Ένοπλες Συρράξεις

"Πυξίδα" για την ελληνική αεράμυνα! Η αξία των Δυτικών αντιαεροπορικών-MANPADS στην Ουκρανία

"The Telegraph: Εάν η Δύση δεν επέμβει, οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις θα συντρίψουν την Ουκρανία", είναι ο τίτλος άρθρου Ρωσικού  ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Η ρωσική αεροπορία θα μπορούσε να κυριαρχήσει στην Ουκρανία εάν η Δύση δεν προμηθεύσει συστήματα αεράμυνας και μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο,επισημαίνουν κορυφαίοι στρατιωτικοί αναλυτές.

Ως εκ τούτου, η Δύση πρέπει «να ενισχύσει επειγόντως» το αντιαεροπορικό δυναμικό της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων με τη βοήθεια των αμερικανικών μαχητικών F-16 και F-18, καθώς και του σουηδικού Gripen, γράφει η βρετανική εφημερίδα The Telegraph.

Σύμφωνα με έκθεση του Βασιλικού Ινστιτούτου Αμυντικών Μελετών, οι Ρώσοι πιλότοι ενήργησαν προσεκτικά καθ' όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, επομένως ακόμη και ένας μικρός αριθμός δυτικών μαχητικών θα διαδραματίσει  σοβαρό αποτρεπτικό αποτέλεσμα.

Η έκθεση σημειώνει ότι η δυτική στρατιωτική βοήθεια επικεντρώνεται κυρίως στις χερσαίες μάχες, καθώς η Ουκρανία, κατ' αρχήν απέτρεψε με επιτυχία τη ρωσική αεροπορία.

«Ωστόσο, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος αυτή η επιτυχία να οδηγήσει σε εφησυχασμό της Δύσης, σχετικά με την απειλή που μπορεί  να αποτελούν τα ρωσικά αεροσκάφη  για τις Ουκρανικές  στρατιωτικές δυνάμεις, τις  υποδομές και  τις πόλεις, μόλις παρουσιαστεί η ευκαιρία», αναφέρει η έκθεση.

Μιλώντας στην The Telegraph, ο κύριος συγγραφέας της έκθεσης Justin Bronk σημείωσε ότι τα F-16, F-18 και Gripen θα προσφέρουν στους Ουκρανούς πιλότους μαχητικών «πολύ καλύτερη απόδοση ραντάρ και τη δυνατότητα χρήσης πολύ μεγαλύτερης εμβέλειας και πιο αποτελεσματικών δυτικής προέλευσης πυραύλων αέρος - αέρος »,σε σύγκριση με τα σοβιετικής κατασκευής Su-27 και MiG-29, που αποτελούν τη βάση της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

«Προς το παρόν, οι Ουκρανοί πρέπει να πετούν με τα  Su-27 και MiG-29 που έχουν, εναντίον των σύγχρονων ρωσικών μαχητικών Su-35S, Su-30SM και MiG-31BM, τα οποία είναι τεχνικά παντελώς ανώτερα από αυτά», είπε.

Από την έναρξη των εχθροπραξιών, τα ρωσικά μαχητικά μπόρεσαν συχνά να εκτοξεύουν πυραύλους αέρος-αέρος καθοδηγούμενους από ραντάρ σε ουκρανικά μαχητικά από απόσταση άνω των 100 χιλιομέτρων.

Τις πρώτες εβδομάδες της σύγκρουσης, η εξαιρετικά άνιση απόδοση των ραντάρ και των πυραύλων, καθώς και η τακτική υπεροχή της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας σε αριθμούς μέχρι και 15 προς 2, ανάγκασαν τους Ουκρανούς πιλότους να πετούν σε εξαιρετικά χαμηλά ύψη για να επιβιώσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η έκθεση σημειώνει ότι οι επιθετικές ουκρανικές τακτικές στις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης επέτρεψαν την κατάρριψη ορισμένων ρωσικών αεροσκαφών, αν και τα ουκρανικά μαχητικά καταρρίφθηκαν ή υπέστησαν ζημιές.

Επιπλέον, οι συντάκτες της έκθεσης λένε ότι οι ρωσικοί χάρτες είναι συχνά «ξεπερασμένοι εδώ και δεκαετίες», επομένως η πτήση σε χαμηλά υψόμετρα τη νύχτα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς λείπουν πληροφορίες για μια σειρά από εμπόδια.

Μη μπορώντας να χτυπήσουν με ακρίβεια τις ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες, τα ρωσικά αεροσκάφη κατέφυγαν σε αδιάκριτους βομβαρδισμούς πολιορκημένων πόλεων, όπως είχαν κάνει στο παρελθόν στη Συρία.

Ωστόσο, στις αρχές Μαρτίου, ο συντονισμός των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας βελτιώθηκε.

Η απειλή από τα συστήματα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας S-400 Triumph στη Λευκορωσία και την Κριμαία ανάγκασε τα ουκρανικά αεροσκάφη να πετούν σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος κάτω από 30 μέτρα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων σημειώθηκε στις βόρειες και νότιες κατευθύνσεις.

Η απειλή από τα συστήματα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας επιδεινώθηκε από την παρουσία του ρωσικού ραντάρ παντός υψόμετρου "Podlet-K1" στη Λευκορωσία, που καλύπτει την κατεύθυνση του Κιέβου, και ενός άλλου στο νότο.

Αυτά τα κινητά συστήματα ραντάρ τέθηκαν σε λειτουργία το 2018 και επέτρεψαν στις ρωσικές δυνάμεις να παρακολουθούν ουκρανικά αεροσκάφη και ελικόπτερα ύψους έως και πέντε μέτρων για περισσότερα από 150 χιλιόμετρα, αν και το ραντάρ στο νότο κοντά στη Nova Kakovkha αργότερα καταστράφηκε.

«Η τελευταία σειρά επιδρομών στην ουκρανική υποδομή αποτελεί μια απειλή που δεν έχει ξαναδεί, καθώς εκατοντάδες φθηνά και πολυάριθμα ιρανικά drones Shahed-136 χρησιμοποιούνται για να χτυπήσουν μικρούς στόχους και ακριβότεροι πύραυλοι κρουζ και βαλλιστικοί πύραυλοι χρησιμοποιούνται για μεγαλύτερους στόχους», είπε ο Μπρονκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Έτσι, η Ουκρανία χρειάζεται τόσο προηγμένα συστήματα αεράμυνας με τη μορφή του αμερικανικού-νορβηγικού NASAMS και του γερμανικού IRIS-T για την προστασία των πόλεων και των υποδομών από πυραύλους κρουζ, καθώς και μια μάζα φθηνών φορητών πυραύλων με καθοδήγηση ραντάρ για καταστροφή drones», κατέληξε.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι ο εξοπλισμός των Ουκρανών με δυτικά αντιαεροπορικά συστήματα, έπειξε μέχρι τώρα σημαντικότατο ρόλο στην στέρηση της αεροπορικής κυριαρχίας , από την Ρωσική πολεμική αεροπορία.

Ωστόσο οι βρετανοί επισημαίνουν την αναγκαιότητα περαιτέρω ενίσχυσης της Ουκρανίας με μαχητικά αεροσκάφη αυτή τη φορά , καθώς και με  σύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα, προκειμένου να εξακολουθεί να μην διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην εξέλιξη των επιχειρήσεων η Ρωσική πολεμική Αεροπορία, υποδεικνύοντας επίσης  και την αναγκαιότητα απόκτησης μάζας NANPADS από τους Ουκρανούς για καταστροφή των Ιρανικών drones που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι.

Οι παραπάνω βρετανικές υποδείξεις θα πρέπει να μελετηθούν από για την αντιαεροπορική προστασία των νησιών μας στο Αιγαίο.

Η Ελλάδα είναι γνωστό ότι διαθέτει  Ενοποιημένο Σύστημα Αεράμυνας με δυνατότητα αποκάλυψης και εμπλοκής βαλλιστικών πυραύλων. Αυτή επιτυγχάνεται με τα οπλικά συστήματα Μεγάλου και Μεσαίου Βεληνεκούς PATRIOT, S-300 PMU1 και HAWK.

Πρόσφατα με το anti-drone σύστημα που πήραμε, διασφαλίζουμε σε σημαντικό βαθμό σε συνδυασμό με τα MANPADS την άμυνά μας έναντι της απειλής των τουρκικών drones.

'Άποψή μας είναι ότι τα νησιά-μικρονησίδες μας, δέον όπως ενισχυθούν με επιπλέον αντιαρματικά και φορητά αντιαεροπορικά  όπλα.

Να μην ξεχνάμε ότι σε ένα πεδίο μάχης στο οποίο  ο αμυνόμενος έχει  δυνατότητα εκτόξευσης όγκου πυρών, είναι αυτός που ευνοείται και όχι ο επιτιθέμενος, αφού το πυρ κυριαρχεί του ελιγμού.

Η ενίσχυση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί από μεταφορά αντίστοιχων οπλικών συστημάτων από Μονάδες της Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.

Επίσης επειδή μαζική χρήση από εμάς, σε τόπο και χρόνο αντιαρματικών  και  φορητών αντιαεροπορικών όπλων μπορεί να αποτελέσει αποφασιστικό συντελεστή ανάσχεσης τυχόν δυσμενούς εξέλιξης των επιχειρήσεων , προτείνεται η σύσταση από τώρα στην Ηπειρωτική Ελλάδα, 3 ΛΑΤ-ΦΑ (Λόχος Αντιαρματικών-φορητών αντιαεροπορικών) ειδικής Σύνθεσης

Ο καθένας  από αυτούς  εισηγούμαστε όπως  διαθέτει από πλευράς αντιαρματικών 10 MILAN-6 TOW-4 KORNET και από πλευράς φορητών αντιαεροπορικών 20 STINGER.

Τα εν λόγω οπλικά συστήματα μαζί με τα πυρομαχικά τους μπορούν εύκολα να μεταφερθούν οπουδήποτε παραστεί ανάγκη με χρήση μεταγωγικών αεροσκαφών , είτε και ελικοπτέρων, ακόμη και χωρίς τα οχήματά τους αν χρειαστεί (άλλωστε οχήματα θα βρεθούν όπου μετακινηθούν, ακόμη και αγροτικά οχήματα).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...