«Την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκε σε επιτελείς του ΓΕΣ παρουσίαση από εκπροσώπους της εταιρείας ELBIT SYSTEMS, σχετικά με συστήματα αντιμετώπισης Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών» αναφέρει μια λακωνική είναι η αλήθεια ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας το οποίο για ευνόητους λόγους δεν έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία.
Στρατιωτικές πηγές που μίλησαν στο Πενταπόσταγμα τόνισαν πως πρόκειται για μια παρουσίαση παρόμοια με άλλες αντίστοιχες που κάνουν κατά καιρούς μεγάλες εταιρείες σε όλα τα επιτελεία, χωρίς αυτό να σημαίνει πως υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον ή πρόκειται άμεσα να ξεκινήσει κάτι σε αυτό το κομμάτι.
Αυτό που έχει γίνει γνωστό ωστόσο τις τελευταίες ώρες είναι ότι η ELBIT SYSTEMS τον τελευταίο καιρό έχει ξεκινήσει συνεργασία με την Regulus Cyber. Μια εταιρεία επίσης ισραηλινή, που βρίσκεται στον 6ο χρόνο λειτουργείας της και έχει αναπτύξει ένα σύστημα κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Η συγκεκριμένα εταιρεία πρόσφατα παρουσίασε το σύστημα RING(ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ) ένα σύστημα κατά μη επανδρωμένων αεροσκαφών που διαθέτει μια σειρά από εξελιγμένες δυνατότητες. Όπως λένε ειδικοί «όποιος ξέρει να φτιάχνει το ξίφος δίνει και την ασπίδα αλλά και αντίστροφα». Η πιο πρόσφατη έκδοση, το Ring R1, είναι επίσης εξοπλισμένο με μια λύση ανίχνευσης ραδιοσυχνοτήτων που βασίζεται σε λογισμικό που καθιστά το σύστημα πλήρως αυτόνομο
Το Ring στοχεύει στην αντιμετώπιση εμπορικών ή παραγώγων εμπορικών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Unmanned Aircraft Systems-UAS), Κατηγορίας 1 και 2, που λειτουργούν μόνα τους ή σε σμήνη, καθώς η πλειοψηφία αυτών των drones, που αποτελούν το υψηλότερο ποσοστό της απειλής, είναι εξοπλισμένα με συστήματα εντοπισμού θέσης που βασίζονται σε GNSS.
«Το RING μας είναι πλήρως επιχειρησιακό, αναπτύσσεται σε θάλασσα και ξηρά και προστατεύει τα σύνορα, και μπορούμε να το ορίσουμε αποδεδειγμένα πολεμικά», δήλωσε στο EDR On-Line ο Yonatan Zur, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Regulus Cyber, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες για τους πελάτες και τις εφαρμογές.
Το Ring μπορεί να σταματήσει εισερχόμενα UAS σε μια σειρά διαφορετικών λειτουργιών. «Βασίζουμε το σύστημά μας σε τεχνολογίες παρεμβολής αιχμής», λέει ο κ. Zur, «και μπορεί να λειτουργήσει είτε αυτόνομο είτε ενσωματωμένο με ανιχνευτές τρίτων», με τα παθητικά συστήματα EW ή ραντάρ να είναι αυτά που χρησιμοποιούνται συνήθως. Το Ring μπορεί επίσης να ενσωματωθεί σε ένα σύστημα εντολών και ελέγχου μέσω ενός API που βασίζεται σε JSON (JavaScript Object Notation) (Διεπαφή Προγραμματισμού Εφαρμογών) ή να παρέχει τη διεπαφή Regulus Ring C2.
Μεταξύ των εταιρειών με τις οποίες η Regulus Cyber έχει συνάψει συμφωνίες συνεργασίας ή συνεργασίας, βρίσκουμε τους τρεις κύριους ισραηλινούς αμυντικούς ομίλους, Elbit Systems, Israel Aerospace Industries και Rafael, καθώς και τη SkyLock, μέρος του Ομίλου Avnon, ενώ ο μόνος γνωστός ξένος εταίρος για την επί του παρόντος είναι ο Hensoldt της Γερμανίας.
Το σύστημα αποτελείται από τρία στοιχεία. Μια κεραία εκπομπής, μια κεραία λήψης GNSS και το Ring Effector. Χρειάζονται μόνο τρία λεπτά για την ανάπτυξη του συστήματος, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει με ισχύ μπαταρίας για έξι ώρες ή να τροφοδοτηθεί από οποιαδήποτε άλλη επιλογή τροφοδοσίας. Το όλο σύστημα έχει βάρος ελαφρώς μεγαλύτερο από 7 κιλά και επομένως είναι φορητό από τον άνθρωπο. Το κύριο στοιχείο είναι το Ring Effector, ένα ηλεκτρονικό κουτί 340x320x96 mm βάρους 6,8 kg με παθητική ψύξη. Τροφοδοτείται στα 28 VDC, η μέγιστη κατανάλωση είναι 100 W. Το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει από ένα σακίδιο πλάτης με κεραίες απευθείας συνδεδεμένες στο Ring box, με κεραίες εγκατεστημένες σε ιστό για στατικές εφαρμογές ή με τα εξαρτήματά του εγκατεστημένα σε όχημα και να λειτουργούν ενώ βρίσκεστε εν κινήσει.