Αφρική

Η Τουρκία ετοιμάζει κάτι ύποπτο στην Λιβύη με στόχο την ελληνική ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης

Μια νέα διμερής συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, η οποία υποτίθεται ότι έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τη συνεργασία επιβολής του νόμου, εγείρει υποψίες ότι αποτελεί στρατηγική κίνηση για να καμουφλάρει τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Λιβύη, αναφέρει ο εξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Α.Μποζκούρτ.

Αυτή η συμφωνία τοποθετεί την Τουρκία, μια χώρα που ήδη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των παραβιάσεων των κυρώσεων του ΟΗΕ στη Λιβύη, ως πιο βαθιά εμπλεκόμενη και εδραιωμένη σε στρατιωτικές ενέργειες στη βορειοαφρικανική χώρα με το πρόσχημα της ενίσχυσης των δυνατοτήτων επιβολής του νόμου.

Η συμφωνία, που επισημοποιήθηκε ως μνημόνιο κατανόησης (MoU), υποβλήθηκε στο τουρκικό κοινοβούλιο για συζήτηση και σίγουρη έγκριση στις 25 Μαρτίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Το Μνημόνιο, που υπογράφηκε αρχικά τον Οκτώβριο του 2024, αποσκοπεί στην ονομαστική αξία της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η προστασία της δημόσιας τάξης, οι προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας, η διαχείριση των συνόρων, η εκλογική ασφάλεια και η καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών.

Επιπλέον, επεκτείνεται στη θαλάσσια ασφάλεια, τον έλεγχο της παράτυπης μετανάστευσης και την προστασία VIP.

Το έγγραφο περιγράφει επίσης διαδικαστικούς μηχανισμούς για την ανταλλαγή πληροφοριών, τις ανταλλαγές προσωπικού, τα προγράμματα ανάπτυξης ικανοτήτων και τη δημιουργία εξειδικευμένων κέντρων εκπαίδευσης για την ενίσχυση των δυνατοτήτων επιβολής του νόμου και των δύο εθνών.

Ωστόσο, αυτή η πρωτοβουλία φαίνεται να είναι μια υπολογισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης του ισλαμιστή προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναδιαμορφώσει τα αμφιλεγόμενα προγράμματα στρατιωτικής εκπαίδευσης της Τουρκίας στη Λιβύη.

Ο ΟΗΕ έχει επανειλημμένα επισημάνει την Τουρκία για παραβίαση των κυρώσεων παρέχοντας στρατιωτική εκπαίδευση σε φατρίες που εδρεύουν στη Λιβύη που ευθυγραμμίζονται με τα τουρκικά συμφέροντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Αυτές οι επιχειρήσεις μετονομάζονται τώρα ως συνεργασία με την επιβολή του νόμου σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ο έλεγχος στο πλαίσιο του καθεστώτος κυρώσεων του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με έκθεση που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 6 Δεκεμβρίου 2024, η Τουρκία διέπραξε 14 παραβιάσεις του καθεστώτος κυρώσεων μεταξύ Δεκεμβρίου 2022 και Αυγούστου 2024, που σχετίζονται κυρίως με την παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων.

 Η Τουρκία υπερασπίστηκε αυτές τις ενέργειες, υποστηρίζοντας ότι διεξήχθησαν βάσει προηγούμενων Μνημονίων Συνεννόησης που υπογράφηκαν τον Απρίλιο του 2012 και τον Νοέμβριο του 2019.

 Η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τη Λιβύη δήλωσε ότι τέτοια εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένης αυτής που διεξάγεται εκτός Λιβύης, συνιστά παραβίαση της Απόφασης 1970 (2011) του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία απαγορεύει τη στρατιωτική βοήθεια.

Πλεύρισμα Ερντογάν στον υιό Χαφτάρ - Στη βάση του win-win επιχειρεί την εξαγορά του για αποδοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου

Την ίδια ακριβώς περίοδο σύμφωνα με άρθρο μας, η Τουρκία αντιλαμβάνεται πως χωρίς την συναίνεση Χαφτάρ το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι νομικά ανυπόστατο αλλά και αίολο, αφού δεν έχει επικυρωθεί από το κοινοβούλιο της Λιβύης.

Τουρκία  ήταν γνωστό ότι πραγματοποιούσε παρασκηνιακές  ενέργειες-προσπάθειες προσέγγισης του Στρατάρχη Χαφτάρ, πολέμιού της και ο οποίος κυριαρχεί στην Ανατολική Λιβύη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γκιουλέρ δέχθηκε την Παρασκευή τον Υποστράτηγο Σαντάμ Χαλίφα Χαφτάρ, Διοικητή των χερσαίων δυνάμεων του Εθνικού Στρατού της Λιβύης.

Ο Χάφταρ  συγκεκριμένα έφτασε στην Άγκυρα ως προσκεκλημένος του Διοικητή των χερσαίων δυνάμεων, Στρατηγού Σελσούκ Μπαϊρακτάρου Σαβουνμάλου.

Δεν ήταν η πρώτη επίσκεψη Λίβυου της κυβέρνησης Χαφτάρ στην Τουρκία, ούτε υπάρχει λευκός καπνός σε οποιοδήποτε ζήτημα, αφού Ερντογάν και Χαφτάρ έχουν εντελώς διαφορετικά συμφέροντα.

Το πρόβλημα για την Τουρκία είναι όντως ότι χωρίς τον Χαφτάρ δεν υφίσταται το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο, ενώ κάθε συνεργασία στις πετρελαιοπηγές που ελέγχουν Ρώσοι μισθοφόροι για λογαριασμό του Χαφτάρ, δεν πρόκειται να γίνει ποτέ.

Η ουσία είναι ότι η Άγκυρα όταν το διαπιστώσει  αυτό για μία ακόμη φορά , θα επιχειρήσει να ξεκινήσει έναν ακόμη εμφύλιο πόλεμο στην Λιβύη, παρεμβαίνοντας η ίδια με ισχυρή δύναμη υπέρ της Τρίπολης.

Αυτό όμως θα προκαλέσει ΗΠΑ και Ρωσία, οι οποίες έχουν και αυτές τεράστια συμφέροντα στην χώρα αυτή.     

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ