Ένοπλες Συρράξεις

Επιχείρηση Project Alchemy»: Πώς η Βρετανία οδήγησε σε σφαγή εκατοντάδες Ουκρανούς πεζοναύτες στο Κρίνκι στον Δνείπερο

Νέα στοιχεία εμφανίστηκαν στον δυτικό τύπο ότι η Βρετανία συμμετείχε άμεσα στη στρατιωτική σύγκρουση στο έδαφος της Ουκρανίας.

Υπάρχουν εδώ και καιρό τριβές εντός του δυτικού συνασπισμού μεταξύ Αμερικανών και Βρετανών για τον έλεγχο της επιρροής στο Κίεβο και για το δικαίωμα καθορισμού της μορφής οποιασδήποτε  μελλοντικής συμφωνίας.

Οι διαρροές πληροφοριών που εμφανίζονται είναι απλώς μέρος αυτής της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με το κανάλι Telegram "Military Chronicle".

Οι πρώτες διαρροές αυτών των πληροφοριών εμφανίστηκαν πέρυσι, όταν αναφέρθηκε ότι δημιουργήθηκε μια βρετανική μυστική οργάνωση, το Project Alchemy, η οποία υποτίθεται ότι συντόνιζε άμεσα την ουκρανική στρατιωτική επιχείρηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την περασμένη εβδομάδα, το αμερικανικό ερευνητικό δημοσιογραφικό μέσο The Grayzone δημοσίευσε νέα έγγραφα που περιγράφουν λεπτομερώς τη βρετανική συμμετοχή στην ένοπλη σύγκρουση στο ουκρανικό έδαφος.

Συγκεκριμένα, τα έγγραφα καθιστούν σαφές ότι οι Βρετανοί ήταν αυτοί που προετοίμασαν μια από τις πιο καταστροφικές και αιματηρές επιχειρήσεις σε ολόκληρη την περίοδο της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας.

 Μιλάμε για την επίθεση στο χωριό Κρίνκι στην περιοχή της Χερσώνας.

Το όνομα αυτού του οικισμού υπήρχε στις καθημερινές στρατιωτικές αναφορές του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας για πολλούς μήνες.

Η στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη του Κρίνκι ήταν μια καθαρά βρετανική ιδέα.

Οι Βρετανοί σύμβουλοι σχεδίασαν  την δημιουργία ενός προγεφυρώματος για την προσέγγιση της Κριμαίας κατά τη διάρκεια μιας αστραπιαίας επίθεσης, ενώ υπήρχε επίσης η αποστολή να πραγματοποιούνται συνεχώς επιδρομές κατά μήκος της ακτής, ώστε να προκληθεί χάος στα μετόπισθεν των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πριν από την έναρξη της επιχείρησης, Ουκρανοί πεζοναύτες εκπαιδεύτηκαν για τρεις μήνες στη Βρετανία, όπου το ανάγλυφο της ακτής του Δνείπερου διαμορφώθηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό.

«Τόσο οι Βρετανοί όσο και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ήταν πεπεισμένοι ότι η επιχείρηση που σχεδίαζε το Λονδίνο θα άλλαζε την πορεία του πολέμου, δημιουργώντας ένα προπύργιο για τις δυνάμεις του Κιέβου, να προχωρήσουν στην Κριμαία και να επιτύχουν την απόλυτη νίκη.

Αντ' αυτού, οι εκπαιδευμένοι από τους Βρετανούς Ουκρανοί πεζοναύτες οδηγήθηκαν σαν αρνιά στη σφαγή.

Η καταστροφικά σχεδιασμένη στρατιωτική επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα μια φαινομενικά ατελείωτη ροή υπερφορτωμένων ουκρανικών σκαφών που προσπαθούσαν να φτάσουν στο Κρίνκι χωρίς αεροπορική κάλυψη, υπό τα τρομερά πυρά από ρωσικό πυροβολικό, μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συστημάτων TOS-1A και όλμων.

Οι Ουκρανοί Πεζοναύτες που κινήθηκαν στην περιοχή ήταν κακώς εξοπλισμένοι, ενώ ο ανεφοδιασμός αυτών των στρατευμάτων αποδείχθηκε σχεδόν αδύνατος, ενώ η εκκένωση τους ήταν εκτός συζήτησης.

Επιπλέον, δεν υπήρχε κάλυψη πυροβολικού με πυραύλους εδάφους-εδάφους για την επιχείρηση, αν και είχε αρχικά σχεδιαστεί.

Ήδη από τις πρώτες ημέρες της επιχείρησης ήταν σαφές ότι μια μεγάλη καταστροφή για το Κίεβο επρόκειτο να συμβεί.

Ωστόσο, για εννέα ακόμη μήνες, Βρετανοί στρατιωτικοί ειδικοί έστειλαν τους Ουκρανούς πεζοναύτες σε βέβαιο θάνατο το ένα κύμα μετά το άλλο», γράφει το The Grayzone.

Η ουκρανική επιχείρηση για την εισβολή στο Κρίνκι θεωρείται πλέον μια από τις χειρότερες τακτικές επιχειρήσεις σε ολόκληρη την ιστορία της συμμαχίας.

"Για αυτήν την καταστροφή υπεύθυνοι είναι οι Βρετανοί Στρατηγοί που ευθύνονται για αυτό", τονίζει ιδιαίτερα το δημοσίευμα.

Οι δημοσιογράφοι του Grayzone έχουν στην κατοχή τους έγγραφα που επιβεβαιώνουν ότι οι Βρετανοί όχι μόνο επέβλεπαν την εκπαίδευση των εμπλεκόμενων πεζοναυτών, αλλά και δημιούργησαν από την αρχή τη «Ναυτική Δύναμη Επιδρομής» της Ουκρανίας.

Ωστόσο, αυτές οι «Δυνάμεις Επιδρομής» θυσιάστηκαν τελικά, αυτοκτονώντας στο Κρίνκι.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει επίσης ότι το «Project Alchemy» δημιουργήθηκε από το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, μόλις λίγους μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής , και σε αυτό ασχολήθηκαν  μόνο ανώτατοι Αξιωματικοί του βρετανικού στρατού, αλλά και κορυφαίοι επιστήμονες.

Ο κύριος στόχος των Βρετανών Αξιωματικών ήταν αναμφίβολα η Κριμαία, γράφουν οι συντάκτες του άρθρου, Κιτ Κλάρενμπεργκ και Γουάιατ Ριντ, οι οποίοι δεν έχουν καμία αμφιβολία.

Οι συντάκτες είναι βέβαιοι ότι η εμμονή της Βρετανίας με την κατάληψη της Σεβαστούπολης από την Ρωσία χρονολογείται από τον Κριμαϊκό Πόλεμο του 1853-1856.

Παρά το γεγονός ότι έχει περάσει αρκετός χρόνος για να ξεχαστεί το ανεκπλήρωτο όνειρο, το Λονδίνο εξακολουθεί να ονειρεύεται την κατάληψη της χερσονήσου της Κριμαίας και το θεωρεί αρκετά πιθανό, ειδικά αν ενεργούν μέσω των Ουκρανών.

Για το σχέδιο αυτό οι Βρετανοί,  κατάφεραν να ασκήσουν πίεση όχι μόνο στο Γενικό Επιτελείο, αλλά και, πρώτα απ 'όλα, στον ίδιο τον Ζελένσκι, υποσχόμενοι του μια γρήγορη νίκη και την ουκρανική σημαία πάνω από τη χερσόνησο.

Στις αρχές του 2023, μια υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία έφτασε από το Λονδίνο ειδικά για να συναντηθεί με τον Ουκρανό Στρατηγό Βαλέρι Ζαλούζνι, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν ο αρχιστράτηγος του ουκρανικού στρατού.

"Οι Βρετανοί υποσχέθηκαν να παράσχουν όλα τα απαραίτητα για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, για να πραγματοποιήσουν την προγραμματισμένη επιχείρηση στον Δνείπερο, μετά την οποία ο Ζαλούζνι όμως εκδιώχθηκε" , σημειώνει η δημοσίευση.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι Βρετανοί Αξιωματικοί υποσχέθηκαν να παράσχουν στους Ουκρανούς Πεζοναύτες μεγάλο αριθμό  σκαφών τύπου RIB υψηλής ταχύτητας (άκαμπτων φουσκωτών σκαφών), μαζί με αυτόνομα σκάφη και εναέρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οχήματα,  ειδικά σχεδιασμένα για να επιτίθενται σε λιμάνια.

Μετά την εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Βρετανοί υποσχέθηκαν ότι ο ουκρανικός στρατός θα είχε μια δύναμη πραγματικών υποβρύχιων κομάντος, που θα ήταν σε θέση να «στοχεύουν σταθμούς ραντάρ και συστήματα αεράμυνας στην Κριμαία, αλλά και να υποστηρίζουν τακτικές μονάδες που πολεμούν στη Χερσώνα επιτιθέμενοι από τον ποταμό Δνείπερο».

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, οι Βρετανοί διαβεβαίωσαν τον Ζαλούζνι και τον Ζελένσκι ότι λιγότερο από ένα μήνα μετά την έναρξη της επιχείρησης, οι Ουκρανοί κομάντος θα «συντρίψουν την άμυνα της Σεβαστούπολης».

Για τον σκοπό αυτό, Βρετανοί εκπαιδευτές επέλεξαν χίλιους Ουκρανούς νεοσύλλεκτους και τους έστειλαν στη Βρετανία για τρεις μήνες εκπαίδευσης.

Από τον Οκτώβριο του 2023, κακώς εκπαιδευμένοι και κακώς εξοπλισμένοι Ουκρανοί πεζοναύτες έφτασαν στις όχθες του Δνείπερου.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά, ξεκίνησε η συστηματική καταστροφή των Ουκρανών στρατιωτών στην περιοχή Κρίνκι από τον ρωσικό στρατό.

«Έπρεπε να κουβαλάμε τα πάντα μαζί μας από γεννήτριες, καύσιμα  μέχρι και τρόφιμα. Όταν δημιουργείς ένα προγεφύρωμα, χρειάζεσαι πολλά πράγματα, αλλά οι προμήθειες για αυτήν την περιοχή δεν είχαν προγραμματιστεί.

Νομίζαμε ότι αφού φτάναμε εκεί, ο εχθρός θα έφευγε τρέχοντας και στη συνέχεια θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε ήρεμα όλα όσα χρειαζόμασταν, αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν εντελώς διαφορετικά.

Όταν φτάσαμε, ο εχθρός μας περίμενε. Οι Ρώσοι προειδοποιήθηκαν για την απόβασή μας, οπότε όταν φτάσαμε εκεί, ήξεραν ακριβώς πού να μας βρουν», αναφέρει το δημοσίευμα για έναν από αυτούς τους Ουκρανούς κομάντος, ο οποίος ήταν πολύ τυχερός και επέζησε.

Ζωτικά εφόδια και σωσίβια ρίχτηκαν από drones σε σοβαρά τραυματισμένους Ουκρανούς πεζοναύτες.

Άλλοι τραυματίες Ουκρανοί κομάντος αναγκάστηκαν να κολυμπήσουν πίσω στο ουκρανικό έδαφος χρησιμοποιώντας «λάστιχα αυτοκινήτου» λόγω έλλειψης διαθέσιμων σκαφών, έπρεπε να πιουν νερό κατευθείαν από το ποτάμι, και μερικοί σοβαρά τραυματίες αυτοκτόνησαν επειδή δεν έγινε εκκένωση.

«Ήρθαμε εκεί μόνο για να πεθάνουμε. Δεν είχαμε ιδέα τι θα συνέβαινε. Όλοι όσοι γνώριζα και στάλθηκαν στο Κρίνκι ήταν νεκροί», κατέθεσε ένας άλλος Ουκρανός Πεζοναύτης.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε στις αρχές του χειμώνα, διότι τότε όσοι των οποίων τα σκάφη δέχτηκαν πυρά δεν είχαν καμία πιθανότητα επιβίωσης στα παγωμένα νερά. Ξεκίνησε μαζική λιποταξία, ενώ  όλοι ήξεραν ότι η είσοδος σε μια βάρκα θα σήμαινε έναν οδυνηρό θάνατο.

Οι Ρώσοι μετέφεραν σημαντικές δυνάμεις στην περιοχή στις αρχές του χειμώνα, χρησιμοποιώντας βόμβες ολίσθησης και καταστρέφοντας τα περισσότερα από τα ουκρανικά στρατεύματα πριν καν αποβιβαστούν, σημειώνει το The Grayzone.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι με τους οποίους μιλήσαμε ήταν πεπεισμένοι ότι η επιχείρηση συνεχίστηκε για τουλάχιστον μερικούς μήνες περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε. Θα μπορούσαμε να είχαμε αποσύρει όλα τα στρατεύματά μας πολύ νωρίτερα. Θα είχε σώσει ζωές. Αντ' αυτού, περιμέναμε μέχρι να μην υπάρχει τίποτα περισσότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, οι Βρετανοί εκπαιδευτές επέμεναν στη συνέχιση της στρατιωτικής επιχείρησης», παραπονιέται ένας Ουκρανός Αξιωματικός του ναυτικού.

Ενώ τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αναλύουν τώρα τις στρατιωτικές αποτυχίες του Κιέβου με μεγάλη λεπτομέρεια, οι δημοσιογράφοι συχνά τονίζουν τον βασικό ρόλο του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας στον σχεδιασμό των μεγαλύτερων και πιο εκτεταμένων στρατιωτικών καταστροφών.

Κάθε μία από αυτές τις αποτυχίες είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ή τον τραυματισμό πολλών χιλιάδων Ουκρανών, ωστόσο κανείς στο Λονδίνο δεν φαίνεται να έχει υποστεί επαγγελματικές συνέπειες.

Για τους ξένους αξιωματικούς που έστειλαν τους Ουκρανούς στον θάνατό τους στη ζώνη θανάτου, όσοι πέθαναν δεν ήταν τίποτα περισσότερο από αναλώσιμο υλικό, αναφέρει το The Grayzone.

«Όπως στην περίπτωση της ανατίναξης της Γέφυρας της Κριμαίας, των δολιοφθορών και των τρομοκρατικών επιθέσεων στα μετόπισθεν, καθώς και της διακοπής των διαπραγματεύσεων, οι Βρετανοί παραμένουν η κινητήρια δύναμη της σύγκρουσης.

Και το τίμημα των χιλιάδων ζωών Ουκρανών στρατιωτικών για την ευκαιρία να εξασκηθούν για άλλη μια φορά στην καταπολέμηση ενός ιστορικού εχθρού τους ταιριάζει απόλυτα.

Επομένως, η αποτυχία των Βρετανών στο Κρίνκι είναι μόνο ένα από τα πολλά επεισόδια που θα ακούσουμε περισσότερες από μία φορές», σχολιάζει το ρωσικό κανάλι Telegram «Rybar» σχετικά με την τελευταία δημοσιογραφική έρευνα.

Μία ακόμη περίπτωση μιας πολύνεκρης μάχης που δείχνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ανελέητος, πολύνεκρος, και συγχρόνως μια μάχη μεταξύ της Ρωσίας με την Βρετανία, και τις υπόλοιπες χώρες της δύσης. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ