Η Μελόνι, η κυβέρνηση της οποίας έχει συνεργαστεί στενότερα με την Κίνα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα προσγειωθεί το Σάββατο για ένα ταξίδι στο οποίο θα συναντήσει τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ. Η επίσκεψή της πρωθυπουργού της Ιταλίας έρχεται καθώς η Ευρώπη προετοιμάζεται για την αλλαγή του προέδρου των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, η οποία θα μπορούσε να ανατρέψει τις διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις της Ουάσινγκτον με την ΕΕ.
Η Ιταλίδα ηγέτης θεωρεί τον Σι ως κάποιον που θα μπορούσε να γίνει σημαντικός συμμέτοχος στον πόλεμο της Ουκρανίας, εάν η Ουάσινγκτον αποσύρει την υποστήριξή της, όπως έχει απειλήσει ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το Bloomberg.
Από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2022, η Μελόνι προσπάθησε να παρουσιάσει τον εαυτό της ως διπλωμάτη ικανό να μιλήσει σε ηγέτες από όλο το ιδεολογικό φάσμα, από τον Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας έως τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Οι φιλοδοξίες της έχουν αυξηθεί ώστε να συμπεριλάβει τον Σι σε αυτή την ομάδα, αναφέρουν πηγές του Bloomberg.
Η Μελόνι θα πρέπει να εξισορροπήσει αυτόν τον στόχο με την αυστηρότερη στάση της ΕΕ στο εμπόριο απέναντι στο Πεκίνο, καθώς και με τις εντάσεις σχετικά με την υποστήριξη του Σι στην πολεμική μηχανή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Ιταλίδα ηγέτης αναμένεται να αναφερθεί στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της με τους Κινέζους ηγέτες, δήλωσε άλλος αξιωματούχος.
Η ΕΕ έχει σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Κίνα – μερικές φορές με την προτροπή του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει παροτρύνει τους εταίρους των ΗΠΑ να αντιταχθούν στην κινεζική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και να αποκόψουν το Πεκίνο από τα τσιπ υψηλής τεχνολογίας. Με τον Ντόναλντ Τραμπ να προηγείται πλέον στις δημοσκοπήσεις για τις αμερικανικές εκλογές, η ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα ευθυγραμμιστεί μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Ενώ ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος απειλεί με δασμούς 60% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα εάν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, σχεδιάζει επίσης μια πιθανή εκστρατεία δράσεων κατά της ΕΕ, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει έναν γενικό ελάχιστο δασμό 10%. Αυτό δίνει στους ηγέτες της Κίνας ένα άνοιγμα για την αποκατάσταση της Ευρώπης ως ρυθμιστικού παράγοντα μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον, καθώς η ΕΕ προσπαθεί να αποφύγει την κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων σε δύο μέτωπα.