Επιφυλακτική ως προς τις προοπτικές ανάκαμψης της τουρκικής λίρας εμφανίζεται η Capital Economics, η οποία «βλέπει» ορισμένες παραμέτρους που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ανοδική πορεία του νομίσματος.
Μετά το χαμηλό των 4,93 λιρών/δολάριο, το τουρκικό νόμισμα έχει καταγράψει ράλι της τάξης του 9% απέναντι στο αμερικανικό νόμισμα και πλέον διαπραγματεύεται στις 4,53 λίρες/δολάριο.
Με βάση τις εμπειρίες του 2014 και του 2017, όταν η λίρα είχε πληγεί από ανάλογα sell-offs, η Capital Economics θεωρεί ότι το τουρκικό νόμισμα -δυνητικά- θα μπορούσε να δώσει παράταση ζωής στο ανοδικό σερί.
Ωστόσο, μια σειρά από παράγοντες ενδεχομένως να αποτελέσει τροχοπέδη στη δυναμική του αναδυόμενου νομίσματος, το οποίο παραμένει ένα εκ των πλέον ευάλωτων στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Πιο συγκεκριμένα, η Capital Economics σταχυολογεί τις παρακάτω εξελίξεις:
Η συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις 7 Ιουνίου, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων, διαψεύδοντας τις προσδοκίες της αγοράς.
Στις εκλογές του Ιουνίου, εφόσον ο Ερντογάν χρειαστεί και δεύτερο γύρο προκειμένου να παραμείνει στον προεδρικό θώκο, η ανοδική πορεία της λίρας θα εξασθενήσει.
Ιστορικά, η λίρα έχει υποστεί σημαντικά πλήγματα εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας, όπως συνέβη και το 2015, όταν το κυβερνών κόμμα απώλεσε την κυβερνητική πλειοψηφία.
Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως, συνίσταται στο παγκόσμιο επενδυτικό κλίμα, καθώς η λίρα παραμένει υπερβολικά εξαρτημένη από τις διαθέσεις των διεθνών αγορών. Άλλωστε, ας μην λησμονούνται οι τεράστιες ανάγκες χρηματοδότησης από το εξωτερικό και τα μεγάλα αποθέματα ξένου συναλλάγματος.
Η πρόθεση της Federal Reserve να προχωρήσει σε νέα επιθετική αύξηση των επιτοκίων, εξέλιξη η οποία θα αποτρέψει τις ροές κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες αγορές.
Με βάση όλα τα παραπάνω, η Capital Economics εκτιμά ότι λίαν συντόμως οι εισροές κεφαλαίων προς το τουρκικό νόμισμα θα εξασθενήσουν και η λίρα θα περιέλθει σε νέα περιδίνηση, αρχής γενομένης από το τέλος του 2018.