Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Christine Lambrecht (SPD) ανακοίνωσε την Παρασκευή μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό της Lloyd Austin ότι 40 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Marder θα παραδοθούν ως δωρεά στην Ουκρανία, όπως αναφέρει η handelsblatt.com.
Τα ανάλογα πυρομαχικά θα δοθούν από τα αποθέματα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων (Bundeswehr). Μια επιλογή για γρήγορη παράδοση θα ήταν η αποστολή των Γερμανικών ΤΟΜΑ στην Ελλάδα αντί στην Ουκρανία, ως μέρος της ανταλλαγής ελληνικών ΤΟΜΑ BMP-1 δακτυλίων, τα οποία η κυβέρνηση της Αθήνας είχε συμφωνήσει να παράσχει στον ουκρανικό στρατό. Η Ελλάδα πρόκειται να λάβει τα 40 Marder, τα οποία ο όμιλος εξοπλισμών Rheinmetall θα αποκαταστήσει με δικά του έξοδα.
"Οι ανάγκες του πολέμου στην Ουκρανία πιθανότατα απαιτούν την παράδοση των MARDER πρώτα στην Ουκρανία αντί για την Ελλάδα", αυτό είναι δυστυχώς το πνεύμα Γερμανών και Αμερικανών λόγω της έντασης του πολέμου, αγνοώντας ότι υπάρχει περίπτωση να τα έχει πιο πολύ ανάγκη η χώρα μας λόγω των τουρκικών απειλών που έχουν πολλαπλασιαστεί επικίνδυνα. Το σίγουρο είναι ότι το αρχικό σχέδιο ήταν να παραλάβει ο ελληνικός στρατός αυτά τα Marder τα οποία πάνε εσπευσμένα στην Ουκρανία.
Ο αξιωματικός πληροφοριών των ΗΠΑ Ρίτερ ανακοίνωσε ότι ο Ζαλούζνι έμεινε χωρίς τανκς
Ο απόστρατος αξιωματικός πληροφοριών του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ Σκοτ Ρίτερ δήλωσε σε συνέντευξή του στο κανάλι Judging Freedom στο YouTube, ότι ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Στρατηγός Valery Zaluzhny, έχει χάσει πάρα πολλά τεθωρακισμένα οχήματα.
«Οι Ουκρανοί έχασαν πολλά άρματα μάχης και οχήματα μάχης πεζικού», είπε ο Ρίτερ. Πρόσθεσε ότι ο Ουκρανός στρατηγός πρέπει τώρα να αποκαταστήσει τον εξοπλισμό αυτόν, επειδή ο ουκρανικός στρατός αναγκάζεται να κινείται κυρίως με εξοπλισμένα οχήματα SUV. "Αυτό δεν είναι βιώσιμο στις πραγματικότητες των σημερινών πολεμικών συγκρούσεων, εξήγησε ο Ρίτερ.
Ο εμπειρογνώμονας πιστεύει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καλύτερο εξοπλισμό, αφού με την έναρξη του χειμώνα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας παραλαμβάνουν συνεχώς εξοπλισμό από τα ρωσικά εργοστάσια. Ο Ουκρανός Α/ΓΕΣ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Economist, είχε δηλώσει ότι για να συνεχίσει με επιτυχία τις εχθροπραξίες, χρειαζόταν 300 άρματα μάχης, 600 οχήματα μάχης πεζικού ( ΤΟΜΑ) και 500 οβίδες πυροβολικού.
Την πλήρη απεξάρτηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από τα οπλικά συστήματα ρωσικής κατασκευής επιταχύνει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Ως μέρος μιας άλλης δραστηριότητας ανταλλαγής που ανατέθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση, η Rheinmetall προμηθεύει στην Ελλάδα οχήματα μάχης πεζικού Marder 1A3. Οι πρώτες μονάδες αυτών των Μαχητικών Οχημάτων Πεζικού Marder παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της παρέλασης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με αφορμή την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, από την πλευρά τους, δίνουν οχήματα μάχης πεζικού σοβιετικού σχεδιασμού και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό για υποστήριξη στην Ουκρανία και λαμβάνουν ως αντάλλαγμα οχήματα μάχης πεζικού Marder 1A3. Εκτός από την παράδοση των οχημάτων μάχης πεζικού, ένα πακέτο πυρομαχικών, ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών που περιλαμβάνει υπηρεσίες εκπαίδευσης και ένα πακέτο ανταλλακτικών θα παρέχεται επίσης από την Bundeswehr και τη Rheinmetall. Οι παραδόσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023.
Τα παρεχόμενα οχήματα είναι αναθεωρημένα Marder 1A3 από πρώην αποθέματα της Bundeswehr. Αυτά τα Marder 1A3 έχουν επισκευαστεί στη Rheinmetall Landsysteme GmbH με δικά τους έξοδα από την άνοιξη του 2022 στην τοποθεσία Unterlüß, ώστε να είναι έτοιμα για άμεση χρήση. Τα πρώτα οχήματα φορτώθηκαν στις 11 Οκτωβρίου στο εργοτάξιο της Rheinmetall στο Unterlüß και μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα.
Το Marder Infantry Fighting Vehicle, το οποίο αναπτύχθηκε για τις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται, είναι ένα από τα πιο αποδεδειγμένα οπλικά συστήματα του είδους του στον κόσμο. Το όχημα εκσυγχρονίστηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της χρήσης του και η μαχητική του αξία αυξήθηκε.
Η δραστηριότητα ανταλλαγής είναι μια διαδικασία που αναπτύχθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση για να υποστηρίξει την Ουκρανία στις προσπάθειές της κατά της ρωσικής εισβολής σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους γείτονές της και τους εταίρους του ΝΑΤΟ. Οι εταίροι του ΝΑΤΟ παραδίδουν εξοπλισμό από την πρώην σοβιετική παραγωγή στην Ουκρανία και σε αντάλλαγμα λαμβάνουν διαθέσιμα συστήματα από τη δυτική παραγωγή.
Η Rheinmetall συμμετέχει ήδη σε ανταλλαγές δακτυλίων με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Τσεχίας καθώς και με τις Σλοβακικές Ένοπλες Δυνάμεις, εδώ με κύρια άρματα μάχης Leopard 2A4.