Κακό μπελά έχει βρεί η Ελλάδα με την ραγδαία αναπτυσσόμενη τουρκική αμυντική βιομηχανία, ιδιαίτερα στον τομέα των drones, όπου οι "γείτονες" κάνουν τεχνολογικά άλματα συνεχώς, ενώ παράλληλα δοκιμάζουν τη χρήση και αποτελεσματικότητά τους σε ασκήσεις, δημιουργώντας νέα δόγματα διεξαγωγής επιχειρήσεων, προκειμένου όταν "ωριμάσουν" οι συνθήκες να τα εφαρμόσουν σε βάρος μας.
Οι Τούρκοι δοκίμασαν με επιτυχία τακτικά drones στην "Χειμερινή Άσκηση 2025" στο Κάρς
Οι Τούρκοι επισημαίνουν ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διεθνής "Χειμερινή Άσκηση 2025", που διεξάγεται από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TAF) στο Καρς της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της οποίας, τα Tactical Mini UAV Systems της STM έπληξαν αποτελεσματικά στόχους με μεγάλη ακρίβεια.
Ως μία από τις κορυφαίες αμυντικές εταιρείες της Τουρκίας, η STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş., συνεχίζει να επιδεικνύει τις προηγμένες τεχνολογίες της σε διεθνείς στρατιωτικές ασκήσεις.
Το αποδεδειγμένο μάχιμο KARGU, το πρώτο περιπλανώμενο UAV της Τουρκίας, το οποίο χρησιμοποιείται ενεργά από το TAF από το 2018 σε αντιτρομοκρατικές, διασυνοριακές και ειδικές επιχειρήσεις, έδειξε για άλλη μια φορά τις ανώτερες δυνατότητές του στην άσκηση.
Το KARGU πραγματοποίησε επιτυχώς πολλαπλά χτυπήματα ακριβείας σε καθορισμένους στόχους, λαμβάνοντας επαινετικά σχόλια.
Ήδη τελεί σε υπηρεσία σε περισσότερες από 10 χώρες σε τρεις ηπείρους, το KARGU.
Ένα άλλο UAV, το TOGAN , έπαιξε κρίσιμο ρόλο στις αποστολές αναγνώρισης, επιτήρησης και πληροφοριών καθ' όλη τη διάρκεια της άσκησης. Το TOGAN, το οποίο εντάχθηκε στο απόθεμα TAF το 2022, έχει επίσης εξαχθεί σε δύο αφρικανικές χώρες.
Επιπλέον, το UAV BOYGA Ammunition Drop, εξοπλισμένο με πυρομαχικά όλμου 81 mm, εκτέλεσε επιτυχώς πλήγματα ακριβείας στους καθορισμένους στόχους του.
Το BOYGA βρίσκεται επί του παρόντος σε υπηρεσία TAF και έχει εξαχθεί σε ξένη χώρα.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της άσκησης παρουσιάστηκε το σύστημα Through The Wall Radar (DAR), το οποίο εισήχθη πρόσφατα στον κατάλογο TAF.
Το σύστημα χρησιμοποιήθηκε ενεργά από τη Διοίκηση του Τάγματος Έρευνας και Διάσωσης Καταστροφών (DAK) σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Επιπλέον, ο Διοικητής των Τουρκικών Χερσαίων Δυνάμεων Στρατηγός Selçuk Bayraktaroğlu και πολυάριθμες τοπικές και διεθνείς στρατιωτικές αντιπροσωπείες επισκέφθηκαν το περίπτερο της STM στον εκθεσιακό χώρο της αμυντικής βιομηχανίας εντός του χώρου ασκήσεων.
Άσκηση Ειδικών Δυνάμεων Τουρκίας-Πακιστάν στο Ισλαμπαμπάντ
Σύμφωνα με τουρκικές πηγές ,κοινή άσκηση ειδικών δυνάμεων Τουρκίας-Πακιστάν με την επωνυμία (ATATÜRK-XIII-2025) διεξήχθη στο Ισλαμαμπάντ/Πακιστάν μεταξύ 10-21 Φεβρουαρίου 2025, με τη συμμετοχή τουρκικών και πακιστανικών δυνάμεων.
Στο Cherat πραγματοποιήθηκε εξάλλου η Ημέρα Διακεκριμένου Παρατηρητή της άσκησης, η οποία πραγματοποιήθηκε για την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών μεταξύ των μονάδων καταδρομέων και των ειδικών δυνάμεων των δύο χωρών.
Κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων της Ημέρας Διακεκριμένου Παρατηρητή, στοιχεία εδάφους και αέρα κατέστρεψαν με επιτυχία τους καθορισμένους στόχους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων, στην άσκηση συμμετέχουν δύο μάχιμες ομάδες από τις Πακιστανικές Ειδικές Δυνάμεις και 36 στρατιώτες όλων των βαθμίδων από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Η δήλωση ανέφερε ότι οι δύο χώρες στόχευαν να αναπτύξουν τις επαγγελματικές στρατιωτικές τους ικανότητες μέσω κοινής εκπαίδευσης και ότι οι μονάδες που συμμετείχαν επωφελήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την άσκηση.
Η άσκηση, η οποία διεξάγεται εναλλάξ μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν από το 1998, ονομάζεται «Άσκηση JINNAH» τα χρόνια που διεξάγεται στην Τουρκία και «Άσκηση ATATURK» τα χρόνια που διεξάγεται στο Πακιστάν.
Προβληματισμός από συνεκπαιδεύσεις και drones
Οι κατά καιρούς συνεκπαιδεύσεις Ειδικών Δυνάμεων της Τουρκίας με αντίστοιχες των Αζερμπαϊτζάν-Πακιστάν-Σομαλίας στην Τουρκία , αλλά και στις χώρες αυτές, σε συγκερασμό με την συμμετοχή τους σε αμφίβιες ασκήσεις των "γειτόνων" στο Αιγαίο, με σενάρια συμμετοχής τους στην κατάληψη νησιών, μας προβληματίζουν.
Η Ελλάδα είναι συνεπώς πολύ πιθανό, να βρεθεί αντιμέτωπη σε περίπτωση στρατιωτικής σύρραξης με την Τουρκία, αντιμέτωπη και με Ειδικές Δυνάμεις των εν λόγω χωρών, κάτι που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν από εμάς.
Τέλος η συνεχής ανάπτυξη drones από την τουρκική αμυντική βιομηχανία και η δοκιμή τους από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας τους, αναβαθμίζει ακόμη περισσότερο την απειλή σε βάρος μας.