Βαλκάνια

Ο Σέρβος πρόεδρος κατηγορεί την δύση για αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια-Ο πόλεμος στο Ντονμπάς γίνεται για το λίθιο

Κινδυνεύουν τα Βαλκάνια και ολόκληρη τους από μια πιθανή πολεμική κρίση;  

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανταπέδωσε τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον και άλλους δυτικούς πολιτικούς, κατηγορώντας τους ότι προσπαθούν με την πολιτική τους να αποσταθεροποιήσουν τα Βαλκάνια.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε απογοητευμένος από τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είπε ότι η Δύση πρέπει να εκφράσει πιο ξεκάθαρα την απογοητευτική της στάση απέναντι στη Σερβία για την υπόθεση της Μπανίσκα στις 24 Σεπτεμβρίου.

Σε δήλωσή του σε δημοσιογράφους, ο Βούτσιτς είπε ότι η Σερβία δεν είναι δορυφόρος της Ρωσίας.

«Υπάρχουν πολλές φήμες ότι θα αποσταθεροποιήσουμε την περιοχή. Μου φαίνεται ότι πολλοί άλλοι εργάζονται σε αυτό με την εγκάρδια βοήθεια εκείνων των παραγόντων που μας κάνουν διαλέξεις. Ενοχλούμε πολλούς ανθρώπους όταν θέλουμε να έχουμε την δική μας πολιτική, δεν μας ακούνε, αλλά θα συνεχίσουμε να έχουμε μια ανεξάρτητη πολιτική τόσο για το ζήτημα της Ρωσίας όσο και για τα υπόλοιπα ζητήματα», είπε πρόσφατα ο Βούτσιτς.

Ο Κάμερον επισκέφθηκε το Κόσοβο στις 4 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους. Από την Πρίστινα επανέλαβε ότι η ασφάλεια των Βαλκανίων είναι το εθνικό συμφέρον της Βρετανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Παρακολουθώ επίσης προσεκτικά τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Ακολουθούμε προσεκτικά παντού την Αμερική, την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Σουηδία. Αυτό που όλοι βλέπουν και γνωρίζουν είναι ότι όλοι εξοπλίζονται χωρίς να αφήνουν τίποτα έξω». είπε ο Βούτσιτς.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Σερβία είναι μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα που δεν προστατεύεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία ή τη Ρωσία, αναφερόμενος σε δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Κάμερον είχε δηλώσει πρόσφατα ότι υπάρχει απογοήτευση με την συμπεριφορά της Σερβίας μετά τις πρόσφατες εντάσεις με το Κοσσυφοπέδιο.

«Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε τη δική μας ανεξάρτητη πολιτική όσον αφορά τη Ρωσία και πολλά άλλα ζητήματα», είπε ο Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, συνεχίζοντας τις αποκαλύψεις του ανέφερε ότι τα αποθέματα λιθίου στην περιοχή του Ντονμπάς  είναι ένας από τους λόγους, αν και όχι ο κύριος, του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, ενώ μίλησε για τη Σερβία οικονομικό μέλλον που σχετίζεται με τα αποθέματα πρώτων υλών της, συμπεριλαμβανομένου του έργου που έχει ανασταλεί υπέρ του λιθίου στη χώρα.

Η φωτιά της Ουκρανίας υπάρχει δυστυχώς περίπτωση να απλωθεί μέχρι τα Βαλκάνια και συγκεκριμένα να φτάσει στην Βοσνία, χώρα μη μέλος ακόμη του ΝΑΤΟ, μετά την ρωσική απειλή προς το Σεράγεβο. 

Απειλές Ρωσίας για πιθανή είσοδο της Βοσνίας στο ΝΑΤΟ

Ο Πρόεδρος της σερβικής οντότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Β-Ε), Μίλοραντ Ντόντικ, απείλησε ξανά προχθες με κήρυξη ανεξαρτησίας από την οντότητα, εάν ο απεσταλμένος που υποστηρίζεται από τη Δύση προσπαθήσει να επιβάλει νόμους κατά της βούληση της σερβοβοσνιακής οντότητας.

“Η Ρωσία προειδοποιεί τη Βοσνία ότι εάν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η Μόσχα θα ανταποδώσει”, είχε δηλώσει πριν μερικούς μήνες  ο Ρώσος πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Ιγκόρ Καλμπούχωφ.

Ο ίδιος είχε προειδοποιήσει ότι η Μόσχα επιφυλάσσεται να απαντήσει εάν η Βοσνία αποφασίσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ενώ το Σεράγεβο κατήγγειλε την δήλωση  ως "ξεκάθαρη απειλή".

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βοσνία είχε επικρίνει επίσης τις δηλώσεις του Ρώσου διπλωμάτη ως «επικίνδυνες, ανεύθυνες και απαράδεκτες» και τόνισε ότι «καμία τρίτη χώρα δεν έχει λόγο στις συμφωνίες ασφαλείας μεταξύ του ΝΑΤΟ και των κυρίαρχων κρατών».

Η Βοσνία μπορεί να γίνει το εφαλτήριο για πιθανή κρίση στα Βαλκάνια, ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ, δημιουργώντας μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση πάνω από τα Βόρεια ελληνικά σύνορα, για αυτό οφείλουμε να έχουμε, και τα έχουμε, τα μάτια και τα αυτιά μας ανοικτά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ