Σε μια πρωτοφανή κίνηση, η Γερμανία ενώθηκε με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στην ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, στέλνοντας τη Δευτέρα ένα πολεμικό πλοίο στα αμφισβητούμενα ύδατα για να αντιμετωπίσει τις διευρυνόμενες εδαφικές φιλοδοξίες της Κίνας για πρώτη φορά σε δύο δεκαετίες.
Το Reuters επικαλέστηκε αμυντικούς αξιωματούχους στο Βερολίνο που δήλωσαν ότι "το γερμανικό ναυτικό θα τηρήσει τους κοινούς εμπορικούς δρόμους", οι οποίοι περιέγραψαν περαιτέρω ότι "η φρεγάτα δεν αναμένεται να πλεύσει μέσω του Στενού της Ταϊβάν, μια ακόμη τακτική δραστηριότητα των ΗΠΑ που καταδικάστηκε από το Πεκίνο".
«Παρ 'όλα αυτά, το Βερολίνο κατέστησε σαφές ότι η αποστολή χρησιμεύει για να τονίσει το γεγονός ότι η Γερμανία δεν αποδέχεται τις εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας», προσθέτει η έκθεση.
Η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Annegret Kramp-Karrenbauer σε μια νέα δήλωση τόνισε ότι «θέλουμε να τηρείται ο ισχύων νόμος, οι θαλάσσιες διαδρομές να είναι ελεύθερές, οι ανοικτές κοινωνίες να προστατεύονται και το εμπόριο να ακολουθεί δίκαιους κανόνες». Και σε μια δήλωση που έκανε την περασμένη εβδομάδα η Kramp-Karrenbauer εξήγησε ότι "η ισχυρότερη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας ενισχύει την πολυμερή προσέγγιση που είναι τόσο σημαντική για εμάς και ενισχύει τη συνεργασία με φίλους στην Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τη Σιγκαπούρη".
Η γερμανική φρεγάτα που τώρα ταξιδεύει προς την περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως η «Μπάγερν» - η οποία ξεκινά ένα επταήμερο ταξίδι στον Ινδο -Ειρηνικό, συμπεριλαμβανομένων στάσεων στην Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και το Βιετνάμ. Όπως διευκρινίζει ο ιστότοπος θαλάσσιας παρακολούθησης Naval News: Στο δρόμο, προγραμματίζονται ασκήσεις με τις ναυτικές δυνάμεις της Αυστραλίας, της Σιγκαπούρης, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Το πλοίο αναμένεται να διασχίσει τη θάλασσα της Νότιας Κίνας στα μέσα Δεκεμβρίου, καθιστώντας το το πρώτο γερμανικό πολεμικό πλοίο που διέρχεται από την περιοχή από το 2002.
Πάντως το ζήτημα έχει και άλλες προεκτάσεις αφού το Βερολίνο έχει την πρόσθετη πίεση να μην θέλει να δημιουργήσει νέες εντάσεις με το Πεκίνο, δεδομένου ότι η Κίνα έγινε πρόσφατα ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας.