Ο Ντόναλντ Τραμπ, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και πάλι προς την Ευρώπη…«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευθεί να αγοράσει αμερικανική ενέργεια και θα την πληρώσει».“Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πολύ κακή μαζί μας”, δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, κατηγορώντας τις ευρωπαϊκές χώρες ότι δεν αγοράζουν αρκετά αμερικανικά προϊόντα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ για πρώτη φορά από την περασμένη Πέμπτη και την ανακοίνωση του σχεδίου «ημέρα απελευθέρωσης» με την επιβολή δασμών ουσιαστικά σε ολόκληρο τον κόσμο, έπαιξε σήμερα το σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί που η Ουάσιγκτον έχει στα χέρια της -κληροδότημα του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και του Τζο Μπάιντεν: την ενέργεια. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευθεί να αγοράσει αμερικανική ενέργεια και θα την πληρώσει» τόνισε με νόημα ο Τραμπ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευθεί πράγματι στην αμερικανική ενέργεια και συγκεκριμένα στο Αμερικανικό αέριο καθώς πήρε την απόφαση να σταματήσει πλήρως την εισαγωγή ρωσικής ενέργειας. Σε αυτή την οδό όπως είναι γνωστό οδήγησε και η δολιοφθορά από την οποία καταστράφηκαν οι αγωγοί Nord Stream 1 και 2 τον Σεπτέμβριο του 2022. Το 2023 όσο και κυρίως το 2024 οι δεξαμενές αερίου της ΕΕ γέμισαν από αμερικανική ενέργεια με το τίμημα να είναι το «βαρύτερο» που η Ένωση είχε κληθεί ποτέ να πληρώσει προς τις ΗΠΑ, καθώς και οι τιμές της ενέργειας τη συγκεκριμένη περίοδο είχαν εκτοξευθεί.
Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα οι δεξαμενές της Ευρώπης δεν είναι στην μεγαλύτερη δυνατή τους πληρότητα συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν καθώς σήμερα με βάση τα επίσημα στοιχεία διαθέτουμε κάτι περισσότερο από το 1/3 της ενεργειακής μας δυναμικής σε απόθεμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως με βάση την συμφωνία Ευρώπης - ΗΠΑ θα υποχρεωθούμε και για την τρέχουσα χρονιά -χωρίς εμφανή εναλλακτική στον ορίζοντα- να πληρώσουμε ακριβά την πλήρωση του ενεργειακού μας αποθεματικού….
Μέσα στην συγκεκριμένη συγκυρία ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν δίστασε να απευθυνθεί προς τις Βρυξέλλες και με νόημα να υπογραμμίσει πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την οπισθοχώρηση και την έναρξη ενός διαλόγου και για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις…
Πηγές από την Κομισιόν τόνιζαν νωρίς σήμερα το απόγευμα πως αναμένουν την συγκεκριμένη κίνηση από την πλευρά του Λευκού Οίκου, τονίζοντας πως στην συμφωνία με τις ΗΠΑ έχει προβλεφθεί ανώτατο όριο και δεν τίθεται ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης ή μονομερούς πίεσης για την αλλαγή στην αρχικώς συμφωνηθείσα τιμή.
Αυτό σε καμία περίπτωση, τηρουμένων των συνθηκών, δεν απαγορεύει στον Τραμπ να ασκήσει και πάλι δημόσια πίεση προς την Ένωση η οποία, παρά τις κινήσεις της σε πολλά επίπεδα, έχει να αντιμετωπίσει και το σημαντικό για τις εξελίξεις ζήτημα της ενεργειακής της επάρκειας. Η πρόταση του Λευκού Οίκου να συνενωθεί το ζήτημα των δασμών με αυτό των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης δείχνει πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα διστάσει να ισοσκελίσει αυτό που για τον ίδιο είναι «κλοπή» -το εμπορικό ισοζύγιο ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ- με πωλήσεις αμερικανικής ενέργειας.
Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει ήδη εκκινήσει συζητήσεις σε διμερές αλλά και κοινοτικό επίπεδο προτείνοντας αρχικά την επέκταση και την ενδοκοινοτική συνεργασία σε επίπεδο ενέργειας με το Παρίσι να είναι, όπως έχει δηλώσει ο Γάλλος Πρόεδρος, διατεθειμένο να επεκτείνει την πυρηνική του ενέργεια και την πώλησή της σε συγκεκριμένους κλάδους στην Γερμανία αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.
Το σχέδιο της Κομισιόν για τα αντίμετρα στους δασμούς Τραμπ
Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την επιβολή δασμών 25% σε σειρά αμερικανικών προϊόντων, ως απάντηση στην απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επαναφέρει δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, σύμφωνα με έγγραφο που έφερε στο φως το πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με το έγγραφο, οι πρώτοι δασμοί αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στις 16 Μαΐου, ενώ ένα δεύτερο κύμα θα ακολουθήσει την 1η Δεκεμβρίου του 2025. Το ουίσκι τύπου μπέρμπον αφαιρέθηκε από τον αρχικό κατάλογο που εξέταζε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Κομισιόν στοχεύει σε ήπια αλλά σαφή απάντηση
Οι δασμοί θα αφορούν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, όπως διαμάντια, οδοντικό νήμα, λουκάνικα, ξηρούς καρπούς και σόγια, σηματοδοτώντας μια ισορροπημένη αλλά σαφώς στοχευμένη απάντηση της ΕΕ στην εμπορική ένταση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Χωρίς το μπέρμπον ο τελικός κατάλογος
Από τον κατάλογο των προϊόντων που θα επιβαρυνθούν απουσιάζει τελικά το μπέρμπον, αλλά και το κρασί και τα γαλακτοκομικά, τα οποία είχαν συμπεριληφθεί στην αρχική πρόταση της Επιτροπής τον Μάρτιο. Η απόσυρσή τους εκτιμάται ως προσπάθεια αποφυγής περαιτέρω κλιμάκωσης, μετά και την προειδοποίηση του Ντόναλντ Τραμπ, ότι σε τέτοια περίπτωση η Ουάσινγκτον θα απαντούσε με δασμούς 200% στα ευρωπαϊκά αλκοολούχα ποτά.
«Πιο ήπια από τα αρχικά σχέδια», λέει ο Σέφτσοβιτς
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επικεφαλής του εμπορικού τομέα, Μάρος Σέφτσοβιτς, δήλωσε ότι τα αντίμετρα που αποφασίστηκαν θα έχουν μικρότερο οικονομικό αντίκτυπο από εκείνον που είχε υπολογιστεί αρχικά, ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ (28,45 δισεκατομμύρια δολάρια).
Η στρατηγική της ΕΕ φαίνεται να στοχεύει όχι στην αντιπαράθεση, αλλά στη διατήρηση μιας σταθερής στάσης που να υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, χωρίς να δυναμιτίζει περαιτέρω τις εμπορικές σχέσεις.
Νωρίτερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ξεκαθάρισε τη στάση της Ε.Ε. λέγοντας πως: «Η Ευρώπη είναι πάντα έτοιμη για μια καλή συμφωνία. Τη διατηρούμε στο τραπέζι. Αλλά είμαστε επίσης έτοιμοι να απαντήσουμε μέσω αντιμέτρων και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας. Θα προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και έναντι των έμμεσων επιπτώσεων μέσω της διαφοροποίησης του εμπορίου μας».
Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν ανακοίνωσε τη σύσταση ομάδας εργασίας παρακολούθησης των εισαγωγών, με στόχο να εντοπίζονται έγκαιρα φαινόμενα εκτροπής εξαγωγών από τρίτες χώρες που ενδέχεται να επιδιώξουν να διοχετεύσουν προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά, παρακάμπτοντας τα αμερικανικά εμπόδια.
Το ζήτημα των δασμών απασχόλησε και συνάντηση της φον ντερ Λάιεν με εκπροσώπους της ευρωπαϊκής βιομηχανίας χάλυβα και αλουμινίου, καθώς και εταιρειών παραγωγής συναφών προϊόντων. Σύμφωνα με πηγές της Επιτροπής, οι εκπρόσωποι του κλάδου επισήμαναν την ανάγκη για νέα μέτρα άμυνας, πέραν των υπαρχόντων εργαλείων εμπορικής προστασίας.
Η Ε.Ε. αναζητά πλέον τρόπους να θωρακίσει την αγορά της από τις πιθανές επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, τη στιγμή που οι Ευρωατλαντικές σχέσεις δοκιμάζονται ξανά υπό το βάρος της εμπορικής πολιτικής της Ουάσινγκτον.