Συγκεκριμένα, στο άρθρο 4 για τον ορισμό της σχολικής βίας αναφέρεται «η παρεμπόδιση της ομαλής διεξαγωγής των μαθημάτων και ο βίαιος αποκλεισμός μαθητών είτε από την εκπαιδευτική διαδικασία είτε από τη συμμετοχή τους στην καθημερινή σχολική ζωή», συμπεριλαμβάνοντας τις μαθητικές καταλήψεις και τις μαθητικές κινητοποιήσεις.
Το επίμαχο νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε χθες (8/3) από την Ολομέλεια της Βουλής, έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να τάσσονται υπέρ της αρχής. Αντίθετα, το ΚΚΕ μαζί με το ΜεΡΑ25 καταψήφισαν, ενώ η Ελληνική Λύση δήλωσε «παρών». Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, απέχει από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, ωστόσο έχει δηλώσει την αντίθεσή του.
Μάλιστα, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης ζήτησε την απόσυρση της πρόβλεψης που εντάσσει τις μαθητικές κινητοποιήσεις στη σχολική βία. Απευθυνόμενος στη Νίκη Κεραμέως ρώτησε: «Ποια η λογική να συμπεριλαμβάνετε στη σχολική βία τις μαθητικές κινητοποιήσεις; Τέτοια συνεννόηση θέλετε;». Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως αν η υπουργός αποσύρει αυτή τη διάταξη, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει κατευθύνσεις αυτού του νομοσχεδίου.
Η υπουργός Παιδείας, από την πλευρά της, σχολίασε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίζει στα νομοσχέδια λέγοντας: «Σας πληρώνει ο λαός να τον εκπροσωπείτε».
Όσο για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου τόνισε πως «η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία αποτελεί μία ακόμη βολή στη μάχη κατά της σιωπής. Στόχος μας είναι να δώσουμε φωνή στα παιδιά που έρχονται αντιμέτωπα με το σχολικό εκφοβισμό και την ενδοσχολική βία, να ενδυναμώσουμε τη σχολική κοινότητα, τοποθετώντας νέα όπλα στη φαρέτρα μας κατά των φαινομένων αυτών, να ενισχύσουμε τους εκπαιδευτικούς και τα στελέχη μας που διαδραματίζουν κομβικό ρόλο. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο το θύμα και το θύτη, αφορά την οικογένεια, αφορά την κοινωνία».