Την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνοδεύουν στην Ουκρανία ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και 15 άλλοι Ευρωπαίοι επίτροποι.
«Είναι ωραίο που επιστρέφω στο Κίεβο, για τέταρτη φορά μετά την εισβολή της Ρωσίας, και αυτή τη φορά μαζί με την ομάδα μου των επιτρόπων», έγραψε η φον ντερ Λάιεν στο Twitter. Την ανάρτηση συνόδευε μια φωτογραφία της στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου.
«Είμαστε εδώ μαζί για να δείξουμε ότι η ΕΕ βρίσκεται σθεναρά στο πλευρό της Ουκρανίας. Και για να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη στήριξη και τη συνεργασία μας», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναμένεται αύριο, Παρασκευή, στην ουκρανική πρωτεύουσα για τη σύνοδο της ΕΕ με την Ουκρανία, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η διήμερη αυτή επίσκεψη Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Κίεβο πραγματοποιείται αφού η ουκρανική κυβέρνηση επεσήμανε με ανακοίνωσή της ότι αναμένει από την ΕΕ έναν οδικό χάρτη για το πώς η χώρα θα μπορέσει να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις «όσο το δυνατόν πιο σύντομα και πιο επιτυχημένα».
«Τα επόμενα βήματα θα γίνουν όταν ικανοποιηθούν όλοι οι όροι»
Η ένταξη στην ΕΕ είναι μια μακρά και περίπλοκη διαδικασία. Στην αυριανή συνάντηση είναι πιθανό να αναγνωριστούν οι πρόοδοι που έχει σημειώσει η Ουκρανία σε κάποιους τομείς, όπως οι μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό της σύστημα.
Σε προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης αναφέρεται ότι «η ΕΕ θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα μόλις ικανοποιηθούν πλήρως όλοι οι όροι. Η Ουκρανία υπογράμμισε την αποφασιστικότητά της να εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό».
Εξάλλου η ΕΕ αναμένεται να ανακοινώσει αύριο ότι θα εκπαιδεύσει επιπλέον 15.000 Ουκρανούς στρατιώτες, διπλασιάζοντας τον αρχικό της στόχο, ώστε να βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή. Παράλληλα πρόκειται να συζητηθεί η παροχή ανθρωπιστικής και οικονομικής στήριξης προς το Κίεβο.
Η επίσκεψη έχει επιπλέον συμβολικό χαρακτήρα, καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος από την έναρξη του πολέμου, με την Κομισιόν να τη χαρακτηρίζει «ισχυρό σύμβολο» της ευρωπαϊκής στήριξης προς την Ουκρανία, «μπροστά στην αδικαιολόγητη επίθεση» της Ρωσίας.