Το Σάββατο, η Κίνα κατηγόρησε τη Γερμανία για κλιμάκωση των κινδύνων για την ασφάλεια στα στενά της Ταϊβάν, μια ημέρα αφότου δύο γερμανικά στρατιωτικά σκάφη πέρασαν από τα ευαίσθητα ύδατα.
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι η φρεγάτα Baden-Wuerttemberg και το πλοίο ανεφοδιασμού Frankfurt am Main διέσχισαν τα στενά της Ταϊβάν. «Η συμπεριφορά της γερμανικής πλευράς αυξάνει τους κινδύνους για την ασφάλεια και στέλνει λανθασμένα μηνύματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού στρατού Λι Σι σε δήλωση.
Τα στρατιωτικά πλοία των ΗΠΑ και άλλων εθνών πλέουν συχνά μέσω του στενού της Ταϊβάν, αλλά σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, αυτή είναι η πρώτη φορά εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες που το ναυτικό του Βερολίνου το κάνει αυτό.
Το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν είναι «επαρχία» που έχει αποστατήσει από κινεζικό κράτος και διεκδικεί την εξουσία στα ύδατα που χωρίζουν το νησί από την ηπειρωτική Κίνα.
Αντίθετα, η Γερμανία και πολλά άλλα έθνη υποστηρίζουν ότι τέτοια ταξίδια είναι ρουτίνα, επικαλούμενη την ελευθερία ναυσιπλοΐας.
Ο εκπρόσωπος της Κίνας, δήλωσε ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) ανέπτυξε ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις για να «παρακολουθήσει και να προειδοποιήσει» τα γερμανικά πλοία. Προειδοποίησε περαιτέρω ότι «τα στρατεύματα του Πεκίνου στην περιοχή θα αντιμετωπίσουν αποφασιστικά όλες τις απειλές και προκλήσεις».
Σύμφωνα με αξιωματούχους του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, τα δύο πλοία εκτελούσαν δρομολόγιο από τη Νότια Κορέα προς τις Φιλιππίνες. Ο Πιστόριους υπερασπίστηκε την επιλογή του δρομολογίου, λέγοντας την Παρασκευή, "Είναι η συντομότερη διαδρομή. Είναι η ασφαλέστερη διαδρομή δεδομένων των καιρικών συνθηκών. Και αυτά είναι διεθνή ύδατα, επομένως πλέουμε μέσα από αυτά."
Αν και η Ταϊβάν έχει μόνο 12 διπλωματικούς συμμάχους, διατηρεί ισχυρές συνεργασίες με τις δυτικές δημοκρατίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του μεγαλύτερου προμηθευτή όπλων της. Τα τελευταία χρόνια, το Πεκίνο έχει εντείνει τις στρατιωτικές πιέσεις στην Ταϊβάν, πραγματοποιώντας ασκήσεις μεγάλης κλίμακας κοντά στο νησί.
Η ρητορική της Κίνας έχει επίσης κλιμακωθεί, με το Πεκίνο να προειδοποιεί νωρίτερα φέτος ότι «οι δυνάμεις της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν θα μείνουν με σπασμένα κεφάλια και αίμα να τρέχει». Τον Ιούνιο, τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η θανατική ποινή θα μπορούσε να επιβληθεί για «ιδιαίτερα σοβαρές» πράξεις αυτονομισμού από την Ταϊβάν.
Με τη σειρά του, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, όταν ρωτήθηκε για τη διέλευση των πλοίων, είπε την Παρασκευή, «Δεν υπάρχουν πολλά να πούμε... πρόκειται για διεθνή πλωτή οδό».
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ταϊβάν εξέφρασε την έγκρισή της, δηλώνοντας ότι «καλωσορίζει και επιβεβαιώνει τη Γερμανία, μαζί με τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τις Κάτω Χώρες, για τη λήψη μέτρων για την απόδειξη του νομικού καθεστώτος του Στενού της Ταϊβάν ως διεθνών υδάτων, ενώ παράλληλα υπερασπίζεται την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και τη διατήρηση της περιφερειακής ειρήνης ταυτόχρονα».