Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις εκσυγχρονίζουν τα τεθωρακισμένα τους οχήματα με νέα οπλικά συστήματα και εξοπλισμό, με τις πληροφορίες να μιλούν για περίπου 1000 ΤΟΜΑ ACV-15, κτυπώντας συναγερμό στην ελληνική πλευρά που αναζητά αντικαταστάτη του M-113, ενώ τα MARDER θα παρελάσουν στην στρατιωτική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη σε λίγες ημέρες, αφήνοντας ερωτηματικά για το ελληνικό μελλοντικό Τεθωρακισμένο όχημα μάχης.
ΟΙ Τούρκοι προχωρούν ακάθεκτοι με το έργο εκσυγχρονισμού, το οποίο είχε αναλάβει από το 2020 η Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών, ένα πολιτικό ίδρυμα για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας και τη διαχείριση του συστήματος προμηθειών στρατιωτικής τεχνολογίας.
Το σχέδιο αξίας 900 εκατομμυρίων λιρών (113,1 εκατομμυρίων δολαρίων) ξεκίνησε στα τέλη του 2019 με τη συνεργασία των τουρκικών αμυντικών εταιρειών Aselsan και FNNS, σύμφωνα με τον Ισμαήλ Ντεμίρ, τον επικεφαλής της προεδρίας.
Θα εκσυγχρονιστούν 133 ΤΟΜΑ σε πρώτη φάση, τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με τηλεχειριζόμενο όπλο Nefer, προειδοποίηση λέιζερ, επιτήρηση κοντινής απόστασης, σύστημα όραση οδηγού, συστήματα κατεύθυνσης και πλοήγησης.
Τα νέα εκσυγχρονισμένα ΤΟΜΑ, θα έχουν επίσης συστήματα κλιματισμού, θέρμανσης, πυρόσβεσης, καθώς και ενισχυμένα επίπεδα θωράκισης για την προστασίας από νάρκες.
«Η ανθεκτικότητα των οχημάτων θα αυξηθεί σημαντικά και η διάρκεια ζωής τους θα παραταθεί», είπε ο Ι.Ντεμίρ.
Το τουρκικό ΤΟΜΑ ACV-15 είναι μια οικογένεια αμφίβιων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης που αναπτύχθηκε από την τουρκική αμυντική εταιρεία FNSS Savunma Sistemleri.
Το όχημα αναπτύχθηκε για να καλύψει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων της Τουρκίας.
Συνολικά 2.280 ACV-15 βρίσκονται σε υπηρεσία στον Τουρκικό στρατό, συμπεριλαμβανομένων 650 AFV (Θωρακισμένο Όχημα Μάχης), 1.400 Τεθωρακισμένα Όχηματα Μεταφοράς Προσωπικού, 50 ATV (Armored Tow Vehicle) και 180 AMV (Armored Mortar Vehicle).
Το τεθωρακισμένο όχημα μάχης ACV-15 είναι σε υπηρεσία στον τουρκικό στρατό, και διαθέτει εξοπλισμένο πυργίσκο ενός στρατιώτη, οπλισμένο με ένα αυτόματο πυροβόλο διπλής τροφοδοσίας 25 mm και ένα ομοαξονικό πολυβόλο των 7,62 mm.
Ο στόχος αυτού του τουρκικού προγράμματος είναι ο εκσυγχρονισμός του ACV-15 και η αναβάθμιση της προστασίας του ΤΟΜΑ, ενσωματώνοντας χαρακτηριστικά όπως η βελτιωμένη προστασία κατά ναρκών, κλιματισμός, πυρόσβεση, βοηθητική μονάδα ισχύος και πολλά άλλα.
Το νέο όχημα θα εφοδιαστεί επίσης με έναν νέο μη επανδρωμένο απομακρυσμένο σταθμό όπλων NEFER που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την ASELSAN, ο οποίος είναι οπλισμένος με ένα αυτόματο πυροβόλο των 25 mm και ένα ομοαξονικό πολυβόλο των 7,62 mm.
Ο πυργίσκος της Aselsan Nefer είναι πλήρως σταθεροποιημένος με δυνατότητα βολής εν κινήσει για σταθερούς και κινούμενους στόχους.
Η τρομερή ανάγκη σε ΤΟΜΑ στις ελληνικές ΕΔ και η πρόταση των Γερμανών
Εξαιρετικά προχωρημένες διαβουλεύσεις έχουμε σύμφωνα με το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και σε γερμανική εταιρεία, οι οποίες θα επισημοποιηθούν με την επίσκεψη του Καγκελάριου Ο.Σόλτς στην Αθήνα.
Κύριο θέμα συζήτησης θα είναι μια μεγάλη επένδυση στο τομέα της αμυντικής βιομηχανίας με τη δημιουργία γραμμής παραγωγής και συντήρησης τεθωρακισμένων οχημάτων στη Βόρεια Ελλάδα.
Η είσοδο στο ελληνικό οπλοστάσιο των γερμανικών ΤΟΜΑ, MARDER, εισάγει την χώρα και την αμυντική της βιομηχανία στον τομέα των γερμανικών ΤΟΜΑ, αλλά δεν πρέπει να μείνουμε εκεί σε καμία περίπτωση.
Υπενθυμίζουμε ότι η πρόταση της Rheinmetall για τον ελληνικό στρατό περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα προμήθειας συνολικά 170 IFV KF41 Lynx και 200 Marder 1A3. Η γερμανική εταιρεία έχει ήδη έτοιμα προς παράδοση περίπου 200 Marder 1A3.
Παράλληλα με τις δύο προτάσεις για τα προγράμματα απόκτησης νέου και μεταχειρισμένου υλικού (εκσυγχρονισμός αρμάτων Leopard και προμήθεια των IFV KF41 και Marder 1A3), η πρόταση της Rheinmetall περιλαμβάνει χρηματοδότηση μέσω δανεισμού καθώς και μια σειρά βιομηχανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή μεταφορά τεχνογνωσίας και εγχώριας προστιθέμενης αξίας.
Μάλιστα στο θέμα αναφέρθηκαν και οι Τούρκοι που παρακολουθούν το θέμα και ζορίζονται αφάνταστα σε κάθε ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, αφού βλέπουν ότι αλλάζουν στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.
Ταυτόχρονα με την απόκτηση μεταχειρισμένων Marder με κόστος περίπου 500.000 ευρώ ανά εκσυγχρονισμένο όχημα, ο ελληνικός στρατός θα αποκτήσει ένα πολύ ανθεκτικό και σύγχρονο όχημα με μια σειρά από προτεινόμενες βελτιώσεις (νέος πύργος, νέος αποστασιόμετρο λέιζερ, νέα θωράκιση.
Ότι και να επιλέξουμε, η ουσία είναι να δώσουμε δουλειά στην ελληνική κρατική αμυντική βιομηχανία, και να μεταφέρουμε τεχνογνωσία στην χώρα.