Κόσμος

Η Τουρκία διάβηκε τον «Ρουβίκωνα» στο συριακό ζήτημα

Η Τουρκία έχει ξεκινήσει στην πραγματικότητα ήδη τον πόλεμο εντός συριακού εδάφους , και σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να συγκρουστεί με την Ρωσία σε ένα πόλεμο καταστροφικό για την ίδια , αναφέρει Ρώσος ειδικός αναλυτής επί γεωπολιτικών και αμυντικών θεμάτων , σύμφωνα με  δημοσίευμα.

Τη Δευτέρα,  το τουρκικό πυροβολικό άνοιξε πυρ σε ένα από τους οικισμούς της βόρειας Συρίας στην επαρχία της Λατάκειας, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων  Sana.

"Οι τουρκικές αρχές είναι υπεύθυνες για τον βομβαρδισμό της περιοχής Jabal Oteyra με πυροβολικό  στα βόρεια, τραυματίζοντας αμάχους», ανέφερε σε ανακοίνωση το συριακό πρακτορείο ειδήσεων . Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αυτή δεν είναι η πρώτη επίθεση του τουρκικού πυροβολικού  στο έδαφος της Συρίας.

Μια ημέρα νωρίτερα, η τουρκική πλευρά διατύπωσε κατηγορίες κατά της Ρωσίας για  υποτιθέμενη παραβίαση του εναέριου χώρου της από ρωσικό  μαχητικό αεροσκάφος Su-34. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία  σαφής απόδειξη γι 'αυτό από την πλευρά της Τουρκίας, και κανένας νατοϊκός αξιωματούχος δεν διαθέτει απτά στοιχεία για κάτι τέτοιο.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια αυξημένη δραστηριότητα και επιθετικότητα της τουρκικής πλευράς στα σύνορα της Συρίας, και πως όλα αυτά αφορούν  σοβαρές γεωπολιτικές συνέπειες.

Το ερώτημα προς το παρόν είναι ένα, θα αναλάβει  η Τουρκία  σύντομα στρατιωτική δράση σύνορα με την Συρία ή όχι ; Με δεδομένη την παρουσία των ρωσικών στρατευμάτων στη Λατάκια, πρέπει να γίνει κατανοητό υπάρχει  μεγάλη πιθανότητα ένοπλης αντιπαράθεσης .

Η  εκδοχή για τα αίτια των επιθετικών ενεργειών  της Τουρκίας είναι ότι αυτές αφορούν μια  σχεδιαζόμενη προσπάθεια να αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση σχετικά με την διεξαγωγή των συνομιλιών στην Γενεύη.

Η επιτυχία αυτών των διαπραγματεύσεων για ένα συριακό διακανονισμό  θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως η αρχή της σταθεροποίησης της κατάστασης στην χώρα, κάτι που δεν  συμπεριλαμβάνεται στα σχέδια της Άγκυρας, η οποία έχει το «βλέμμα της» στο να αρπάξει συριακό έδαφος .

Όσο για τις  αντιμαχόμενες πλευρές στην Συρία, αυτές  δεν είναι  σε θέση να διατυπώσουν  σαφείς προστάσεις σχετικά με αυτό που αναμένεται στις συνομιλίες. Στο πλαίσιο αυτό, μια μικρή στρατιωτική «σύρραξη» στα τουρκο-συριακά σύνορα θα είναι σε θέση να ματαιώσει την διαδικασία των διαπραγματεύσεων στην Γενεύη για αόριστο χρονικό διάστημα.

Η δεύτερη εκδοχή φαίνεται είναι πολύ πιο επικίνδυνη . Σύμφωνα με αυτήν , η Τουρκία είναι έτοιμη να προβεί σε μια απελπισμένη κίνηση με την πρόκληση ενός πολέμου  στην περιοχή,  « σύροντας»  και την Ρωσία σε αυτόν, και ίσως και το ΝΑΤΟ.

«Η Ρωσία και η Τουρκία είναι τώρα στα πρόθυρα του πολέμου»,  επιβεβαίωσε ο αμυντικός  εμπειρογνώμονας Alexander  Goltz σε συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DW.

Ο εμπειρογνώμονας επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι όλες οι βάσεις της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στις 31 Ιανουαρίου, ευρίσκονται  σε «πορτοκαλί» επίπεδο συναγερμού. Αυτό σημαίνει ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει τεθεί  σε κατάσταση συναγερμού και οι Τούρκοι πιλότοι έχουν το δικαίωμα να ανοίξουν  πυρ χωρίς προηγούμενο συντονισμό και  εντολές.

Όσο και  να ακούγεται τρομακτικό , τρελό , ή όχι , η πιθανότητα ενός  τέτοιου ακραίου σεναρίου  είναι αρκετά υψηλή, τονίζει ο ίδιος.

«Το γεγονός είνια ότι η ίδια η Τουρκία, και ο αυταρχικός ηγέτης της  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζουν  μια μάλλον δύσκολη κατάσταση», τονίζει ο  αναλυτής.

Ο νυν Πρόεδρος της Τουρκίας   είχε υποσχεθεί  την οικονομική ευημερία του λαού του και την αποκατάσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά ο  Ερντογάν, αντ 'αυτού, είναι αντιμέτωπος με την οικονομική κρίση και τις αποτυχίες της εξωτερικής πολιτικής του.

Η  είσοδο της Ρωσίας στην συριακή κρίση στην πλευρά της Δαμασκού περιπλέκει τα πράγματα  . Έτσι, η  προσπάθεια να μετατεθεί η προσοχή του τουρκικού λαού από τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας στις  γεωπολιτικές επιτυχίες  απέτυχε παταγωδώς .

Ο  Ερντογάν ήλπιζε να επωφελούνταν του χάους στην Συρία, και να « έβαζε » κάτω από την προστασία του,  τις βόρειες περιοχές της χώρας, που κατοικούνται  από  Τουρκομάνους.

Η δεύτερη αποτυχία για τον Τούρκο Πρόεδρο ήταν η παρεμπόδιση της  άρσης των κυρώσεων εναντίον των Σιιτών του  Ιράν, οι οποίοι  σαφώς επιδιώκουν  να εγκαθιδρύσουν «θερμές» σχέσεις με την Ρωσία.

Η φαινομενικά αναπόφευκτη ενίσχυση του Ιράν βάζει ένα τέλος  σε όλες τις «Μεγάλες» ιδέες του  Ερντογάν για να μετατρέψει την  Τουρκία σε ένα σημαντικό παίκτη στην « σκακιέρα» της Μέσης Ανατολής.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τεχεράνη αφού κυριολεκτικά «δραπέτευσε» από τις  διεθνείς  κυρώσεις , δεν πρόκειται να  επιτρέψει στην Άγκυρα να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της περιοχής.

Το μόνο πράγμα σε αυτή την κατάσταση μπορεί να σώσει την «παρτίδα» και την εικόνα του Τούρκου  ηγέτη,  είναι μια εκ νέου μετατόπιση της προσοχής του τουρκικού λαού  σε μια  σύγκρουση με ένα ισχυρό εξωτερικό εχθρό, ο ρόλος του οποίου ακούσια έχει ανατεθεί στην Ρωσία.

Σε μια τέτοια περίπτωση εκτός της διάλυσης του τουρκικού έθνους θα καταστρέφονταν  η χώρα μια και καλή , γυρνώντας πολλά χρόνια πίσω .

Θα τολμήσει να αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία  ο Ερντογάν; Το ζήτημα είναι πολύπλοκο, και η απάντηση βρίσκεται στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του Τούρκου ηγέτη.

Κρίνοντας από την παρορμητικότητα και τον κυνισμό των τελευταίων πράξεων  του, δεν μπορεί να αποκλειστεί η ακραία επιλογή, σε καμία περίπτωση .

Ως επικεφαλής μιας  χώρας  η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν καταλαβαίνει ότι μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, θα εμπλέξει ολόκληρο το Βόρειο Ατλαντικό μπλοκ σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Η Συμμαχία ζει έναν  εφιάλτη που δεν θα μπορούσε να φανταστεί κανείς, την περίπτωση μιας πυρηνικής αναμέτρησης μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ . Ωστόσο, οι κανόνες του ΝΑΤΟ προϋποθέτουν στρατιωτική βοήθεια σε ένα  μέλος που δέχεται εξωτερική στρατιωτική επίθεση.

Σε αυτό, ίσως, βρίσκεται η εξήγηση των πρόσφατων δραστηριοτήτων στην Τουρκία. Για να μην έρθει η Άγκυρα  σε απευθείας πόλεμο με την Ρωσία χωρίς καμία εγγύηση  νίκης, η Άγκυρα θα προσπαθήσει να μεταφέρει τη σύγκρουση στο πλαίσιο  Ρωσίας - ΝΑΤΟ.

Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να εμφανιστεί στο ρόλο του επιτιθέμενου η Μόσχα με κάποιο σκηνοθετημένο επεισόδιο.

Για παράδειγμα, οι επιθέσεις πυροβολικού  στο έδαφος της Συρίας ή μια  ακόμη με εκ νέου κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους , που  θα προκαλούσε την ρωσική οργή.

Η  Άγκυρα γνωρίζει πολύ καλά όλες τις  συνέπειές αυτών των κινήσεων . καθώς και  οι  συνέπειες αυτές είναι  γνωστές  σε όλους, οπότε  όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά , για τα πάντα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ