Κοινωνία

Φυλακές Κορυδαλλού: Εγκαίνια για το ΚΕΘΕΑ Εν Δράσει

Τα εγκαίνια της νέας, 24ωρης λειτουργίας της Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού πραγματοποίησε σήμερα η Υφυπουργός Υγείας κ. Ζωή Ράπτη.

Τα εγκαίνια σηματοδοτούν τομή στην πορεία του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ αλλά και της γενικότερης προσπάθειας για ποιοτικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες απεξάρτησης στο πλαίσιο του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος.

Η μετάβαση της Θεραπευτικής Κοινότητας σε 24ωρη λειτουργία 7 μέρες την εβδομάδα αναβαθμίζει το θεραπευτικό πλαίσιο και ενισχύει δραστικά την προσπάθεια των κρατουμένων για απεξάρτηση. Συγχρόνως, αυξάνεται η χωρητικότητα του Ξενώνα Διαμονής της Κοινότητας από 20 σε 28 άτομα, εξέλιξη που δίνει τη δυνατότητα θεραπείας σε περισσότερους κρατούμενους. Το μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας μας αποκτά πλέον Θεραπευτική Κοινότητα απεξάρτησης συνεχούς λειτουργίας, με όλα τα πλεονεκτήματα που αυτό συνεπάγεται για τη θεραπευτική διαδικασία.

Σημειώνουμε ότι το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού το 2021 εξυπηρέτησε συνολικά 584 άτομα, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί χάρη στη νέα, διευρυμένη λειτουργία του. Οι υπηρεσίες του στη φυλακή διασυνδέονται με μονάδες υποδοχής και επανένταξης στην πόλη για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνδέονται με την εξάρτηση, την παραβατικότητα και τον εγκλεισμό, με στόχο την επανένταξη στην κοινωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα μέτρα και ο φόβος της πανδημίας μείωσαν κατά 12% τη ζήτηση θεραπείας

Τα μέτρα και ο φόβος της πανδημίας μείωσαν κατά 12% τη ζήτηση θεραπείας και την προσέλευση, ιδίως εφήβων και νεαρών ηλικιών, στα συμβουλευτικά κέντρα, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, Χρήστος Λιάπης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του απολογισμού του έργου του ΚΕΘΕΑ για το 2020.

Ωστόσο, όπως είπε, τους επόμενους μήνες αναμένεται να αποτυπωθεί αυξημένη ζήτηση, καθώς πάντα υπάρχει μια μικρή χρονική απόσταση στον ουσιαστικό αντίκτυπο της πανδημίας πάνω στις εξαρτητικές συμπεριφορές.

«Να είμαστε έτοιμοι και προετοιμασμένοι για την μετά Covid εποχή, η οποία αναμένεται να διαμορφώσει δυσμενώς το τοπίο των εξαρτήσεων, με αυξημένες κοινωνικό-οικονομικές πιέσεις, οι οποίες φαίνεται να έχουν αυξητική επίδραση στις εξαρτητικές συμπεριφορές. Τα απαγορευτικά μέτρα, η κοινωνική αποστασιοποίηση, ο κατ’ οίκον περιορισμός, η αίσθηση απειλής ζωής και υγείας, η μείωση ή απώλεια του εισοδήματος και η ανασφάλεια για το μέλλον, δημιουργούν ένα μείγμα ψυχοπιεστικών συνθηκών, που αυξάνει τα συναισθήματα δυσφορίας, άγχους και θλίψης. Η κατάσταση αυτή μπορεί να επιδεινώσει προϋπάρχοντα προβλήματα με εξαρτησιογόνες ουσίες ή συμπεριφορές ή να οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους σε εμπλοκή με αυτές ως μια μορφή αυτοθεραπείας», υπογράμμισε ο κ. Λιάπης.

Όσον αφορά τις δράσεις του Οργανισμού μέσα στο 2020, το ΚΕΘΕΑ προσέφερε 7.289 θέσεις υποστήριξης και θεραπείας για άτομα με πρόβλημα χρήσης ή εξάρτησης από ναρκωτικά, μέσα από τα προγράμματά του στην κοινωνία, στο σύστημα απονομής ποινικής δικαιοσύνης και για εξαρτημένα άτομα που διαβιούν στον δρόμο.

Επίσης, 4.570 θέσεις θεραπείας προσφέρθηκαν σε μέλη οικογενειών – γονείς, συζύγους/συντρόφους, αδέρφια, παιδιά και σημαντικούς άλλους – ανθρώπων με πρόβλημα χρήσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για την πλειονότητα όσων απευθύνθηκαν στο ΚΕΘΕΑ μέσα στο 2020, η εμπλοκή με τη χρήση άρχισε περίπου στα 15 τους έτη με κάνναβη. Στα 18 παγιώνεται η χρήση της ουσίας, την οποία δηλώνουν ως κύρια ουσία κατάχρησης περίπου 14 χρόνια αργότερα, τη στιγμή που ζητούν θεραπεία από το ΚΕΘΕΑ.

Για το 42,8% η ουσία αυτή είναι η ηρωίνη, για το 33,6% η κάνναβη, ενώ συνεχίζεται η αύξηση στη χρήση κοκαΐνης ως κύριας ουσίας, με 17,8% το 2020, έναντι 14,2% το 2019.

Όπως τόνισε ο κ. Λιάπης, η εξάρτηση από το αλκοόλ ήταν μια μορφή εξάρτησης που διογκώθηκε μέσα στην καραντίνα. Συγκεκριμένα, μέσα στο 2020 το ΚΕΘΕΑ υποστήριξε 1.957 άτομα για την εξάρτηση από το αλκοόλ, την προβληματική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια και την προβληματική χρήση του διαδικτύου/gaming.

«Αυτού του είδους οι εξαρτήσεις φαίνεται να απασχολούν όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια την ελληνική κοινωνία», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ. Ακόμη, ο κ. Λιάπης έδωσε έμφαση στη διαδικτυακή εξάρτηση που, όπως ανέφερε, πλήττει κυρίως τις νεαρές ηλικίες, δεδομένου και των ιδιαίτερων εκπαιδευτικών συνθηκών που διαμόρφωσε η πανδημία σε αυτές τις ηλικίες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ