Ρώσοι στρατιωτικοί και αναλυτές μελετούν προσεκτικά τα συντρίμμια ενός drone καμικάζι που μάζεψαν μετά από μία επίθεση σε στρατόπεδο στην περιοχή του Ντονιέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία.
Σύμφωνα με τους Ρώσους, πρόκειται για ένα νέο και πολύ μυστήριο περιπλανώμενο πυρομαχικό της Ουκρανίας.
Τα περιπλανώμενα πυρομαχικά (loitering munition) - γνωστά και ως drones αυτοκτονίας ή drones καμικάζι - είναι εναέρια οπλικά συστήματα, τα οποία πετούν στην περιοχή πάνω από τον στόχο πριν τον ανιχνεύσουν και τον χτυπήσουν. Τα συστήματα αυτά επιτρέπουν γρήγορο χρόνο αντίδρασης εναντίον κρυμμένων στόχων, χωρίς την ανάγκη παράταξης πολύτιμων πλατφορμών κοντά στην περιοχή του στόχου.
"Περίπου 7 μονάδες πετούσαν ταυτόχρονα. Οι περισσότερες από αυτές καταρρίφθηκαν από την αεράμυνα που κάλυπτε την περιοχή. Αλλά λίγα στοιχεία έφτασαν τελικώς στο στρατόπεδο," προσθέτει το μήνυμα.
Ο ρωσικός στρατός δήλωσε πως τα drones που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις ήταν ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροχήματα με μεγάλα και λεπτά φτερά, τα οποία και προσφέρουν την χαμηλότερη δυνατή οπισθέλκουσα υπό συγκεκριμένη άντωση σε υποηχητική ταχύτητα.
Μία εικόνα που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τα απομεινάρια του - ίσως ουκρανικής παραγωγής - drone καμικάζι. Σε αυτά περιλαμβάνεται και μία "ουρά" σχήματος X με μία βίδα και ένα αεροδυναμικό κάλυμμα (φέρινγκ).
Κάποιοι αναλυτές ανέφεραν πως τα μυστήρια drones επιδεικνύουν βεληνεκές 150 χιλιομέτρων και μπορούν να χτυπούν στόχους υψηλής αξίας με ακρίβεια σε μεγάλα βεληνεκή.
Οι χειριστές των περιπλανώμενων πυρομαχικών που πετούν πάνω από τις επιχειρησιακές περιοχές, ανιχνεύουν και παρακολουθούν τον εχθρό, ερευνούν πιθανούς στόχους και βοηθούν στην επιλογή των πιο σημαντικών. Έπειτα επιλέγουν το σωστό χρόνο, την σωστή κατεύθυνση και την σωστή γωνία επίθεσης και εκτελούν την επίθεση ακριβείας.
Κενό Στην Ρωσική Αεράμυνα
Μπορεί - σύμφωνα με τις ρωσικές αναφορές - η πλειοψηφία των ουκρανικών αυτών drones να καταρρίφθηκε, αλλά όπως και να έχει κάποιες μονάδες κατάφεραν να "ξεγλιστρήσουν" από τα αντιαεροπορικά συστήματα της Μόσχας και να χτυπήσουν τον στόχο.
Αν και δεν ξέρουμε το αντίκτυπο του βομβαρδισμού αυτό, πιθανολογούμε πως η ζημιά δεν ήταν τεράστια. Σε άλλη περίπτωση όμως θα μπορούσε να καταλήξει σε ένα πολύνεκρο πλήγμα, όπως άλλα που έχουμε δει σε ρωσικά στρατόπεδο.
Για αυτό και οι ειδικοί κρίνουν αυτό το συμβάν ως μία επιβεβαίωση της ύπαρξης "τρυπών" στην ρωσική αεράμυνα και πιο συγκεκριμένα στον αντιαεροπορικό "θόλο" που δημιουργήθηκε πάνω από το κατεχόμενο Ντονιέτσκ.