Στις 17 Ιανουαρίου, ο τότε κυβερνήτης της περιφέρειας Ζαπορίζια, Γιεβγκένι Μπαλίτσκι, δήλωσε πως οι πρώτοι εθελοντές Σέρβοι είχαν ξεκινήσει ήδη εκπαίδευση μάχης στο τάγμα ξένων εθελοντών Pavel Sudoplatov.
"Εκτέλεσαν επίσης συγκεκριμένες αποστολές για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της περιοχής Ζαπορίζια και της πόλης Μελιτοπόλ," πρόσθεσε ο τότε κυβερνήτης της περιφέρειας.
Το τάγμα εθελοντών, το όνομα του οποίου επιλέχθηκε προς τιμή του αξιωματικού Πάβελ Σουντοπλάτοφ της Σοβιετικής Ένωσης, σχηματίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 στην Μελιτοπόλ.
Ο μαχητής του τάγματος Andrei Rodionov δήλωσε πως εθελοντές από την Σερβία, τα Σκόπια, την Πολωνία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ζητήθηκαν να συμμετάσχουν στο τάγμα. Η ιστορία του τάγματος στην περιοχή του Ντονμπάς είναι παλιά, για αυτό ας εστιάσουμε στα καθήκοντα που ανέλαβε το 2023.
Η Ζαπορίζια
Η όλη ιστορία πήρε μία νέα τροπή όταν έγινε γνωστό ως οι πρώτοι Σέρβοι είχαν φτάσει ήδη στην Ζαπορίζια και εισάχθηκαν στο τάγμα Pavel Sudoplatov.
"Ήρθαμε να υποστηρίξουμε τα αδέρφια μας τους Ρώσους, όπως και να θυμηθούμε αυτά που έγιναν στην Γιουγκοσλαβία την δεκαετία του '90. Θυμόμαστε την αδικία που έδειξε το ΝΑΤΟ εναντίον της Σερβίας και στην κατάσταση του Κοσόβου. Κατ' επέκταση, έχουμε έρθει για να υποστηρίξουμε τον ρωσικό λαό στον αγώνα του," δήλωσε ένας Σέρβος εθελοντής με το ψευδώνυμο Danube σε συνέντευξή του με δημοσιογράφους.
Από την δήλωση του τότε κυβερνήτη της περιοχής, έγινε γνωστό πως οι Σέρβοι στρατιώτες είχαν ήδη εμπειρία μάχης. Κάποιοι από αυτούς είχαν υπηρετήσει στον στρατό την αστυνομίας, είχαν λάβει μέρος σε διάφορες συρράξεις, κάποιοι ήταν γνώστες πολεμικών τεχνών κλπ.
Τα Οφέλη
Σύμφωνα τώρα με τον Ρώσο πολιτικό αναλυτή, Alexander Perendzhiev, ο οποίος αποτελεί και μέλος του συμβουλίου ειδικών του οργανισμού Αξιωματικοί της Ρωσίας, αυτά είναι τα καθήκοντα που μπορούν να αναλάβουν οι Σέρβοι εθελοντές.
Βάση των λεγομένων του, οι Σέρβοι μπορούν να δρουν ως διαβιβαστές.
"Δεν είναι πάντα δυνατή η επικοινωνία μέσω κλειστών καναλιών. Για αυτό και είναι επωφελείς οι εθνικοί σχηματισμοί, γιατί πρώτον είναι καλά ενωμένοι και δεύτερον γιατί μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους όχι στα ρωσικά - τα οποία κατανοούν και οι περισσότεροι Ουκρανοί. Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δεν πρόκειται να καταλάβουν αμέσως τι λένε οι Σέρβοι μεταξύ τους. Η γλώσσα είναι προφανώς παρόμοια αλλά παράλληλα ακατανόητη," δήλωσε ο Ρώσος ειδικός.
Τέλος, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα, το πρώτο τάγμα Σέρβων εθελοντών είναι έτοιμο να εκτελέσει αποστολές μάχης.