Στρατός Ξηράς
Ενημερώθηκε στις:

Έχουμε ταλέντο-Το πρώτο ελληνικό μη επανδρωμένο σκάφος από το ΚΕΤΑΚ του ΓΕΕΘΑ εντυπωσίασε στην δοκιμή του (Βίντεο)

Το ελληνικό  μη επανδρωμένο σκάφος (USV) VTR, το οποίο  σχεδιάστηκε και παρήχθη από το ΚΕΤΑΚ του ΓΕΕΘΑ, έκανε την πρώτη δοκιμή του, εντυπωσιάζοντας τους πάντες.

Η εμφάνιση του USV των Ενόπλων μας Δυνάμεων, υλοποιήθηκε  κατά την διάρκεια της Ημέρας Επισήμων Επισκεπτών (VIP Day) της πολυεθνικής άσκησης Ειδικών Δυνάμεων, η οποία έλαβε χώρα στην Πάχη Μεγάρων.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες από τον δημοσιογράφο Λεωνίδα Μπλαβέρη στο thepressroom, “το USV VTR μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα 25 χλμ/ώρα και καθοδηγείται μέσω δορυφόρου. Οι αποστολές που μπορεί να εκτελέσει περιλαμβάνουν αυτόματη ναυτιλία μέσω WP, ασφαλή επιστροφή σε περίπτωση απώλειας επικοινωνίας, κάμερα 360 μοιρών, θερμική κάμερα, ραντάρ ανίχνευσης εμποδίων και άλλες”.

Το USV VTR είναι εμπορικό σκάφος, το οποίο προσαρμόστηκε σε στρατιωτικές προδιαγραφές από το ΚΕΤΑΚ του ΓΕΕΘΑ.

Αλλάζει τελείως ο τρόπος διεξαγωγής πολέμου μετά την Ουκρανία

Στο πλαίσιο αυτό και ενώ ο άγριος πόλεμος στην Ουκρανία παράγει συνεχώς διδάγματα, ενώ γίνεται απολύτως κατανοητό ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, εκτός από τα προγράμματα που πρέπει να υλοποιήσουν στους Τρεις κλάδους, οφείλουν να προσαρμοστούν και  στον αποκαλούμενο “ πόλεμο των μη επανδρωμένων συστημάτων”.
Ένα από αυτά είναι τα θαλάσσια σκάφη USV εξοπλισμένα με μικρούς πυραύλους και τορπίλες.

Στον πόλεμο της Ουκρανίας είδαμε για παράδειγμα, τα σκάφη 'FrankenSAM' τα οποία έχουν κάνει μεγάλη ζημιά σε πολεμικά πλοία, διαθέτουν πυραύλους μικρού μεγέθους, ενώ η προσθήκη τορπιλών θα τα μεταβάλει σε πραγματική φονική μηχανή στην θάλασσα, κατά μονάδων επιφανείας και ναυστάθμων.

Εφόσον μπορέσουμε ως ελληνική αμυντική βιομηχανία να εντάξουμε αυτά τα συστήματα σε γραμμή παραγωγής, με υλικά εντός χώρας ( τα περισσότερα τουλάχιστον), και τα παράγουμε μελλοντικά σε ικανούς αριθμούς, για εξοπλίσουμε το Πολεμικό Ναυτικό μας, αλλά και τις μονάδες ειδικών δυνάμεων στα νησιά μας και στο Αιγαίο.

Με αυτά τα συστήματα θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε κάθε πιθανή επίθεση ακόμα και από υπέρτερες σε αριθμό δυνάμεις, εξασφαλίζοντας βιωσιμότητα του προσωπικού μας.

Για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να παράγει τα οπλικά της συστήματα και να μην αναμένει την αγορά τους από το εξωτερικό.          

Το καλύτερο πάντως και αφορά την κοινή λογική, είναι ότι βλέποντας οι Τούρκοι να εξοπλιζόμαστε, αποτρέπονται από το να πράξουν οτιδήποτε προκλητικό, τύπου Ιμίων θα λέγαμε εμείς.

Για αυτό και όλο το βάρος των τουρκικών απειλών έχει πέσει  στην αποστρατικοίηση των νησιών μας και στην διακοπή αγοράς κρίσιμων στρατηγικών οπλικών συστημάτων, όπως πυραύλων Κρουζ, αλλά η χώρα μας δεν πρόκειται να κάνει δεύτερη φορά το μοιραίο λάθος που έγινε στην Κύπρο με την απόσυρση της Μεραρχίας, ούτε της δεκαετούς διακοπής αγοράς όπλων λόγω οικονομικής κρίσης.

Η Τουρκία επανέρχεται στο παγκόσμιο προσκήνιο με οθωμανικούς όρους αναζητώντας σίγουρα πράγματα που δεν της ανήκουν, ούτε πρόκειται να πάρει ποτέ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ