Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα του Κιέβου για πολεμικά αεροσκάφη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν θα παράσχουν μαχητικά F-16 στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι το Παρίσι είναι πρόθυμο να προμηθεύσει μαχητικά αεροσκάφη, πιθανότατα το Mirage 2000C, στην Ουκρανία.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 30 Ιανουαρίου στη Χάγη, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι «εξ ορισμού, τίποτα δεν αποκλείεται», προσθέτοντας ότι η Ουκρανία δεν έχει ζητήσει κανένα αεροσκάφος.
Αφού οι ΗΠΑ και η Γερμανία αποφάσισαν να προμηθεύσουν κύρια άρματα μάχης στην Ουκρανία, το Κίεβο έστρεψε την προσοχή του στο να πείσει τους συμμάχους του να προμηθεύσουν σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη. Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, αυτό θα βοηθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις να ενισχύσουν την αεράμυνα, να αποκρούσουν τις ρωσικές επιθέσεις και να προετοιμαστούν για μια εαρινή επίθεση.
Αλλά η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να αποκλείσει την αποστολή F-16 στην Ουκρανία στις 30 Ιανουαρίου φάνηκε να διαψεύδει τις ελπίδες του Κιέβου ότι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του θα πρωτοστατούσε στην προσπάθεια προμήθειας των τζετ. Η Γερμανία έχει λάβει την ίδια στάση και αποφάσισε να μην στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία. Εν τω μεταξύ, άλλα ευρωπαϊκά έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, υποστηρίζουν την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών σε συγκεκριμένες συνθήκες.
Οι Financial Times ανέφεραν, επικαλούμενοι πηγές, ότι το Παρίσι έχει κοινοποιήσει την απόφασή του σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που στέλνουν πρόσθετα οπλικά συστήματα, αλλά είναι απίθανο να ληφθεί απόφαση σύντομα.
Η έκθεση σημειώνει ότι η προμήθεια συστημάτων αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας και η εκπαίδευση Ουκρανών χειριστών για τη λειτουργία τους παραμένουν κορυφαίες προτεραιότητες. Οι παράμετροι που χρησιμοποιεί η Γαλλία κατά την αξιολόγηση των αιτημάτων για στρατιωτικό εξοπλισμό από την Ουκρανία παρουσιάστηκαν ξανά από τον Μακρόν στις 30 Ιανουαρίου.
Αυτά τα κριτήρια είναι:
- Θα είναι πολύτιμο και πρακτικό για τον ουκρανικό στρατό;
- Υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης;
- Η προμήθεια του στρατιωτικού υλικού θα αποδυναμώσει τις γαλλικές στρατιωτικές δυνατότητες;
Μετά από μια συνάντηση με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε (Mark Rutte), ο Γάλλος πρόεδρος είπε: «Λαμβάνουμε αυτές τις αποφάσεις με βάση τα αιτήματα που κάνει η Ουκρανία, όχι τις φήμες που κυκλοφορούν… κάθε φορά που λαμβάνουμε ένα αίτημα, το εξετάζουμε».
Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους παράγοντες, η Γαλλία έχει επιλέξει μέχρι στιγμής να μην στείλει τα κύρια άρματα μάχης Leclerc στο Κίεβο, αλλά ο Μακρόν δεν το απέκλεισε και συμφώνησε να στείλει ελαφρύτερα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού AMX-10.
Mirage 2000 για την Ουκρανία;
Εάν η Γαλλία στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, αυτά πιθανότατα θα είναι τα Mirage 2000C, τα οποία η Γαλλική Αεροπορική και Διαστημική Δύναμη απέσυρε επισήμως τον Ιούνιο του 2022. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι εάν ο Μακρόν επιλέξει να παράσχει μαχητικά αεροσκάφη, η Γαλλία θα στείλει μια παλαιότερη παραλλαγή μαχητικών αεροσκαφών Mirage στην Ουκρανία.
Αναπτύχθηκε από την Dassault Aviation, η Γαλλία είχε 106 αεροσκάφη Mirage 2000 σε υπηρεσία στις αρχές του περασμένου έτους, τα οποία θα αντικατασταθούν από τα τελευταίας τεχνολογίας μαχητικά Rafale έως το 2030.
Το μαχητικό αεροσκάφος Dassault Mirage 2000C αποσύρθηκε από τη Γαλλία στις 23 Ιουνίου 2022, αφήνοντας σε υπηρεσία μόλις 66 αεροσκάφη παραλλαγής επίγειας επίθεσης Mirage 2000D και 26 αναχαιτιστές Mirage 2000-5. Ωστόσο, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού για 55 μαχητικά Mirage 2000D. Το πρώτο εκσυγχρονισμένο αεροσκάφος παραδόθηκε το 2021 και όλες οι παραδόσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το 2025.
Στόχος του προγράμματος ήταν να εκσυγχρονίσει τα αεροηλεκτρονικά στο Mirage 2000D και να επιτρέψει τη χρήση των αντιαεροπορικών πυραύλων MICA και όχι του υπάρχοντος MAGIC. Ωστόσο, τα αποσυρθέντα αεροσκάφη Mirage 2000C θα μπορούσαν να δοθούν στην Ουκρανία χωρίς να διακυβεύονται οι γαλλικές στρατιωτικές δυνατότητες.
Η Γαλλία κατασκευάζει δικά της αεροσκάφη. Ως εκ τούτου, δεν απαιτείται άδεια εξαγωγής από τρίτο μέρος. Αρκετές ευρωπαϊκές στρατιωτικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν F-16, αλλά η αποστολή τους στην Ουκρανία θα χρειαζόταν την έγκριση των ΗΠΑ. Αυτό κάνει τη Γαλλία πιο ελκυστική επιλογή για την Ουκρανία.
Το γαλλικού προτύπου Mirage 2000C έχει αρκετές σημαντικές ελλείψεις, κυρίως την απουσία πυραύλου κατευθυνόμενου από ραντάρ για εμπλοκές μεγαλύτερου βεληνεκούς. Μετά τον παροπλισμό του απαρχαιωμένου πυραύλου Super 530D που κατευθυνόταν από ραντάρ το 2012, ο πύραυλος αέρος-αέρος αναζήτησης θερμότητας μικρής εμβέλειας Magic II και δύο εσωτερικά πυροβόλα των 30 χιλιοστών χρησίμευσαν ως κύριος οπλισμός.
Το Mirage 2000C θα μπορούσε να προσφέρει στο Κίεβο τη δυνατότητα να διεξάγει επιχειρήσεις χερσαίας επίθεσης. Με την ικανότητα διεξαγωγής αποστολών επίθεσης εδάφους με βόμβες καθοδήγησης λέιζερ GBU-12 Paveway II 500 λιβρών, το Mirage 2000C έχει αναβαθμιστεί ώστε να έχει κάποιο βαθμό πολλαπλών ρόλων.
Με δεδομένο αρκετό χρόνο και τις κατάλληλες εγκρίσεις, περισσότερα όπλα μπορούν επίσης να προστεθούν στο Mirage 2000C. Ωστόσο, η έλλειψη λοβού στόχευσης στην υπάρχουσα διαμόρφωση του τζετ είναι ένα σημαντικό επιχειρησιακό μειονέκτημα.