Η πρόσφατη εκλογική νίκη του Φρίντριχ Μερτς με το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) θα μπορούσε να σημάνει απότομη αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής της Γερμανίας στο ζήτημα της μεταφοράς πολύτιμων οπλικών συστημάτων στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Θα Μεταφέρει Πυραύλους Taurus στο Κίεβο;
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, το Κίεβο λέγεται πως θα μπορούσε να λάβει τους πολυαναμενόμενους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τύπου Taurus από τον νέο Γερμανό καγκελάριο.
Η Ουκρανία είχε αιτηθεί αυτά τα πυραυλικά συστήματα πρώτη φορά στα τέλη του Απριλίου του 2023. Ο νέος ηγέτης της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς είχε δηλώσει αρκετές φορές προεκλογικά πως σκόπευε να ενισχύσει την στρατιωτική υποστήριξη που πρόσφερε η χώρα του προς την Ουκρανία.
Ο Όλαφ Σολτς, ο προκάτοχος του Μερτς, αρνήθηκε κατηγορηματικά την αποστολή τέτοιων πυραύλων στην ουκρανική πολεμική αεροπορία φοβούμενος πως η χρήση τους στην ρωσική επικράτεια θα προκαλούσε κλιμάκωση της σύρραξης.
Ο αρχηγός των Χριστιανοδημοκρατών δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για ένα τέτοιο σενάριο. Κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε τονίσει επανειλημμένα πως θα έδινε το πράσινο φως για την μεταφορά των υπερ-πυραύλων Taurus στην Ουκρανία, βοηθώντας το Κίεβο στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.
Εμείς να σας υπενθυμίσουμε πως οι πύραυλοι κρουζ τύπου Taurus είναι όπλα γερμανικής παραγωγής, σχεδιασμένα να πλήττουν στρατηγικούς στόχους σε μέγιστη απόσταση 500 χιλιομέτρων. Αν προστεθούν στο ουκρανικό οπλοστάσιο τότε θα αποτελέσουν τα ισχυρότερα πυρομαχικά που έχει λάβει η Ουκρανία από συμμαχική χώρα.
Αν ο Μερτς πράγματι δώσει εντολή για μεταφορά πυραύλων Taurus στο Κίεβο τότε οι παραδόσεις των πρώτων μονάδων θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μόλις ένα μήνα αφότου σχηματιστεί και επίσημα η νέα γερμανική κυβέρνηση, δηλαδή από τις αρχές Απριλίου. Μέχρι τότε θα πρέπει να εκπαιδευτούν Ουκρανοί στρατιωτικοί στην χρήση αυτών των πυραύλων, κατά πάσα πιθανότητα επί γερμανικού εδάφους.
Να σας ενημερώσουμε πως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο επαίνεσαν την προθυμία του Μερτς να προμηθεύσει τον ουκρανικό στρατό με τους στρατηγικούς πυραύλους κρούσης Taurus. Πάρα αυτά, δημοσκοπήσεις δείχνει ότι ο γερμανικός λαός δεν είναι σύμφωνος με μία τέτοια κίνηση. Συγκεκριμένα μία μεγάλη δημοσκόπηση ανακάλυψε ότι το 60% των ερωτηθέντων διαφωνούσαν με την αποστολή Taurus στην Ουκρανία φοβούμενοι την πιθανότητα κλιμάκωσης της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης.