Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Που οδηγεί τη Ρωσία η τεράστια έλλειψη στοιχειώδους συντονισμού και το απαρχαιωμένο δόγμα

"Τι χρειάζεται να κάνει  ο ρωσικός στρατός για να διασπάσει το μέτωπο", είναι ο τίτλος άρθρου Ρωσικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Το πεζικό μπορεί να επιφέρει διάρρηξη της άμυνας του εχθρού μόνο σε συνεργασία με άλλους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης, του πυροβολικού και της αεροπορίας.

Αυτή είναι η γνώμη ενός γνωστού στρατιωτικού εμπειρογνώμονα, αρχισυντάκτη του περιοδικού Arsenal of the Fatherland, Βίκτορ Μουρακόφσκι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Διάσπαση του μετώπου. Η αλληλεπίδραση δεν είναι μόνο καθήκον του πεζικού. Όλα τα υπόλοιπα όπλα εργάζονται προς το συμφέρον του πεζικού», έγραψε ο Μουρακόφσκι στο κανάλι του στο Telegram, απαριθμώντας  τις αποστολές  που εκτελούν  άλλοι κλάδοι του στρατού.

Η αναγνώριση «πρέπει να αποκαλύπτει όλους τους στόχους και τα μέσα του εχθρού  και να προβλέπει περαιτέρω ενέργειες του εχθρού».

Ταυτόχρονα, η αναγνώριση πυροβολικού έχει τα δικά της καθήκοντα. Πρέπει να πλήξει όλους τους εχθρικούς στόχους σε ένα δεδομένο βάθος προετοιμάζοντας  εκτόξευση μάζας πυρών και πυρ σε μεμονωμένους στόχους. Με τη σειρά της η αεροπορία πρέπει να γνωρίζει όλους τους στόχους.

Το κύριο καθήκον των μονάδων αρμάτων  όταν διαπερνούν το μέτωπο, σύμφωνα με τον Murakhovsky, δεν είναι να απομακρυνθούν από το πεζικό. Τα τανκς λειτουργούν σε σχηματισμό μάχης με το πεζικό και καταστρέφουν στόχους που είναι επικίνδυνοι για το πεζικό.

Το κύριο καθήκον του πυροβολικού στην επίθεση είναι να παρέχει υποστήριξη στο πεζικό μέσω ενός μπαράζ πυρών. Και δεν ενεργεί από μόνο του. «Η μεταφορά του πυρός κατά μήκος της γραμμής επαφής με τον εχθρό πραγματοποιείται με εντολή του διοικητή του τάγματος, από κανέναν  άλλο », είπε ο Murakhovsky, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο διοικητής του τάγματος στην πρώτη γραμμή ξέρει καλύτερα από οποιονδήποτε ποιους στόχους πρέπει να χτυπήσει πρώτα το πυροβολικό.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, θα πρέπει να διατεθεί ξεχωριστή μεραρχία για πραγματοποίηση βολών αντιπυροβολικού.

Η  αεράμυνα πρέπει να «καταρίπτει ότι πετάει» πάνω από τα στρατεύματά μας στην πρώτη γραμμή και πρέπει να αλληλεπιδράσει με τον προηγμένο ελεγκτή αεροσκαφών, ο οποίος βρίσκεται στους σχηματισμούς μάχης του πεζικού ή στην μπροστινή διοίκηση.

Μόνο ο ελεγκτής αεροσκαφών καθορίζει «πότε και πού δεν λειτουργεί η στρατιωτική αεράμυνα», για να μην καταρριφθούν τα  φίλια αεροπλάνα και ελικόπτερα. Το κύριο καθήκον της αεροπορίας στη διάρρηξη του μετώπου είναι «να εμποδίσει τις αντεπιθέσεις του εχθρού να φτάσουν στις γραμμές εκκίνησης».

Η λύση σε αυτό το πρόβλημα εξαρτάται από τον βαθμό αλληλεπίδρασης με τον ελεγκτή αεροσκαφών και την αεράμυνα.

Προς το συμφέρον του πεζικού, θα πρέπει να δράσουν οι σκαπανείς του μηχανικού, οι οποίοι προετοιμάζουν τις διαδρομές κινήσεως  για όλο τον εξοπλισμό προς τα εμπρός.

Κάνουν περάσματα στο ναρκοπέδιο μπροστά από την πρώτη γραμμή του εχθρού και εξασφαλίζουν την προέλαση των κύριων δυνάμεων στη μάχη σε βάθος.

Πριν από τη μάχη, το μηχανικό κατασκευάζει  καταφύγιο για εξοπλισμό και προσωπικό.

Η καταστολή της δορυφορικής πλοήγησης, της διαστημικής και εναέριας αναγνώρισης του εχθρού, καθώς και η καταστολή όλων των εχθρικών επικοινωνιών εξαρτάται από τις δυνάμεις  ηλεκτρονικού πολέμου (EW).

Η επικοινωνία είναι βασικό στοιχείο για την υποστήριξη των επιχειρήσεων πεζικού. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Μουρακόφσκι, «η έλλειψη επικοινωνίας δεν είναι ο λόγος για την αποτυχία ολοκλήρωσης του έργου». 

Εξίσου σημαντική είναι η τεχνική και υλικοτεχνική υποστήριξη.

«Το πεζικό είναι πολύ σκληρό. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για τους οπλίτες του να  τους παρέχεται μπάνιο μία φορά την εβδομάδα, με αλλαγή εσωρούχων. Οι γιατροί μας κάνουν εξαιρετική δουλειά. Το 97% των τραυματιών επιστρέφει στο καθήκον», κατέληξε ο Murakhovsky. "

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Τα παραπάνω αναφερόμενα από τον Ρώσο στρατιωτικό εμπειρογνώμονα αποτελούν πολύ βασικά-θεμελιώδη συστατικά διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων και είναι ευρέως γνωστά.

Ωστόσο όλα αυτά παραπέμπουν σε ξεπερασμένα στρατιωτικά δόγματα άλλων εποχών, υπολειπόμενα κατά πολύ  ακόμη  και του δόγματος  "Air-land Battle" που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ στον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου κατά του Ιράκ εδώ και 30 χρόνια, αφού στα όσα αναφέρει ο Ρώσος Ειδικός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας λείπει η δράση επιθετικών και μεταφορικών ελικοπτέρων  καθώς και οι αεροκίνητες επιχειρήσεις στα πλευρά και νώτα του αντιπάλου, στα πλαίσια κατακόρυφης υπερκέρασης του, με σκοπό την απομόνωση και κύκλωση των εμπρός μαχομένων δυνάμεων του εχθρού.

Επίσης ούτε λόγος γίνεται για πραγματοποίηση υπερκερωτικού ελιγμού σε βάθος από την γραμμή επαφής με τον εχθρό, με σκοπό την κατάληχη ή την καταστροφή ζωτικής σημασίας ΑΝΣΚ (Αντικειμενικού σκοπού) του εχθρού, ενώ το δόγμα "Multi Domain Operations " φαντάζει παντελώς άγνωστο για τον συγγραφέα.

Η ύπαρξη των drones και οι πολλαπλοί ρόλοι τους στο πεδίο της μάχης επίσης δεν αναφέρονται καν, σαν να μην υπάρχουν.

Για παράδειγμα τα drone επιτηρήσεως, σε συγκερασμό με δορυφορικές φωτογραφίες σε πραγματικό χρόνο αποκαλύπτουν την εχθρική διάταξη σε βάθος, με το C4ISR να αποτελεί τον βασικό πυλώνα διεξαγωγής των στρατιωτικών επιχεiρήσεων.

Η έννοια τέλος της διαλειτουργικότητας των μέσων είναι καθοριστική για την επίτευξη νίκης σε ένα σύγχρονο πεδίο μάχης, αφού το drone παρατήρησης "δίνει " τις συντεταγμένες του  εχθρικού στόχου σε πραγματικό χρόνο  στο C4ISR, και μέσω αυτού άμεσα σε ένα από τα παρακάτω μέσα για την  καταστροφή του, όπως στο φίλιο πυροβολικό, UCAV, drone kamikazi, επιθετικά ελικόπτερα και αεροπορία.

Με την τεχνητή νοημοσύνη που επιχειρείται τέλος να εφαρμοστεί στο σύγχρονο  πεδίο  μάχης , η διαδικασία εύρεσης και καταστροφής του στόχου θα γίνεται άμεσα (sensor to shooter).

Δίνεται η εντύπωση  τέλος ότι οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις αντιμετωπίζουν βασικά προβλήματα συντονισμού και συνεργασίας  των μεταξύ τους όπλων και σωμάτων, ενώ το δόγμα διεξαγωγής επιχειρήσεών τους είναι πολλές δεκαετίες πίσω, αφού δεν εντάσσει την βέλτιστη συνδυαστική  χρήση των σύγχρονων οπλικών συστημάτων στα πλαίσια της διαλειτουργικότητας τους.

Ίσως αυτός είναι ο βασικότερος λόγος που παρά την συντριπτική υπεροπλία τους σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα οι Ρωσικές Δυνάμεις δεν έχουν μπορέσει να επιβληθούν ολοκληρωτικά έναντι των Ουκρανών, γνωρίζοντας ακόμη και την ήττα σε μάχες μεταξύ τους.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ