Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Η Ισπανία χωρίς απαντήσεις: Το μπλακάουτ που έσβησε τα πάντα και άναψε πολιτικές φωτιές

Το πρωτοφανές μπλακάουτ στην Ισπανία εξακολουθεί να παραμένει ανεξήγητο σε τεχνικό επίπεδο, με τις Αρχές σε αυτή τη φάση των ερευνών να αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο.

Για την ώρα οι εμπλεκόμενες πλευρές είναι προσεκτικές και αποφεύγουν να κάνουν δηλώσεις που «δείχνουν» ευθέως ένα «συστατικό» του ηλεκτρικού μείγματος στη χώρα ως υπεύθυνο για το πρόβλημα που ταλαιπώρησε για 12 και πλέον ώρες όλη την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Το ζήτημα έχει προκαλέσει και πολιτική αντιπαράθεση στη Μαδρίτη, με το ακροδεξιό κόμμα Vox να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές σε βάρος της πυρηνικής ενέργειας, την οποία η χώρα εγκαταλείπει σταθερά τα τελευταία χρόνια.
 

Είναι τα φωτοβολταϊκά, όχι κυβερνοεπίθεση λέει ο διαχειριστής δικτύου

Ο ισπανικός διαχειριστής του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας Red Eléctrica απέκλεισε την κυβερνοεπίθεση ως αιτία της γενικευμένης διακοπής ρεύματος ενώ έδειξε ως πιθανότερη αιτία ένα πρόβλημα στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Η Red Eléctrica απέκλεισε ακόμη το ανθρώπινο λάθος ή κάποιο ασυνήθιστο μετεωρολογικό ή ατμοσφαιρικό φαινόμενο.

Ο Εδουάρδο Πριέτο, διευθυντής των υπηρεσιών λειτουργίας της Red Eléctrica επεσήμανε δύο περιστατικά «αποσύνδεσης», τα οποία πιθανότατα αφορούν την παραγωγή με ηλιακή ενέργεια.

Τα στοιχεία της Red Eléctrica δείχνουν ότι την ώρα του μπλακ άουτ η ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια παρείχε σχεδόν το 59% του ηλεκτρικού ρεύματος της Ισπανίας, ενώ η αιολική ενέργεια παρείχε σχεδόν το 12%, η πυρηνική ενέργεια σχεδόν το 11% και οι μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου το 5%. Σχεδόν το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας χάθηκε ξαφνικά, μέσα σε διάστημα 5 δευτερολέπτων!

Η πορτογαλική κυβέρνηση απέκλεισε και αυτή το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης για το μπλακάουτ που χτύπησε τη χώρα.

Ωστόσο, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι οι ισπανικές Αρχές κυβερνοασφάλειας διεξάγουν ξεχωριστή έρευνα για την πιθανότητα κυβερνοεπίθεσης.
 

Δεν φταίνε οι ανανεώσιμες πηγές, λέει ο Σάντσεθ...

Παραταύτα ο Σάντσεθ απέκλεισε το ενδεχόμενο η πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές να προκάλεσε το μπλακάουτ.

Ο ίδιος τόνισε ότι τεχνικοί προσπαθούν ακόμη να βρουν τα ακριβή αίτια της κατάρρευσης του δικτύου και τα αποτελέσματα των ερευνών τους θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση του συστήματος.
 

…αλλά ούτε και η πυρηνική ενέργεια

Εν τω μεταξύ, ο Ισπανός πρωθυπουργός αντέκρουσε και το επιχείρημα που διατυπώθηκε ότι το μπλακάουτ συνδέεται με έλλειψη πυρηνικής ενέργειας στην Ισπανία, απορρίπτοντας τις επικρίσεις που προήλθαν κυρίως από το ακροδεξιό κόμμα Vox το οποίο προκρίνει την πυρηνική ενέργεια αντί για τις ανανεώσιμες πηγές.

Κατά το μπλακάουτ οι πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής αποσυνδέθηκαν από το ισπανικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, όπως και άλλες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, επομένως «η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας δεν ήταν πλέον ισχυρή», τόνισε ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου. «Όσοι συνδέουν αυτό το περιστατικό με έλλειψη πυρηνικής ενέργειας είτε ψεύδονται εν γνώσει τους, είτε δείχνουν την άγνοια τους», επέμεινε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, το ισπανικό Συμβούλιο Πυρηνικής Ασφάλειας (CSN) ανακοίνωσε ότι οι αντιδραστήρες των πυρηνικών σταθμών (Almaraz II, Ascó I και II, Vandellós II) έκλεισαν αυτόματα σύμφωνα με τον σχεδιασμό τους χωρίς επίπτωση για τους εργαζόμενους σε αυτούς ή στο περιβάλλον.

Θα χρειάζονταν πολλές ώρες για να ξαναμπούν στο δίκτυο οι πυρηνικοί σταθμοί – κάτι που αναμενόταν να ολοκληρωθεί σήμερα Τρίτη.

Αυτό καταδεικνύει ότι «με μεγαλύτερη εξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια, η αποκατάσταση δεν θα ήταν τόσο γρήγορη όσο αυτή που είδαμε», δήλωσε ο Σάντσεθ. «Οι πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, αντί για λύση, αποτελούν πρόβλημα» επειδή «χρειάστηκε να ανακατευθύνουμε μεγάλες ποσότητες ενέργειας σε αυτούς για να διατηρήσουμε τους αντιδραστήρες τους σταθερούς», συνέχισε.

Τη δεκαετία του 1980, η Ισπανία διέθετε οκτώ πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίοι παρείχαν το 38% της ηλεκτρικής της ενέργειας. Σήμερα, η χώρα διαθέτει μόνο πέντε, με επτά αντιδραστήρες να αντιπροσωπεύουν το 20% του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας, σε σύγκριση με το 40% που αντιστοιχεί στην ηλιακή και αιολική ενέργεια. Το ποσοστό αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω το 2027-2028, με το προγραμματισμένο κλείσιμο δύο αντιδραστήρων.
 

Έρευνα από το Ανώτατο Δικαστήριο

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση συγκρότησε επιτροπή διερεύνησης ενώ και το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας με σκοπό να εξακριβωθούν τα αίτια του μπλακάουτ. 

«Θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά», δήλωσε ο Σάντσεθ και σημείωσε ότι θα θέσει «προ των ευθυνών τους» τους «ιδιωτικούς φορείς εκμετάλλευσης» στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Της επιτροπής διερεύνησης θα ηγηθεί το υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης.

Αν αποδειχθεί ότι πρόκειται για κυβερνοεπίθεση, ο δικαστής Χόρχε Καλάμα θα διερευνήσει την υπόθεση ως έγκλημα τρομοκρατίας, σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ