Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Οι ΗΠΑ μεταφέρουν δυνάμεις-όπλα από Ιράκ στη Συρία προετοιμαζόμενες να κόψουν τον αέρα στον Ερντογάν για τους Κούρδους

Οι ΗΠΑ μεταφέρουν εκτάκτως μεγάλες ποσότητες όπλων και μεγάλο αριθμό δυνάμεων από το Ιράκ στη Συρία, για να κόψουν τον τσαμπουκά στον Ερντογάν σχετικά με τους Κούρδους.

Ενημερωμένες πηγές αποκάλυψαν ότι οι ΗΠΑ μεταφέρουν εκτενώς επίλεκτες ειδικές δυνάμεις τους από το Ιράκ στη Συρία, με στόχο να αναλάβουν άμεσα δράση στην Βόρεια Συρία.

Οι ίδιες πηγές ανακοίνωσαν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις ξεκίνησαν μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας για τη μεταφορά των ειδικών δυνάμεών τους από τη βάση Al-Harir κοντά στο Ερμπίλ του Ιράκ προς την Αλ-Χασάκα της Συρίας.

Πρόσθεσαν ότι οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ, που είχαν σταθμεύσει στη βάση Αλ Χαρίρ για πέντε μήνες, είχαν εκκενώσει τις θέσεις τους και μεταφέρθηκαν μαζί με τον βαρύ εξοπλισμό τους σε βάση στα περίχωρα της Αλ Χασάκα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπερδιπλασίασαν πρόσφατα τον αριθμό των στρατευμάτων τους στη Συρία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ. «Περίπου 2 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στη Συρία», είπε σε μια ενημέρωση στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Προηγουμένως, είχε αναφερθεί ότι περίπου 900 Αμερικανοί στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί στη Συρία.

Αυτή η απροειδοποίητη επιχείρηση υλοποιείται στις στρατιωτικές βάσεις βαθιά μέσα στη Συρία με στόχο την επιβολή ενός του αμερικανικού σχεδίου στην Συρία, και όχι φυσικά του τουρκικού, ενόψει και της επίσκεψης Ερντογάν στην Δαμασκό.

Σε ένα πρόσφατο άρθρο του Foreign Policy, ο Σινάν Σίντι και Στήβεν Κούκ τόνισαν ότι “ η Τουρκία μπορεί να παίζει υπερβολικά με την φωτιά στη Συρία.

Με τα γεγονότα να εξελίσσονται ραγδαία, φαίνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στοχεύει τώρα να κυριαρχήσει στο πολιτικό μέλλον της Συρίας, παραμερίζοντας τόσο τη Μόσχα όσο και την Τεχεράνη.

Το να πούμε ότι ο Ερντογάν «παίζει με τη φωτιά» είναι υποτιμητικό.

Οι ελιγμοί του ανησυχούν βαθιά την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ, καθώς ο Ερντογάν πιθανότατα θα προτείνει την Τουρκία ως τη λύση στα δεινά της Συρίας.

Ωστόσο, το να επιτραπεί στην Τουρκία η ανεξέλεγκτη επιρροή στη Συρία μετά τον Άσαντ κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή.

Η υποστήριξη της Τουρκίας στο HTS

Η Άγκυρα φαίνεται να καλλωπίζει την Hayat Tahrir al-Sham (HTS) ως τη νέα πολιτική τάξη πραγμάτων της Συρίας.

Η Τουρκία απεικονίζει το HTS ως ικανή να ιδρύσει ένα γραφειοκρατικό κράτος που φέρνει το νόμο και την τάξη εξυπηρετώντας παράλληλα τον ποικίλο πληθυσμό της Συρίας.

Αυτό πιθανώς εξηγεί την προσφορά της Τουρκίας για στρατιωτική βοήθεια στο HTS, μια ανησυχητική χειρονομία από ένα μέλος του ΝΑΤΟ.

Η HTS, ωστόσο, παραμένει μια τζιχαντιστική οργάνωση με τις ρίζες της στην Αλ Κάιντα και το ISIS. Γιόρτασε τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ και η ηγεσία της εξακολουθεί να απειλεί να «κατακτήσει την Ιερουσαλήμ».

Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο αεροπορικών επιδρομών στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συζητά πιθανές αεροπορικές επιδρομές στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Τραμπ εξέφρασε τις ανησυχίες του για πιθανή απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με δύο ενημερωμένες πηγές, τέτοια μέτρα εξετάζονται ως τρόπος αποτροπής περαιτέρω ανάπτυξης του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Αυτή η πρωτοβουλία εγείρει ανησυχίες ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο γύρο έντασης στη Μέση Ανατολή και σε πιθανή σύγκρουση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν.

Αν και ο Τραμπ επιθυμεί να αποφύγει έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας, το χτύπημα των βασικών πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν θα μπορούσε να προκαλέσει αντίποινα από την Τεχεράνη, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές συνέπειες για την περιοχή και την παγκόσμια ασφάλεια.

Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν παραμένει ένα από τα πιο σοβαρά θέματα στη διεθνή πολιτική.

Τα τελευταία χρόνια, το Ιράν έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα από δυτικές χώρες για ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται κατηγορηματικά, υποστηρίζοντας ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι αποκλειστικά ειρηνικό.

Ωστόσο, τα αυξημένα επίπεδα εμπλουτισμού ουρανίου και η ανατροπή αρκετών δεσμεύσεων στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 έχουν εντείνει τις εντάσεις γύρω από το θέμα.

Το Ισραήλ, με τη σειρά του, έχει εκφράσει εδώ και καιρό ανησυχία για την πιθανή απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν, χαρακτηρίζοντάς το απειλή για την εθνική του ασφάλεια.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να δράσει μόνη της εάν η διεθνής κοινότητα δεν λάβει μέτρα.

Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη. Πιθανά χτυπήματα στο Ιράν όχι μόνο θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή, αλλά και να επιδεινώσουν τις σχέσεις των ΗΠΑ με βασικούς διεθνείς εταίρους.

Το μέλλον του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και ο ρόλος της Ουάσιγκτον σε αυτό το θέμα παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής της παγκόσμιας κοινότητας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ