν οι υπηρεσίες να ενεργήσουν με συντονισμένο τρόπο κατά προσώπων εντός των κρατών μελών στην Ευρώπη.
Την ίδια στιγμή, Αμερικανοί αναλυτές ασφαλείας εκφράζουν την άποψη ότι η CENTCOM πρέπει να μετατραπεί σε ένα υποστηρικτικό θέατρο, ενώ η EUCOM πρέπει να αποτελέσει τη βασική προτεραιότητα του Αμερικανικού στρατού φέρνοντας δραματικές αλλαγές στο στρατηγικό προσκήνιο και παρασκήνιο της Γηραιάς Ηπείρου...
Οι ΗΠΑ φέρνουν και την... ειρήνη
Οι αμερικανικές φρουρές στη Γερμανία ήταν ο κόμβος των τεθωρακισμένων του Στρατού κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αλλά εάν ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία αναγκάσει το Πεντάγωνο να στείλει ταξιαρχίες αρμάτων μάχης πίσω στην Ευρώπη, ίσως χρειαστεί να κοιτάξει ανατολικά.
Οι φρουρές στη Γερμανία έχουν όλες τις μονάδες μεγάλης κλίμακας που μπορούν να χειριστούν ή βρίσκονται κοντά σε αυτήν. Και το κόστος των μεγάλων επεκτάσεων βάσεων σε μια χώρα τόσο πυκνοκατοικημένη όπως η Γερμανία, η οικονομική μηχανή της Ευρώπης, θα μπορούσε να είναι υψηλό.
«Είναι δύσκολο να βάλεις ταξιαρχίες σε μια τοποθεσία στη Γερμανία αυτή τη στιγμή. Δεν είμαι σίγουρος ότι έχουμε την ικανότητα να το κάνουμε αυτό», δήλωσε ο John R. Deni, ειδικός στη βάση του στρατού στην Ευρώπη και καθηγητής του Πολεμικού Κολεγίου Στρατού των ΗΠΑ. «Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε μέρη στην Πολωνία ή τη Ρουμανία, όπου έχετε επίσης καλούς χώρους εκπαίδευσης».
Το Πεντάγωνο έχει αναγνωρίσει ότι η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο στρατός οργανώνει τις δυνάμεις του στην Ευρώπη μακροπρόθεσμα.
«Θα προσφέρουμε επιλογές και νομίζω ότι αυτό εξελίσσεται καθώς μιλάμε», δήλωσε την Τρίτη ο Αρχηγός του Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Τζέιμς ΜακΚόνβιλ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που διοργάνωσε η Ένωση του Στρατού των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον.
Μεταξύ των ζητημάτων που θα πρέπει να εξετάσει το Πεντάγωνο, εάν ο Λευκός Οίκος κατευθύνει μεγάλες αυξήσεις, είναι αν θέλει περισσότερες περιστροφικές δυνάμεις ή μονάδες με πιο μόνιμες βάσεις στην Ευρώπη. Εκτός από τους τύπους μονάδων και των δυνατοτήτων, ο στρατός θα πρέπει να βρει πώς να μοιράσει πόρους μεταξύ της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Διοίκησης και του Ειρηνικού.
Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από την ομάδα πολιτικής του Ατλαντικού Συμβουλίου στην Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι το πρωταρχικό μέλημα του Στρατού για τα επόμενα χρόνια.
«Συγγνώμη, CENTCOM, τώρα πρέπει να είσαι υποστηρικτικό θέατρο», είπε ο Μπάρι Πάβελ, συν-συγγραφέας της έκθεσης του Ατλαντικού Συμβουλίου σε συνέντευξή του την Πέμπτη. «Η νούμερο ένα, δύο και τρεις προτεραιότητες του Στρατού πρέπει να είναι η EUCOM. Τελεία».
Ο Πάβελ υπηρέτησε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων των προέδρων Τζορτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα. Αν και το Πεντάγωνο διαθέτει περισσότερους πόρους στην Ευρώπη από τότε που η Ρωσία εισέβαλε για πρώτη φορά στην Ουκρανία το 2014, ο Πάβελ είπε ότι η ιδέα της EUCOM ως μεταψυχροπολεμικής σκέψης παραμένει εδραιωμένη σε τμήματα του Υπουργείου Άμυνας.
Μετάβαση σε Πολωνία και Ρουμανία
Ορισμένες αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της μακράς αποχώρησης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα 25 ετών, θα μπορούσαν να περιορίσουν τις επιλογές του Πενταγώνου στην Ευρώπη.
Το 1991, τη χρονιά της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης, ο στρατός των ΗΠΑ στη Γερμανία λειτουργούσε από περίπου 500 διαφορετικές τοποθεσίες διάσπαρτες σε όλη τη χώρα. Η έκταση της γης που κατέλαβε μόνο ο Στρατός ανέρχεται σε 232.151 στρέμματα, ή ισοδύναμο με περισσότερα από 300.000 γήπεδα ποδοσφαίρου, σύμφωνα με στρατιωτικά ιστορικά στοιχεία. Σήμερα, ο Στρατός επιχειρεί από μια χούφτα τοποθεσίες, αφήνοντας ένα σχετικά μικρό αποτύπωμα.
Τα τελευταία χρόνια, ο Στρατός έχει διεξαγάγει πολυάριθμες αξιολογήσεις γης εν αναμονή της πιθανής επέκτασης του αποτυπώματός του. Περιλάμβαναν επισκέψεις επιτόπιας έρευνας στη βόρεια Γερμανία. Αλλά τίποτα απτό δεν προέκυψε ποτέ από αυτές τις προσπάθειες. Και στα χρόνια που πέρασαν, ο στρατός έχει διοχετεύσει εκατομμύρια δολάρια για τη βελτίωση των βάσεων που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις στην Πολωνία και τη Ρουμανία. Αυτές οι χώρες, μαζί με τα κράτη της Βαλτικής, επιθυμούν από καιρό να φιλοξενήσουν περισσότερα στρατεύματα των ΗΠΑ.
Ένα πλεονέκτημα που έχουν η Πολωνία και η Ρουμανία έναντι της Βαλτικής όσον αφορά τη βάση μεγάλων μονάδων είναι ότι δεν θα κάθονταν ακριβώς στο κατώφλι της Ρωσίας, κάτι που θα μπορούσε να τις αφήσει εκτεθειμένες, είπε ο Ντένι. Ένα άλλο αποτέλεσμα της βάσης των δυνάμεων των ΗΠΑ προς τα ανατολικά είναι ότι η Πολωνία και η Ρουμανία είναι πιθανό να μοιραστούν το κόστος, είπε.
Η έκθεση του Ατλαντικού Συμβουλίου σχετικά με τις επιλογές στάσης δύναμης συμφωνεί γενικά. Μεταξύ των κινήσεων που συνιστά για την αντιμετώπιση της Ρωσίας: τουλάχιστον τρεις ακόμη μονάδες μάχης ισοδύναμες με ταξιαρχία, δύο από τις οποίες θα πρέπει να πάνε στην Πολωνία και τη Ρουμανία. Μια τρίτη ταξιαρχία θα πρέπει να σταλεί στη Γερμανία, υποστηρίζει η έκθεση.
Ενώ οι επιλογές στη Γερμανία είναι περιορισμένες, μια μονάδα θα μπορούσε να στριμωχθεί στη φρουρά στο Grafenwoehr, το μεγαλύτερο στρατόπεδο εκπαίδευσης στην Ευρώπη. Τα κατασκευαστικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη εκεί αποσκοπούν στην προσθήκη ζωτικού χώρου για την εισροή μονάδων που λειτουργούν στην Ευρώπη από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2014.
Το Ατλαντικό Συμβούλιο συνιστά επίσης τη μόνιμη στάθμευση του ανασυσταθέντος αρχηγείου V Corps του Στρατού στην Πολωνία αντί του τρέχοντος μοντέλου μιας εκ περιτροπής αποστολής προς τα εμπρός στην Ευρώπη. Θα πρέπει να προστεθούν περισσότερες αντιαεροπορικές άμυνες και μελλοντικό πυροβολικό μεγάλης εμβέλειας, μαζί με μονάδες μεταφοράς και μηχανικού για την αντιμετώπιση μιας Ρωσίας που έχει γίνει όλο και πιο απρόβλεπτη, λένε οι αναλυτές ασφαλείας.
Αλλά οποιαδήποτε μεγάλη ώθηση σε μόνιμες δυνάμεις πιθανότατα θα χρειαζόταν αρκετά χρόνια για να επιτευχθεί, δεδομένης της σειράς παραγόντων που πρέπει να συνδυαστούν, από την υποστήριξη του Κογκρέσου έως την αναθεώρηση του καθεστώτος των συμφωνιών των δυνάμεων με τα κράτη υποδοχής.
Με ταξιαρχίες και άλλους μεγάλους σχηματισμούς έρχεται επίσης η ανάγκη για σχολεία και υπηρεσίες υποστήριξης εάν ο Στρατός στοχεύει σε συνοδευόμενες ξεναγήσεις με οικογένειες. Ως ενδιάμεσο κενό, ο στρατός θα μπορούσε να ξεκινήσει με πιο σύντομες, ασυνόδευτες περιοδείες, είπε ο Ντένι.
Εμπόδια στο δρόμο
Εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να ενισχύσουν ουσιαστικά την παρουσία τους κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ, αυτό θα σήμαινε ότι θα παραμεριστεί η ιδρυτική πράξη του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, η οποία θέτει όρια στον αριθμό των δυνάμεων που μπορούν να εδρεύουν σε κράτη του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας. Ωστόσο, οι εκκλήσεις έγιναν πιο δυνατές τις τελευταίες εβδομάδες για εγκατάλειψη της συμφωνίας, οι αρχές της οποίας έχουν ήδη παραβιαστεί από την εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, λένε οι επικριτές.
Ο απόστρατος υποστράτηγος Ben Hodges, πρώην διοικητής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη, αντιτάχθηκε εδώ και καιρό στην ιδέα της μόνιμης βάσης των δυνάμεων σε χώρες όπως η Πολωνία, προτιμώντας ένα μοντέλο εκ περιτροπής. «Έχω αλλάξει γνώμη για αυτό», είπε ο Hodges την Πέμπτη. «Η δέσμευση του ΝΑΤΟ να τηρήσει την ιδρυτική πράξη δεν ανταμείφθηκε από την καλή ρωσική συμπεριφορά. Θα υποστήριζα τη μόνιμη βάση στην Πολωνία και τη Ρουμανία εάν η EUCOM και το τμήμα αποφασίσουν ότι αυτή είναι η σωστή κίνηση». Ωστόσο, ακόμη και αν προκύψει συναίνεση ότι η ιδρυτική πράξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας είναι κατάλοιπο, άλλα εμπόδια θα μπορούσαν να περιπλέξουν την ώθηση για αύξηση των μεγάλων στρατευμάτων στην Ευρώπη.
Για αρχή, μια μεγάλη μετατόπιση θα κόστιζε δισεκατομμύρια δολάρια και θα σήμαινε την απομάκρυνση των μονάδων από τις πολιτειακές στρατιωτικές κοινότητες των ΗΠΑ, όπου οι μεγάλες βάσεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των τοπικών οικονομιών. Όταν η 1η Τεθωρακισμένη Μεραρχία και οι ταξιαρχίες υπό αυτήν μετακόμισαν στο Τέξας πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, παρείχαν μια οικονομική έκχυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το αν ένα γεμάτο περιβάλλον ασφαλείας στην Ευρώπη θα ήταν αρκετό για τα μέλη του Κογκρέσου να εγκαταλείψουν ορισμένες από τις μονάδες που δίνουν ώθηση στις περιοχές τους είναι ένα ανοιχτό ερώτημα.
Εν τω μεταξύ, η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας, έχουν δεσμευτεί να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες σε σχέση με μια αλλαγή στις δικές τους αντιλήψεις για την απειλή για τη Ρωσία.
Το Πεντάγωνο, το οποίο προέτρεψε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να ξοδέψουν περισσότερα για δεκαετίες, θα πρέπει να κάνει μια κλωστή ανάμεσα στην ενίσχυση στην Ευρώπη και στην απόσχιση από την κάλυψη ενός κενού που οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να φροντίσουν για τον εαυτό τους. Το ερώτημα πώς το αποτέλεσμα στην Ουκρανία θα μπορούσε να διαμορφώσει τη σκέψη του Πενταγώνου παραμένει. Οι ρωσικές υλικοτεχνικές δυσκολίες και οι αινιγματικές τακτικές μέχρι στιγμής έχουν οδηγήσει σε έναν πιο αμφιλεγόμενο αγώνα από ό,τι περίμεναν ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές.
Εάν η εισβολή της Ρωσίας μετατραπεί σε τέλμα με σημαντικές απώλειες, θα δικαιολογούνταν καν η στρατιωτική συσσώρευση των ΗΠΑ στην Ευρώπη;
«Οι πρόωρες επιστροφές δεν είναι τίποτα λιγότερο από συγκλονιστικές», είπε ο Πάβελ για τη ρωσική στρατιωτική απόδοση στην Ουκρανία. «Ήταν σοκαριστικά κακοί. Αλλά δεν έχει τελειώσει. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα ακόμα».