Εκπρόσωπος του Μουσείου «Boijmans Van Beuningen» δήλωσε ότι εξετάζει τα «επόμενα βήματα» για την αντιμετώπιση της ζημιάς στο έργο του Ρόθκο, «Grey, Orange on Maroon, No. 8».
Το συμβάν σημειώθηκε κατά τη διάρκεια μιας «στιγμής που ο πίνακας δεν φυλασσόταν», δήλωσε εκπρόσωπος του μουσείου στο ολλανδικό μέσο ενημέρωσης Algemeen Dagblad (AD) την περασμένη εβδομάδα, ενώ δήλωσε στο BBC ότι η ζημιά ήταν «επιφανειακή», προσθέτοντας: «Μικρές γρατζουνιές είναι ορατές στο κάτω μέρος του πίνακα».
Ο αφηρημένος πίνακας εκτιμάται ότι αξίζει έως και 50 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα AD.
«Η τεχνογνωσία συντήρησης έχει αναζητηθεί στις Κάτω Χώρες και στο εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή ερευνούμε τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση (των ζημιών) του πίνακα», δήλωσε εκπρόσωπος του μουσείου στο BBC. «Αναμένουμε ότι το έργο θα μπορέσει να παρουσιαστεί ξανά στο μέλλον», πρόσθεσε.
Η Σοφί ΜακΑλόουν, υπεύθυνη συντήρησης στην Fine Art Restoration Company, δήλωσε ότι οι «σύγχρονοι χωρίς βερνίκι προστασίας πίνακες» όπως αυτός του Ρόθκο είναι «ιδιαίτερα επιρρεπείς σε ζημιές».
Αυτό οφείλεται «σε έναν συνδυασμό πολύπλοκων σύγχρονων υλικών, έλλειψης στρώματος επικάλυψης και έντασης επίπεδων χρωματικών πεδίων, τα οποία καθιστούν ακόμη και τις μικρότερες περιοχές ζημιών άμεσα αντιληπτές», είπε.
«Σε αυτή την περίπτωση, το ξύσιμο των ανώτερων στρώσεων χρώματος μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εμπειρία θέασης του έργου», δήλωσε η ΜακΑλόουν.
Ο πίνακας του Ρόθκο κρεμόταν στο Depot του μουσείου -μια δημόσια προσβάσιμη αποθήκη δίπλα στο κεντρικό μουσείο- στο πλαίσιο μιας έκθεσης που παρουσίαζε μια επιλογή «αγαπημένων έργων του κοινού» από τη συλλογή της γκαλερί.
Ο Τζόνι Χελμ, διευθυντής μάρκετινγκ στην υπηρεσία αποκατάστασης έργων τέχνης Plowden & Smith, δήλωσε ότι η αποκατάσταση ενός πίνακα του Ρόθκο είναι ένα δύσκολο έργο επειδή «το μείγμα των υλικών που χρησιμοποίησε ήταν αρκετά πολύπλοκο».
Συμπλήρωσε ότι το γεγονός ότι ο πίνακας δεν ήταν προστατευμένος από βερνίκι - που σημαίνει ότι είναι «ανοιχτός στο περιβάλλον» - θα αποτελέσει μια πρόσθετη πρόκληση για τους συντηρητές.
Διαδικασία εκτίμησης της ζημιάς
Οι συντηρητές που εργάζονται για την αποκατάσταση του πίνακα βρίσκονται τώρα στη διαδικασία εκτίμησης της έκτασης της ζημιάς και στην έρευνα «ιστορικών επιτυχημένων επεξεργασιών» των πινάκων του Ρόθκο.
Η Ρέιτσελ Μιρτλ, επικεφαλής του τμήματος Specie and Fine Arts της Aon, μιας εταιρείας που προσφέρει ασφαλιστική ικανότητα στους πελάτες της, δήλωσε ότι τα ασφαλιστήρια συμβόλαια για έργα τέχνης καλύπτουν συνήθως «όλους τους κινδύνους που σχετίζονται με τη φυσική απώλεια και τη ζημιά σε έργα τέχνης». Αυτό περιλαμβάνει «τυχαίες ζημιές που προκαλούνται από παιδιά ή επισκέπτες, αν και με ορισμένες εξαιρέσεις», είπε.
Είπε ότι όταν ένα έργο τέχνης υποστεί ζημιά, ο ασφαλιστής μιας γκαλερί θα διορίσει έναν εξειδικευμένο εκτιμητή ζημιών έργων τέχνης για να επισκεφθεί το μουσείο.
Ο εκτιμητής ζημιών συνήθως «εξετάζει τις ζημιές στο έργο τέχνης, εξετάζει τυχόν υλικό από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης για να προσδιορίσει την ακριβή αιτία της ζημιάς και αξιολογεί τις επιλογές συντήρησης», δήλωσε η Μιρτλ.
Το μουσείο δεν σχολίασε ποιος θα θεωρηθεί υπεύθυνος για τη ζημιά στον πίνακα του Ρόθκο. Σημαντικό να τονιστεί ότι στο παρελθόν το μουσείο έχει χρεώσει επισκέπτες που προκάλεσαν ζημιές σε εκθέματα τέχνης.