Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

Επιτυχής η γεώτρηση της ΕΝΙ: Φλόγα από το φυσικό αέριο στον «Κρόνος 2» της Κυπριακής ΑΟΖ

Επιτυχής ήταν η νέα γεώτρηση της ιταλικής ΕΝΙ στον στόχο «Κρόνος 2» στο βυθοτεμάχιο 6 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, καθώς όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, έχει ήδη ανάψει η φλόγα πάνω από τον στόχο.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το γεγονός ότι υπάρχει άναμμα φλόγας υποδεικνύει την ύπαρξη ταμιευτήρα στον στόχο. Υπενθυμίζεται ότι η γεώτρηση στον στόχο «Κρόνος 2» διεξήχθη από το πλωτό γεωτρύπανο Transocean Barents, όπως αναφέρει η kathimerini.com.cy

Σημειώνεται ότι το «Κρόνος 2» είναι η τέταρτη ανακάλυψη στο τεμάχιο 6, μετά το «Ζευς» με εκτιμώμενα αποθέματα 2 με 3 τρισ. κυβικά πόδια, το «Κρόνος 1» με εκτιμώμενη ποσότητα 2,5 tcf και το «Καλυψώ», το οποίο η εταιρεία είχε χαρακτηρίσει ως «υποσχόμενη ανακάλυψη» με χαρακτηριστικά του αιγυπτιακού κοιτάσματος «Ζορ».

To τεμάχιο 6 βρίσκεται περίπου 160 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των κυπριακών αρχών. Η ΕΝΙ με μερίδιο 50% είναι ο διαχειριστής του τεμαχίου με την γαλλική Total Energies να συμμετέχει στην κοινοπραξία με μερίδιο 50%.

Σχετικά με τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο κοίτασμα Κρόνο-1, η κα. Πηλείδου είπε πως η  ΕΝΙ θεωρεί την ανακάλυψη 2,5 δις κυβικών ποδιών φυσικού αερίου τα θεωρεί βιώσιμα από μόνα τους. «Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς και τίθενται στο τραπέζι μια σειρά από εναλλακτικές σχετικά με την εκμετάλλευση αερίου. Επομένως αυτό που είπαμε είναι πως μια πιο ξεκάθαρη εικόνα θα έχουμε μετά την γεώτρηση στο κοίτασμα Ζεύς. Αν οι ποσότητες αυξάνονται μας προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες για τροφοδοσία της Κύπρο αλλά και εφοδιασμό της Ε.Ε Ανοίγονται προοπτικές όχι μόνο για μεταφορά Φ.Α προς την Αίγυπτο αλλά και για μια πλωτή μονάδα υγροποίησης που θα μας δίνει την ευελιξία όχι μόνο να διοχετεύουμε φυσικό αέριο στην Κύπρο και να έχουμε πιο φτηνές τιμές μέχρι το 2050 αλλά και να κάνουμε μια πιο ουσιαστική συμφωνία για εφοδιασμό της Ε.Ε»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναφορικά με τον EastMεd είπε πως η Κυβένρηση έδωσε στήριξη για την επόμενη φάση του project προκειμένου να παραμείνει ως έργο κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε  και αυτό σημαίνει ότι θα εντάξει την δυνατότητα μεταφοράς υδρογόνου. Αυτό σύμφωνα με την ίδια θα μπορέσει να προσφέρει μεγαλύτερο χρόνο ζωής στο έργο και να το καθιστά πιο υλοποιήσιμο. Ωστόσο θα πρέπει, πρόσθεσε, να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες. «Κάθε φορά που δεσμεύεται μια ποσότητα αερίου  σε άλλες υποδομές είτε με αγωγό προς Αίγυπτο, είτε πλωτή μονάδα υγροποίησης, είτε άλλη εναλλακτική  λιγοστεύουν οι διαθέσιμες ποσότητες για East med. «Ως κράτος εμείς από μόνοι μας εμείς δεν έχουμε αρκετές ποσότητες για να είναι βιώσιμος ο EastMed επομένως θα πρέπει[ει να υπάρξει δέσμευση από το Ισραήλ με αρκετές ποσότητες ούτως ώστε να υλοποιηθεί».

Η κα. Πηλείδου είπε πως από κυβερνητικής πλευράς, το Ισραήλ δηλώνει ότι στηρίζει τον αγωγό και το σημαντικό είναι να γίνει μια λεπτομερής μελέτη από τον φορέα υλοποίησης.

Δείτε το βίντεο του sigmalive

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...