Το Καζακστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν αναγνώρισαν την Κυπριακή Δημοκρατία και διόρισαν στη Λευκωσία πρεσβευτές, απορρίπτοντας επίσημα την ύπαρξη του κατεχόμενου μέρους της Κύπρου, γράφει σε σημερινό δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα CUMHURIYET.
Η αναγνώριση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη διακηρυγμένη πρόθεση του προέδρου του Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για ένταξη της αναγνωρισμένης από την Τουρκία αυτοαποκαλούμενης «ΤΔΒΚ» με καθεστός παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών.
Ο αρθογράφος του δημοσιεύματος ισχυρίζεται πως τα τρία κράτη προχώρησαν στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας με αντάλλαγμα τα χρήματα που τους υποσχέθηκε η ΕΕ.
Η αναγνώριση της «Νότιας Κύπρου» ως «Κυπριακής Δημοκρατίας» από τις τρεις χώρες της Κεντρικής Ασίας ως προϋπόθεση για τη στρατηγική τους συνεργασία με την ΕΕ είναι ένα πλήρες φιάσκο όσον αφορά την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, σημειώνεται στο ίδιο άρθρο. Δεν κατάφεραν καν να λάβουν πρώτα τα ευρωπαϊκά χρήματα με την υπόσχεση ότι θα αναγνωρίσουν μετά την Κυπριακή Δημοκρατία, γράφει ο Τούρκος αρθρογράφος και διαμαρτύρεται που οι τρεις χώρες της Κεντρικής Ασίας πειθαναγκάστηκαν από τις Βρυξέλλες πρώτα να αναγνωρίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία με την υπόσχεση ότι θα λάβουν μελλοντικά την οικονομική βοήθεια από τους 27.
Η αναγνώριση της «Κυπριακής Δημοκρατίας» σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζεται η ούτως λεγόμενη «ΤΔΒΚ» και, επιπλέον, οι «Τουρκοκύπριοι» θεωρούνται ως μέρος της «Κυπριακής Δημοκρατίας».
Στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Κεντρικής Ασίας που πραγματοποιήθηκε στη Σαμαρκάνδη, αποφασίστηκε η αναβάθμιση των σχέσεων των τριών τουρκογενών κρατών με το γκρουπ των 27 ευρωπαϊκών χωρών σε στρατηγική εταιρική σχέση. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα επενδύσει 12 δισεκατομμύρια ευρώ σε 5 χώρες της Κεντρικής Ασίας στο πλαίσιο μιας «στρατηγικής εταιρικής σχέσης», επισημαίνεται. Περί τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ αυτής της επένδυσης θα δοθούν για κρίσιμες πρώτες ύλες, 3 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη της εμπορικής οδού του Κεντρικού Διαδρόμου που συνδέει την Κίνα με την Ευρώπη και 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ για διάφορα περιβαλλοντικά έργα.
Συμπερασματικά, ο Τούρκος αθρογράφος αναφέρει ότι είναι προφανές ότι δεν γίνεται η Τουρκία να κάνει εξωτερική πολιτική ούτε με τον ισλαμισμό ούτε με τον τουρκισμό.
Τέλος, επικρίνεται η εν γένει στρατηγική της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και η συμμαχία της με τις ΗΠΑ.