Κόσμος

Επόμενη μάστιγα για τον Ερντογάν η λειψυδρία-Πως επηρεάζεται η Θράκη

Οι 10 πληγές του Φαραώ ''χτύπησαν'' την Τουρκία... Από τις πλημμύρες, στις πυρκαγιές και μέχρι και στον μετεωρίτη!

Και κατά πως φαίνεται έπεται συνέχεια! Επόμενη μάστιγα που θα έχει να αντιμετωπίσει η γείτονα χώρα θα είναι η λειψυδρία! Ένα θέμα που άπτεται και ελληνικού ενδιαφέροντος, αφού αφορά στην Θράκη...

Ο καθηγητής Dr. Lokman Hakan Tecer από το Πανεπιστήμιο Corlu, Μηχανικός της σχετικής Σχολής, δήλωσε ότι η Θράκη στέλνει προειδοποιητικό μήνυμα και συγκεκριμένα είπε: “Δεν είναι δυνατόν να πούμε ότι η βροχή που πέφτει περνά απευθείας στα υπόγεια ύδατα. Άλλα εξατμίζονται, άλλα ρέουν. Το υπόλοιπο αρχίζει να τροφοδοτεί το επίπεδο των υπόγειων υδάτων, το οποίο ποικίλλει περισσότερο ή λιγότερο ανάλογα με την υδρολογία, αλλά μπορούμε να μιλήσουμε για μετάβαση στα υπόγεια ύδατα περίπου 10-12 %. Αλλά τώρα που η βροχόπτωση είναι καλή, δεν σημαίνει ότι τα επίπεδα των υπόγειων υδάτων θα είναι εκτός επιπέδου συναγερμού. Επειδή γνωρίζουμε εδώ ότι στη λεκάνη Ergene (σ.σ. Εργίνης) σε αυτήν την περιοχή, υπάρχουν ποσοστά χρήσης υψηλότερα από τα ποσοστά θρεπτικών συστατικών όταν τα ταξινομούμε ως γεωργική άρδευση, βιομηχανική χρήση και οικιακή χρήση”.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, βρίσκεται στο επίπεδο του 1,26. Τι σημαίνει αυτό; “Είναι άκρως απίθανο το πρόβλημα με τα επίπεδα των υπόγειων υδάτων σε αυτήν την περιοχή να διορθωθεί και να γεμίσει με βροχοπτώσεις από σήμερα έως αύριο. Αντ 'αυτού, είναι απαραίτητο να δούμε τα επίπεδα των υπόγειων υδάτων ως αποθέματα και να περιορίσουμε τη χρήση τους και να μειώσουμε τη χρήση τους” λέει ο καθηγητής!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο καθηγητής Tecer τόνισε ότι τα υπόγεια ύδατα στην περιοχή εξαντλούνται μέρα με τη μέρα και το νερό είναι τώρα στα 400 μέτρα. “Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξετάσαμε, γνωρίζουμε ότι τα επίπεδα των υπόγειων υδάτων σε αυτήν την περιοχή έχουν εξαντληθεί κατά 80-85 % και μειώθηκαν κατά 85 %.” τονίζει.

“Λέμε πάντα, χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας. Υπάρχει ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας, ότι δεν πρέπει να καταστρέψουμε το περιβάλλον. Με άλλα λόγια, μπορούμε να κερδίσουμε χρήματα, να φάμε και να πιούμε εδώ και να συνεχίσουμε τη ζωή μας, αλλά αν δεν αλλάξουμε τη νοοτροπία μας στη δημιουργία μιας ισορροπημένης ζωής με τη φύση, αύριο, 10 χρόνια αργότερα, σε αυτή τη γη της πατρίδας μας που θα αφήσουμε στα παιδιά μας, μετά από 20 χρόνια, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με περιβαλλοντικά προβλήματα και περιβαλλοντικές καταστροφές που δεν μπορούν να αντισταθμιστούν. Έτσι πρέπει να το δούμε” επισημαίνει ο Τούρκος καθηγητής.

H έλλειψη νερού απασχόλησε την Τουρκία και στις αρχές του έτους.  Σημαντικές πόλεις σε ολόκληρη την Τουρκία αντιμετώπισαν έλλειψη νερού, με τις προειδοποιήσεις ειδικά για την Κωνσταντινούπολη να λένε τον Ιανουάριο ότι έχουν απομείνει λιγότερο από 45 ημέρες νερού. Οι κακές βροχοπτώσεις οδήγησαν στην πιο σοβαρή ξηρασία της χώρας εδώ και μια δεκαετία και άφησαν τη μεγαλούπολη των 17 εκατομμυρίων ανθρώπων με εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα νερού, σύμφωνα με το επιμελητήριο χημικών μηχανικών της Τουρκίας.  Η Σμύρνη και η Προύσα, οι επόμενες δύο μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα, με φράγματα που βρίσκονται περίπου στο 36% και 24% του κανονικού αντίστοιχα, και αγρότες σε περιοχές παραγωγής σιταριού, όπως η πεδιάδα του Κόνυα και η επαρχία Αδριανούπολης στα σύνορα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία έχουν επίσης προειδοποιήσει. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάλιστα η οξεία έλλειψη βροχοπτώσεων το δεύτερο εξάμηνο του 2020 οδήγησε τη διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων να δώσει οδηγίες στους ιμάμηδες να προσεύχονται για βροχή.

 

https://www.youtube.com/watch?v=nmuDbNwkgnU&pp=sAQA

Οι τουρκικοί υδάτινοι πόροι είναι υποθηκευμένοι στο Κατάρ

 

Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως οι τουρκικοί υδάτινοι πόροι είναι υποθηκευμένοι στο Κατάρ...

Η συμφωνία Τουρκίας-Κατάρ για τη διαχείριση των υδάτων προκάλεσε αντιπαραθέσεις προ μηνών. Με τη συμφωνία, το δικαίωμα χρήσης υδάτινων πόρων, ορισμένων ποταμών και λιμνών, θα δοθεί στο Κατάρ για 49-99 χρόνια με απόφαση του Ερντογάν.

Η μεταφορά του δικαιώματος για τους τουρκικούς υδάτινους πόρους στο Κατάρ στηλιτεύτηκε από την αντιπολίτευση ως μια συμφωνία κατά των “εθνικών συμφερόντων και της ανεξαρτησίας” .

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...