Η ελίτ των Βρυξελλών, φοβάται μην απομακρυνθεί η Ελλάδα, από το γεωπολιτικό της ραντάρ και ταχθεί με τις ΗΠΑ, κάτι που είχε γίνει με επικεφαλής τον προηγούμενο Αμερικανό πρόεδρο, Τ.Μπαίντεν και την κυβέρνηση του.
Είναι γνωστή η αμυντική συμφωνία Ελλάδος-ΗΠΑ, με την χρήση βάσεων εντός του ελλαδικού χώρου για λογαριασμό των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Όλα αυτά είχαν θορυβήσει την γερμανική ελίτ των Βρυξελλών, η οποία με την εκλογή του Ν.Τραμπ, βλέπουν την Αθήνα να συμπλέει σε πολλές περιπτώσεις με τις αποφάσεις της ΕΕ, ειδικά στο θέμα των δασμών, αλλά και των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ουκρανία, αγνοώντας την φιλορωσική στάση του Λευκού Οίκου.
Η νέα τάξη πραγμάτων έχει βρει καταφύγιο στις Βρυξέλλες, και αυτό είναι απόλυτα τεκμηριωμένο από την επικεφαλής της Κομισιόν την κ. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, και τις κινήσεις της για συνέχιση του ουκρανικού πολέμου.
Αυτήν της έως τώρα ελληνική στάση αναφέρει ξένο ΜΜΕ:
"Η Ελλάδα έχει αναμφισβήτητα πληγεί περισσότερο από τις πολλαπλές κρίσεις της ΕΕ τα τελευταία 15 χρόνια από οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος.
Ωστόσο, όπως εξηγεί η Στέλλα Λάδη, η χώρα παρέμεινε προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Υποστηρίζει ότι καθώς η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ εισάγει τη μόνιμη κρίση της ΕΕ σε μια νέα φάση, η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει τον ρόλο της ως κεντρικός παράγοντας στην ΕΕ.
Τα τελευταία 15 χρόνια, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο αρκετών παγκόσμιων και περιφερειακών κρίσεων που διαμόρφωσαν τη σχέση της με την ΕΕ.
Ξεκινώντας με την κρίση της Ευρωζώνης και μέσω της μεταναστευτικής κρίσης και της πανδημίας COVID-19, η Ελλάδα έχει σταδιακά αποκαταστήσει τη θέση της ως χώρα που είναι πρόθυμη και ικανή να διαμορφώσει και να ενισχύσει τις κοινές απαντήσεις της ΕΕ στις αναδυόμενες κρίσεις.
Η αναταραχή στις διατλαντικές σχέσεις κατά τη διάρκεια της δεύτερης κυβέρνησης Τραμπ υπογραμμίζει ότι η εποχή της μόνιμης κρίσης δεν έχει τελειώσει και οι κρίσεις, από την ασφάλεια έως το εμπόριο, είναι πιθανό να συνεχιστούν.
Ως εκ τούτου, η Ελλάδα πρέπει να πλοηγηθεί σε αυτή τη νέα φάση επιμένοντας στη στρατηγική και βασισμένη σε αξίες επιλογή της να παραμείνει στον πυρήνα της ΕΕ, να υπερασπιστεί τις δυτικές αξίες (άλλωστε οι περισσότερες από αυτές πηγάζουν από τον ελληνικό πολιτισμό) και να βοηθήσει στη διαμόρφωση μιας κοινής απάντησης της ΕΕ σε αυτές τις νέες προκλήσεις.
Αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ που επιθυμούν να δουν την ΕΕ να εδραιώνει τη γεωπολιτική και ρυθμιστική της ισχύ σε παγκόσμιο επίπεδο, αντί να επιδιώκει ασύμμετρες διμερείς συμφωνίες με τις ΗΠΑ.
Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας
Η επόμενη κρίση για την ΕΕ συνέβη το 2022, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.
Η αντίδραση της ΕΕ ήταν πολύ ταχύτερη και πιο αποτελεσματική από ό,τι κατά την εισβολή στην Κριμαία το 2014.
ΕΕ κατάφερε να συμφωνήσει σε σημαντικές και πρωτοφανείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε μόλις δύο εβδομάδες.
Για να συμπληρώσει αυτό, η ΕΕ δεσμεύτηκε για οικονομική βοήθεια και ξεκίνησε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.
Η Ελλάδα ευθυγραμμίστηκε γρήγορα με τον πυρήνα της ΕΕ και πήρε θέση για μια αποφασιστική απάντηση στην επιθετικότητα της Ρωσίας, παρά τους παραδοσιακούς δεσμούς της με την χώρα αυτή.
Αυτό ήταν σύμφωνο με τις προτιμήσεις της εξωτερικής πολιτικής της για συλλογική αλληλεγγύη και σεβασμό του διεθνούς δικαίου ενόψει των δικών της προκλήσεων ασφαλείας με τη γειτονική Τουρκία.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδωσε την ευκαιρία στην Ελλάδα να εδραιώσει περαιτέρω τη θέση της στην ευρωατλαντική κοινότητα και να ενισχύσει την αξιοπιστία της.
Παρείχε στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία και ανέδειξε τη γεωπολιτική της σημασία παρέχοντας το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως διαμετακόμιση για αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό προς την Ανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία.
Επιπλέον, το λιμάνι αυτό εξελίχθηκε σε κέντρο υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενισχύοντας τη σημασία της Ελλάδας για τη στρατηγική ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ.
Οι πρώτοι μήνες της δεύτερης κυβέρνησης Τραμπ έδωσαν ένα σαφές μήνυμα στην ΕΕ και την Ελλάδα ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είναι απρόβλεπτα.
Κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων μηνών, η Ελλάδα έκανε μια σαφή επιλογή να υποστηρίξει όλες τις πρωτοβουλίες της ΕΕ σε απάντηση στους δασμούς που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τραμπ, και στην πιθανή αποχώρηση των ΗΠΑ από την Ουκρανία.
Πρέπει επίσης να παραμείνει στον πυρήνα του σχεδίου ReArm Europe με τον ίδιο ενθουσιασμό που έδειξε στην απάντηση της ΕΕ στην επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας το 2022.
Μια τέτοια στάση αρχών και ακλόνητη θα εδραιώσει περαιτέρω τη γεωπολιτική της θέση εντός της Ευρώπης και πέραν αυτής.
Ενώ η σχέση της Ελλάδος με τις ΗΠΑ παραμένει κεντρική, ελπίζουμε ότι δεν θα είναι πολύ τεταμένη τα επόμενα τέσσερα χρόνια, παρόλα αυτά η ΕΕ παραμένει η γεωπολιτική και κοινωνικοοικονομική πατρίδα της Ελλάδας”, αναφέρει το ίδιο μεταξύ άλλων.
Η κόντρα της παγκοσμιοποιημένης ελίτ των Βρυξελλών με την εθνικιστική αμερικανική κυβέρνηση του Τραμπ είναι σαφώς σε πλήρη εξέλιξη, και οι πλευρές μετρούν φίλους και συμμάχους τους, πριν την τελική μάχη.